1.4 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Kun kipinät lenteli Unelan takasta

Paalijärven kyläyhdistys tekee elokuvan Kipinöitä Unelan takasta, joka kertoo 60-70-luvun nuorista Paalijärvellä ja Luoma-aholla. Kuvaukset on nyt aloitettu Unelan takan äärellä haastattelemalla noita kyseisiä nuoria, nyt eläkeikään ehtineitä miehiä. Myöhemmin kuvataan elokuvan näyteltävät osuudet.

Dokumenttielokuva kertoo idearikkaista 16-23-vuotiaista nuorista, joilla oli päämajana vanha, takallinen talo Unela Paalijärvellä. Takan ympärillä porukka istuskeli ja mietiskeli kymmenen vuoden ajan porukan välillä vaihtuessa.

MAINOS

Siellä syntyivät ne lukuisat mielikuvitukselliset ideat, jotka nuoret myös toteuttivat. Nämä tapahtumat halutaan taltioida nykynuorille ihmeteltäväksi ja vanhemmalle väelle sykähdyttäväksi muisteloksi.

Porukkaa kuunnellessa saa varmuuden, että hauskoja tarinoita on tiedossa. Elokuvassa nähdään miten yhdessä hankitulla Skodalla mentiin Itäkylään tansseihin ja kuinka siinä sitten kävikään, kun pakki oli ainoa vaihde kun toimi kotiin lähtiessä. Skodan neitsytmatkalta ei haluttu palata taksilla, joten kotiin tultiin 32 kilometriä peruuttamalla.

Nuoret eivät tehneet mitään rikollista, mutta nyt uskalletaan paljastaa, että puut Unelan takkaan lainattiin koulun puuvarastosta. Miehet toteavat nauraen, että meniväthän ne silläkin tavoin yleishyödylliseen käyttöön.

Elokuvan tekemisellä halutaan aktivoida kyläläisiä touhuamaan yhdessä, elokuvan ideoinut Asko Ranta-aho kertoo. Siinä on jo onnistuttu hyvin.

Unelan ajat taisivat luoda ainutlaatuisen siteen näiden miesten välille. Nykyään tavatessa juttu kuulemma jatkuu kuin olisi eilen viimeksi nähty, vaikka välissä olisi 20 vuotta. Elokuvan tekeminen herättääkin varmasti lämpimiä muistoja niin tekijöiden kuin kyläläisten mieliin.

Ranta-aho on pyöritellyt mielessään ajatusta elokuvasta jo vuosia. Nyt hän kiittää Risto Koivistoa, jota ilman usko olisi kuulemma loppunut. He ovat yhdessä tehneet käsikirjoituksen ja hioneet sitä jo elokuusta lähtien.

Ranta-aholla on kokonaisvastuu elokuvan valmistumisesta ja budjetista. Ohjaajana toimii Tapio Nummi.

Kuvauksesta vastaa Jarmo Matila ja asiantuntija-apuna toimii Pekka Pohjoispää. Kyläläiset hankkivat tarpeiston ja muun rekvisiitan sekä valmistelevat kuvauspaikat. Projektissa on mukana noin 30 henkilöä. 9700 euron budjettiin on haettu ja saatu rahoitusta useilta eri tahoilta. Hanke pyörii kyläyhdistyksen kautta.

Elokuvan ensiesitys on Paalijärven koululla joulukuussa. Sinne kutsutaan vieraaksi vuosina 1945-1950 syntyneet kyläläiset perheineen, myös Paalijärveltä pois muuttaneet. Tilaisuuteen saapuu myös yliopistotason alustaja, joka käsittelee elokuvan aihetta.

Ranta-aho lupaa, että tarjolla on perinneruokaa, harikkavelliä. Mukaan kaivataan vielä 60-70-luvun musiikkia soittavaa orkesteria Alajärveltä. Yhteyttä voi ottaa Tapsa Nummeen.

Ranta-aho lupailee jo lisää paalijärveläisiä elokuvia, kunhan he ensin oppivat elokuvan teon. Elokuva-aiheita onkin jo mielessä valmiina.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät