Maarit hakee avannosta lämpöä ja kivunlievitystä

Mainos[adrotate banner="3"]

Maarit Valtonen pulahti sunnuntaina elämänsä ensimmäistä kertaa Lappajärveen Vieresniemen avannolla. Syksyllä Vimpeliin monen mutkan kautta muuttanut, alun perin alavutelainen Maarit aloitti avantouinnin vuonna 1994 Keuruulla.

Kiinnostus hyiseen veteen heräsi vahingon kautta pilkkikisoissa Multialla.

MAINOS
Nyt voi jäädä virkistävään tuuleen!

– Jäällä oli puolisen metriä sohjoa ja vedin lipat siihen, olin ihan uppeluksissa. Kisaa oli vielä tunti jäljellä ja kalaa alla, enkä malttanut lopettaa kesken. Vaa’alla äijät pottuili, että saahan niitä kaloja uimallakin hakea. Voitin kisan, Maarit kertoo.

Kamiinan ääressä märistä vaatteista nousi höyry ilmaan ja Maarit pelkäsi sairastuvansa. Illalla hän yllättyi, kun olo olikin hikinen, mutta mukava, ja seuraavana päivänä oli kuuma. Yleensä talvisin kroppa tärisi kylmästä.

Pian tapauksen jälkeen Maarit lähti avantouimista harrastaneen kurssikaverin mukaan ja jäi koukkuun. Mieleen on painunut 3-vuotiaan esikoisen kommentti.

– Kun menin avantoon, Tapio seisoi laiturilla toppapukuun puettuna ja totesi: ”Äiti, tuo ei ole kovin järkevää!”, Maarit hymyilee.

Tuulen tuiverruksessa

Vierailu Vieresniemen avannossa oli Maaritille ensimmäinen pulahdus noin kolmeen vuoteen. Vuonna 2014 puhjenneen epilepsian vuoksi avanto unohtui, mutta sairaus on ollut oireeton jo pitkään.

Timbe on kiltti koira, mutta suojelee emäntäänsä täysillä.

– Joulukuusta 2014 asti olen odottanut, että rantaan tulee keväällä parin metrin railo ja pääsen avantoon, Maarit nauraa.

Vieresniemen avannolla kävi sunnuntaina viiden aikaan kova tuuli, lämpöasteita oli vajaat kaksi eikä yhtään uimaria näkynyt. Saunan ovi oli lukossa, mutta se ei haitannut.

– En tykkää käydä saunassa ennen enkä jälkeen avannon.

Maarit heitti kamppeet terassille, laskeutui uimapuvussa reippaasti tikkaita alas avantoon ja pulikoi puolisen minuuttia. Sitten laiturille ja pyyhe niskaan.

– Kun nousee avannosta, ei tunnu kylmältä. Voi jäädä vaikka laiturille pyyhe päällä juoruilemaan… ihanan virkistävää olla tässä tuulessa.

Pyörätuoli ei inspiroinut

Kotona Maaritin valtasi lämpö ja lievä hiki.

Kohta alkaa veri kiertää.

– Nyt alkaa silleen…ah!… veri kiertää. Olo on lämpöisen kepeä.

Avantouinti parantaa pintaverenkiertoa, mutta Maarit on saanut siitä vuosien varrella helpotusta myös astmaan ja selkäkipuun.

– Kylmä on paras lääke hermokipuun.

Vuonna 1995 tehdyn selkäleikkauksen jälkeen diagnoosi oli vaikeasti invalidisoiva iskiashermovaurio vasemmassa jalassa. Hermosähkötestin mukaan Maarit oli käytännössä ”menettänyt” vasemman jalkansa polvesta alaspäin. Lääkäri ennusti tulevaisuutta pyörätuolissa, mutta Maarit ei sitä sulattanut.

– Lääkärin ohje oli maata ja ottaa morfiinipitoista särkylääkettä. Tein kaiken päinvastoin kuin lääkäri käski. Kuljin omalla autolla uimahallissa niin, että nostin käsilläni vasemman jalan ja painoin sen kytkimelle.

Maarit uskoo, että liikkuminen kipua vastaan pelasti hänen kävelykykynsä. Hän kiittää asiasta myös kansanparantaja Hannes Karppista – ja ennen kaikkea Jumalaa.

Selän kroonista kipua Maarit on hoitanut luonnollisin keinoin: uimisen ja avannon lisäksi lenkkeilyllä koiran kanssa, kuntosalilla ja ratsastuksella. Ratsastuksesta on uskomaton apu.

– Kun istuu rennosti hevosen selässä ja myötäilee hevosen lihaksiston liikkeitä, jaloista, selästä ja jopa hartioista löytyy ulottuvuuksia, mitä muuten ei löydy.

Rantakylän avantouimarit

Vimpelin kunta on antanut Vieresniemessä sijaitsevan saunan Rantakylän avantouimareiden käyttöön. Naiset pääsevät saunomaan keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 12-19 ja miehet tiistaisin ja lauantaisin kello 12-19 sekä sunnuntaisin kello 9-12.

Uimareilla on omat avaimet saunaan, jossa on jatkuvalämmitteinen kiuas. Vaihtoehtona on kertamaksu 2 euroa tai vuosimaksu 25 euroa. Maija Kuivaselta saa avaimen lainaksi oman teettämistä varten – omalla kustannuksella.

Saunojat sitoutuvat kerran viikossa tehtävään saunan, oleskelutilojen ja vessan siivoukseen kukin vuorollaan.

Saunan lämmityskausi alkaa syyskuun alussa ja jatkuu toukokuun loppuun. Keväällä tai viimeistään kesällä luvassa on pieni remontti.

Anne Savela

 

MAINOS
Edellinen artikkeliKevät tuo hiuksiin vaaleita sävyjä
Seuraava artikkeliVauhtikisat Lakiksella