Nuoret kokevat Soinin elinvoimaisena

Mainos[adrotate banner="3"]

Elinvoimainen Soini vuonna 2030 -kirjoituskilpailu oli Soinin yhtenäiskoulun yläkouluikäisille nuorille suunnattu kirjoituskilpailu.

Nuoret ovat tulevaisuudessa yksi suurimmista kunnallisten palvelujen käyttäjäryhmistä ja siksi heidän mielipiteillään on merkitystä.

MAINOS

Kirjoitelmilla kunnioitetaan Soinin 150- vuotista juhlavuotta. Kirjoituskilpailun järjesti Elinvoimaa kuntiin -hanke yhteistyössä Soinin yhtenäiskoulun äidinkielen lehtori Maria Joensuun ja kulttuurivaikuttaja Leena Valkeuksen kanssa. Kirjoituskilpailu kesti tammi-helmikuun ajan.

Esikarsintatuomareina toimivat Maria Joensuu, Leena Valkeus ja Tiina Pelkonen. Päätuomarina oli Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari. Kilpailun kolme parasta kirjoitusta olivat Riina Aution, Ira Puronhaaran ja Miia Koivulammen kirjoitukset. Alajärven Osuuspankki lahjoitti voittajille palkintoshekit.

Tämän lisäksi voittajan kirjoitelma on tarkoitus lukea Soinin 150-vuotisjuhlassa puheena 29.5. Kirjoituksissa arvostettiin positiivista elämänkatsomusta, yhteistyön voimaa ja elinvoimaisuutta.

Tiina Pelkonen Elinvoimaa kuntiin -projektista kertoi kirjoitusten luonteesta.

– Koululaisten kirjoituksissa tuli esille elinkeinopuolelta maa-ja metsätalous ja puuteollisuuden vahva rooli. Itsenäinen kunta ja puhdas luonto antavat perheille hyvät olosuhteet asua ja elää Soinissa. Puutteina nuoret kokivat opiskelu- ja ajanvietepaikkojen vähäisyyttä.

Riina Aution voittokirjoitus

Vuonna 2030 28-vuotias Jussi muuttaa Soiniin. Hän on jo opiskelunsa opiskellut ja perheen perustanut. Perheen vanhin lapsi aloittaa koulun, ja kaksi nuorempaa ovat Soinin ihanassa päiväkodissa. Jussi työskentelee sähkömiehenä ja hänen vaimonsa Niina parturina.

Jussi mietti kauan, mihin haluaisi muuttaa ja perustaa perheen. Hän ei ikinä ole ollut mikään kaupunki-ihminen, eikä ajatus asfalttiviidakkoon muuttamisesta houkutellut. Hän halusi muuttaa maalle, ja rakentaa oman vaaleansinisen omakotitalon.

Jussi rakastaa asua Soinissa. Pienellä paikkakunnalla lähes kaikki tuntevat toisensa, ja kauppareissuilla näkee paljon tuttuja. Jos tulee hätä ja hän tai hänen perheensä tarvitsee apua, moni tulee auttamaan, aivan kuten Jussi itsekin auttaisi.

Yhteistyö on Soinissa mahtavaa. Jussi rakastaa myös Soinin kaunista luontoa. Hän käy aina talvisin lastensa kanssa hiihtämässä pururadalla hyvin hoidetuilla laduilla, ja kesäisin koko perhe käy patikoiden Läskilammella. Lapset pitävät matkalla olevista pitkospuista.

Kokonaisuudessaan Soini on hyvin elinvoimainen vuonna 2030. Se on edelleen pieni, mutta yhteisöllinen paikka, eikä teknologian kehitys ole muuttanut läheisyyttä luonnon kanssa.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliKädentaidot esille Vimpelissä
Seuraava artikkeliSankareita ja pelkureita -raamattuillat Evijärven seurakuntatalolla