Koiranpentujen ja kissanpentujen yleisiä haavereita ja vaaroja – miten tulee toimia?

23
Mainos[adrotate banner="3"]

Elämä pennun kanssa on ihanaa, mutta utelias ja vikkelä pentu voi myös ajautua moniin vaaratilanteisiin.

Varsinkin ensimmäisen pennun omistajalle tulee usein tilanteita, joissa ei välttämättä tiedä miten tulee toimia: voinko auttaa pentua itse kotona vai pitääkö pentu viedä suoraa päätä eläinlääkäriin?

MAINOS

Miten toimia, jos…

…pennun ikenestä tulee verta?

Pennun ikenet voivat vuotaa hieman verta maitohampaiden irrotessa ja se onkin yleisin syy pienille verenvuodoille. Pentu on myös voinut saada pienen haavan suuhunsa esimerkiksi innokkaan leikin yhteydessä tai jos se on pureskellut jotain terävää.

Tutki siis aina pennun suu, jos sieltä tulee verta. Yritä paikantaa vuotokohta tai mahdollinen haava ja tarkista samalla ettei mikään hampaista ole katkennut. Jos verta tulee todella paljon eikä vuoto tyrehdy, vie pentu eläinlääkärin tutkittavaksi.

…pentu oksentaa?

Yksittäinen oksennus ei yleensä ole vaaraksi, varsinkin jos pennun yleisvointi on hyvä ja pentu juo vettä normaalisti.

Mutta mikäli pentu oksentaa useamman kerran, oksennuksen seassa on verta tai vierasesineen palasia tai pennun yleisvointi on selvästi heikentynyt, tulee pentu viedä heti eläinlääkäriin. Pennuille oksentelu voi aiheuttaa nopeasti elimistön kuivumisen.

…pennulla on ripuli?

Pennulla voi olla hieman löysä vatsa uuteen kotiin muuton yhteydessä tai kun vaihdetaan toiseen ruokaan. Yleensä ulosteen pitäisi kuitenkin normalisoitua parissa päivässä.

Jos pentu kuitenkin ripuloi useamman päivän ajan tai todella usein, on aika ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin, jos pennun vointi heikkenee tai ripulin seassa on verta.

…pentu ei syö?

Toisinaan pentu ei välttämättä syö säännöllisesti jokaisella ruokailulla ja siihen voi olla monia syitä. Ensinnäkin, pennun elämä on jännittävää ja toisinaan pentu ei välttämättä malta keskittyä syömiseen vaikka sillä olisikin nälkä. Kun pentu muuttaa uuteen kotiinsa, voi olosuhdemuutos vaikuttaa myös ruokahaluun eikä pennun ehkä tee heti mieli syödä.

Jos uudessa kodissa tarjotaan eri ruokaa kuin kasvattajan luona, tai kun vaihdetaan penturuoasta toiseen ruokaan, pentu saattaa hieman vieroksua uutta ruokaa. Osa on myös yksinkertaisesti nirsoja. Yli vuorokauden kestävä syömättömyys ei kuitenkaan ole normaalia, vaan silloin tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

…pentu söi jotain sopimatonta?

Pennut ovat uteliaita ja vikkeliä, eli ne saattavat silmänräpäyksessä syödä jotain sopimatonta. Ennen pennun tuloa kannattaakin siivota koti, tai alue jossa pentu tulee olemaan, turvalliseksi keräämällä pois kaikki pikkuesineet ja muut vaaralliset esineet kuten sähköjohdot.

 

Toisinaan pentu kuitenkin ehtii napata jotain suuhunsa kotona tai ulkona. Tutki rauhallisesti lemmikin suu ja yritä poistaa esine suusta.

Lemmikin päätä ei kannata nostaa ylöspäin, sillä silloin lemmikki saattaa vahingossa nielaista esineen.

Jos lemmikki alkaa kakoa, voi esine olla juuttunut sen kurkkuun. Avaa silloin pennun suu painamalla suupieliä, jotta pentu avaa kitansa ja katso näetkö kurkussa jotain ja pystytkö poistamaan sen itse. Jos et, vie pentu välittömästi eläinlääkäriin!

Yleisohjeita

Pysy aina itse mahdollisimman rauhallisena, vaikka tilanne näyttäisikin pahalta. Silloin pentu pysyy myös rauhallisena eikä turhaan pelästy enempää. Säikähtänyttä pentua on vaikeampi käsitellä ja ikävästä tilanteesta voi tulla traumaattinen, jos pentu pelästyy pahasti.

Älä anna lemmikille ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä! Monet ihmisten lääkkeistä voivat olla vaarallisia kissoille. Myös koirille tarkoitetut ulkoloisten häätöön tarkoitetut lääkkeet voivat olla kissalle tappavan myrkyllisiä.

Hanki lemmikin ensiapupakkaus. Voit ostaa valmiin lemmikin ensiapupakkauksen tai kerätä itse tarvikkeet sitä varten. Suosittelemme ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita: keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen, steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta, vanua, ideaaliside, pinsetit ja kynsisakset.

Selvitä hyvissä ajoin, missä on lähin eläinklinikka ja missä on lähin iltaisin ja viikonloppuisin päivystävä eläinlääkäri. Se auttaa säästämään kallisarvoista aikaa hädän hetkellä, kun tietää heti minne mennä eikä tarvitse kuluttaa aikaa eri klinikoiden aukioloaikojen selvittämiseen.

Tutulta eläinklinikalta saa neuvoja myös puhelimitse. Eläinlääkäri tai eläintenhoitaja osaa myös puhelimessa neuvoa kannattaako tulla paikan päälle käymään vai pystyykö vaivan hoitamaan kotikonstein.

Kasvattaja auttaa mielellään. Monissa asioissa voit kääntyä myös kasvattajan puoleen. Kasvattaja tuntee pennun ja sen vanhemmat ja tietää mikä on normaalia rodulle sekä juuri sinun pennullesi.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa