Vuorenpeikko 2018 -leirillä nautittiin talvisesta luonnosta

Mainos[adrotate banner="3"]

Vuorenpeikko 2018 -talvileiri järjestettiin viikonloppuna Soinin Vuorenmaassa Elämyskeskuksen ympäristössä. Leirin järjestivät Pohjanmaan Pelastusalan Liitto Ry ja SPEK Pohjanmaa.

Leirille osallistui 35 nuorisopalokuntalaista. Iältään talvileirille pääsee 11-17-vuotiaana. Mukana oli leiriläisiä useista Pohjanmaan kunnista.

MAINOS

Leiri alkoi perjantai-iltana majoituspaikkojen tekemisellä. Se ei ollutkaan aivan yksinkertaista, sillä paksu lumikerros piti kolata ensin puolijoukkuetelttojen alta pois. Puolijoukkueteltoissa oli kipinävuorot kamiinan lämmityksessä. Leiriläisillä oli yhteensä kolme telttaa Elämyskeskuksen takana metsän vieressä.

Leiri oli talvinen toimintaleiri, jonka keskeisenä tavoitteena on antaa nuorille elämyksiä talvisesta liikkumisesta, ruuanlaitosta, sekä toiminnasta talvisessa maastossa. Aamupalat ja lounas tehtiin trangialla.

Nakkikeitto kypsyi pikku hiljaa, mutta kiirettä ei talvisessa noin 10 asteen pakkasessa saanut pitää. Talvitelttailuun soveltuvat oikeantyyppiset varusteet ovat tärkeitä. Telttakuntien käytössä ei ollut sähköä, joka sekin korostaa varustuksen merkitystä.

Olli Vuorenmaa tarjosi elämyksiä omistamansa ”Bankun” kyydissä.

Mukavaa yhdessä oloakaan ei unohdettu. Olli Vuorenmaa ajoi Band Wagninsa eli ”Bankkunsa” Elämyskeskukseen ja ajelutti nuoria hienoissa Vuorenmaan maisemissa. Lauantai-iltana päästiin nauttimaan savusaunan lämmöstä.

Leiripäällikkönä toimi Juha Vehkamäki, joka ohjaa Soinissa nuorten palokuntalaisten toimintaa. Pohjanmaan Pelastusalan liiton toiminnanjohtaja Reijo Malkamäki kertoo alueen leiritoiminnasta.

– Järjestämme leirin Pohjanmaan alueella kesäisin ja talvisin. Paikkakuntia pyritään aina vaihtamaan. Soinissa leiri järjestetään ensimmäistä kertaa ja täällä on hienot, talviset puitteet.
Talven leirit ovat tällaisia elämyksellisiä leirejä. Kesän leireillä harjoitellaan enemmän palokunnassa tarvittavia oleellisia taitoja, kuten sammutustehtäviä.

Joka neljäs vuosi järjestetään valtakunnallinen nuorten kesäleiri. Heinäkuussa tulevana kesänä leiri järjestetään Lohtajalla hyvässä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Leirille odotetaan yli 3000 osallistujaa, kertoo Malkamäki.

Malkamäen mukaan toiminta palokunnassa on nuorille edullista.

– Varustus tulee pitkälti ”talon” puolesta. Harrastusmaksut ovat minimaaliset ja toiminta on tärkeää. Nuorista harrastajista tulee nopeasti osaavia aikuisia tuleviin hälytystehtäviin. Etenkin ne pienet kunnat, joissa on osaavia nuoria palokuntalaisia saavuttavat myöhemmin hyvän turvallisuustason oikeissa tehtävissä.

Pohjanmaan alueella nuorisopalokuntalaisten harrastajista noin 30% on tyttöjä. Pohjanmaan nuorilla on oma Pirkka-paloauto, jota käytetään alueen nuorten oikeissa harjoituksissa. Varoja auton ylläpitoon kerätään Palokuntalaisen Kotivara -lihasäilykepurkin avulla. Muitakin varainhankintakeinoja käytetään.

Rami Puro

Alajärveläinen Marko Ripatti koulutti trangian käyttöä. Kuvassa soinilainen Tero Honkola ja alajärveläiset Juho Vähäkangas, Mirko Suomala, Atte Aalto ja Tami Kyrönlahti. Poikien mielestä nukkuminen, aamu- ja iltapala ovat mielekkäitä luonnossa.
MAINOS
Edellinen artikkeliKoulujen lakkautuksia ei esitetä Alajärvellä
Seuraava artikkeliAnkkurit vahvistaa markkinointiaan