Varaudu kevätaurinkoon – pidä huolta tuulilasistasi

Mainos[adrotate banner="3"]

Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva muistuttaa autoilijoita huolehtimaan ikkunoiden kunnosta ja puhtaudesta.

Vaikka talveakin on vielä hetki jäljellä, on auringosta jo päästy nauttimaan pimeän vuodenajan jälkeen.

MAINOS

Kirkkaasti paistava kevätaurinko haastaa autoilijoiden tuulilasien kunnon, sillä mitä likaisempi lasi on, sitä enemmän aurinko kuljettajaa häikäisee. Häikäistymisriskiä voi kuitenkin vähentää pienillä mutta merkittävillä teoilla.

– Auton ikkunoiden säännöllinen putsaus sisä- ja ulkopuolelta on pieni, mutta merkittävä liikenneturvallisuusteko. Se muuttaa myös maisemia huomattavasti. Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Ikkunapintojen puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa myös tuulilasin pyyhkimien kunto, sillä huonokuntoiset pyyhkijänkumit voivat naarmuttaa tuulilasia. Se taas lisää häikäisyhaittoja.

– Naarmuuntunut lasi aiheuttaa enemmän häikäisyä kuin puhdas ja hyväkuntoinen lasi. Jos sulat jättävät pyyhkiessä lasiin raitoja, on se useimmiten sen merkki, että pyyhkijät on laitettava vaihtoon, muistuttaa Savolainen.

Pyyhkimien kunnon lisäksi kannattaa tarkistaa ajoittain sekin, onko tuulilasinpesunestettä riittävästi – etenkin, jos on lähdössä pidemmälle ajomatkalle.

– Kun kevät etenee ja kelit lämpenevät, alkaa rapakin roiskua. Lasi likaantuu todella nopeasti, jos tuulilasinpesuneste loppuu kesken ajon. Silloin näkyvyys ulospäin heikkenee huomattavasti, toteaa Savolainen.

Vähennä nopeutta, jos häikäisee

Häikäistymisriskiä voi tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi torjua käyttämällä ajaessa aurinkolaseja tai ainakin auton omaa aurinkolippaa – toki niin, ettei se häiritse havainnointia.

Jos aurinko kuitenkin häikäisee, on tärkeää vähentää ajonopeutta. Näin kuljettajalla jää enemmän aikaa tehdä havaintoja.

– Jo tieliikennelain mukaan nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää autonsa hallinnan, vaikka aurinko häikäisisikin, muistuttaa Savolainen.

– Auton pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, kun nopeudesta ottaa siivun pois. On hyvä ymmärtää, että nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen.

MAINOS
Edellinen artikkeliMaaseutumaiseman hoitoon voi hakea rahoitusta
Seuraava artikkeliXXVIII Seurat Alaviitalan tapaan Nelimarkka-museossa