-1.5 C
Alajärvi
perjantai 29.3.2024
MAINOS
MAINOS

Harmaa koirakauppa kukoistaa verkossa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa kuluttajia Jäitä hattuun koirakuumeessa -kampanjallaan, että vastuullisesti kasvatettu tai välitetty koira on eettinen valinta.

Valistusta tarvitaan, sillä yhä useampi lemmikki ostetaan verkon kautta ja ostopäätös tehdään näissä tapauksissa usein söpöjen kuvien ja hinnan perusteella.

MAINOS

Koiria hankitaan lemmikeiksi yhä enemmän, ja yhä useammat suomalaiset tekevät ostoksiaan verkossa. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomen kotitalouksilla oli vuoden 2016 alussa 800000 koiraa, kun vuonna 2012 koiria oli noin 630000.

Internetiä Suomessa käyttivät vuonna 2017 lähes kaikki 16–54-vuotiaat, ja heistä vähintään 66 prosenttia on ostanut jotain verkosta.

Tämä on vaarallinen yhtälö, sillä eläimet eivät ole tavaroita. Internetin osto- ja myyntipalstoilla tapahtuvan lemmikkikaupan merkittävimpiä ongelmia ovat sääntelyn ja valvonnan puute sekä ostajien tietämättömyys.

– Osa myyntipalstoista valvoo ilmoittelua ja pyrkii toimimaan vastuullisesti, mikä on erittäin hyvää edistystä. Valitettavasti on niitäkin myyntipalstoja, joissa periaatteessa kuka tahansa voi myydä lemmikkejä ja kauppa jää ostajan vastuulle.

– Myyntipalstoilla koirakuumeilijoita on helppo houkutella hätäisiin ostoksiin suloisilla valokuvilla ja nopealla kaupalla. Lisäksi verkossa koiranostaja voi hyvin vaivattomasti tehdä hintavertailua ja valita edullisimman vaihtoehdon, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Internetissä tapahtuva kaupankäynti on kasvanut koko Euroopan alueella huimasti. Samalla online-kaupasta on tullut Euroopassa yleisimpiä tapoja hankkia lemmikki. Monia eläimiä liikutetaan myyntiin rajojen yli laittomasti.

Myynti-ilmoituksissa tästä ei ole välttämättä mainintaa. Salakuljetus saattaa muodostaa riskin eläinten ja ihmisten terveydelle, jos koira tuo mukanaan vaarallisia tauteja.

Internetin myyntipalstoilla myydään paljon myös rekisteröimättömiä rotukoiria ja niin sanottuja vahinkopentuja. Tämäkin on ei-toivottua, harhaanjohtavaa kaupankäyntiä ja mahdollistaa terveysvaatimusten kiertämisen.

Yhtään ongelmattomampaa ei ole kaupankäynti sekarotuisiksi ilmoitetuilla koiranpennuilla, jos niiden vanhempia ei ole esimerkiksi tutkittu perinnöllisten sairauksien varalta ja eläinten terveydenhoitoa laiminlyödään. Hämäräperäisestä kaupasta hyötyy siis ainoastaan myyjä, ja se heikentää kuluttajansuojaa ja lisää harmaata taloutta.

– Tämän takia katsomme, että tällä hetkellä koiria voidaan ostaa ja myydä eettisesti käytännössä vain kolmella tavalla. Yksi vaihtoehto on ostaa rotukoira avoimesti toimivalta ja luotettavalta kasvattajalta.

– Toinen vaihtoehto on ostaa sekarotuinen koira, joka on tunnistemerkitty ja rekisteröity tunnettuun tietokantaan ja jonka asiapaperit ja alkuperä ovat kunnossa. Kolmas ja suositeltavin vaihtoehto on adoptoida koira eläinsuojeluyhdistykseltä, löytöeläintalolta tai luotettavan rescue-järjestöjen kautta, Luukkainen jatkaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät