Täysjyvää aivoille

Mainos[adrotate banner="3"]

Riittävästi laadukasta energiaa ja ravintoaineita sisältävä ruokavalio on yksi keino vaalia aivojen terveyttä. Täysjyväviljan kuidut, tiamiini ja sinkki auttavat aivoja voimaan hyvin. Hyvän ruokavalion lisäksi aivot tarvitsevat liikuntaa ja lepoa jaksaakseen pinnistellä ja pysyäkseen kunnossa.

Kun aivoterveydestä huolehtii kaiken ikää, riski sairastua moniin neurologisiin sairauksiin on pienempi.

MAINOS

Kansainvälistä Aivoviikkoa vietetään viikolla 11 eli 12.–18. maaliskuuta. Suomessa viikon teemana on ”Vaali aivojasi”.

Tutkimuksissa on havaittu aivojen terveydelle hyväksi olevien ruoka-aineiden olevan pitkälti samoja ruokia, jotka edistävät sydämen hyvinvointia.

Täysjyväviljan kuidut, tiamiini ja sinkki auttavat aivoja.

Aivoille hyvät ruoat koostuvat kotimaisista täysjyväviljoista, marjoista, vihanneksista, kalasta, pähkinöistä ja siemenistä. Sen lisäksi, että nämä ruoat edistävät aivojen ja sydämen terveyttä, auttavat jaksamaan ja keskittymään, ne myös maistuvat herkullisilta.

Aivot käyttävät energiakseen hiilihydraatteja ja niiden riittävä taso verenkierrossa auttaa keskittymään ja takaa aivoille sopivan energiatason ajatustyöhön.

Täysjyväviljojen kuidun ansiosta ravinnon hiilihydraatit imeytyvät tasaisesti ja takaavat niiden tasaisen tason verenkierrossa.

Lisäksi täysjyvävilja sisältää B-ryhmän vitamiineista runsaasti tiamiinia, joka edistää hermoston normaalia toimintaa. Tiamiinin riittämätön saanti ilmenee esimerkiksi väsymyksenä, univaikeuksina ja keskittymiskyvyn puutteena.

Täysjyväviljan lese on hyvä sinkin lähde. Sinkki vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen sekä tukee oppimista, ajattelua ja muistia.

Terve sydän ja verisuonisto takaavat aivoille riittävän hapen ja energian saannin. Tästä syystä verenpaineen ja kolesterolin kurissa pitäminen ylläpitävät myös aivojen terveyttä.

Kauran ja ohran sisältämä ravintokuitu β-glukaani alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja muodostamalla suolistossa veden kanssa geelin, joka estää kolesterolia imeytymästä elimistöön. Näin veren kolesterolipitoisuus alenee.

Täysjyväviljojen hiilihydraatit imeytyvät tasaisesti.

Beetaglukaani hidastaa myös ravinnon hiilihydraattien imeytymistä ja ehkäisee siten verensokerin heilahteluja.

Aivojen hermosolujen rakentumiseen tarvitaan rasvaa, joten rasvalla on suuri merkitys aivotoiminnalle.

Kaura, pähkinät, siemenet ja kasviöljyt, kuten rypsiöljy, sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi aivojen lisäksi myös sydämen terveydelle.

Rasvaisen kalan sisältämät omega-3-rasvahapot ovat aivoille tärkeitä. Niillä on todettu olevan yhteys mm. oppimiseen ja mielialaan. Kotimaisista kaloista parhaita omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat lohet, muikku, siika ja silakka. Järkineuvo onkin nauttia kala-ateria pari kertaa viikossa.

Marjat ja vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia, joka antioksidanttina suojaa aivojen hermosoluja. Kasviksissa on myös aivoille tärkeitä B-vitamiineja, kuten folaattia.

Edellinen artikkeliHakuprosessi poikki Alajärvellä
Seuraava artikkeliVuoden 2017 liikuntateko-palkinto Kyyjärvellä Aumaselle