14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Musiikki on tärkeää muistisairaille ja ikäihmisille

Koko kansan tuntema muusikko Joel Hallikainen ilahdutti Alajärvellä Villa Toukolan asukkaita vieraillessaan hoivakodissa osana 35-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Muusikko kiertää Attendon hoiva- ja palvelukoteja kiertueellaan ympäri Suomen. Mukaan oli kutsuttu myös omaiset sekä palvelukoti Windalan asukkaita Vimpelistä.

MAINOS

Hoivakodin johtaja Tellervo Saukko avasi tilaisuuden kertomalla, että musiikki aktivoi aivoja ja se voi myös rauhoittaa ihmistä. – Musiikki on läsnä jokaisen ihmisen elämässä niin juhlassa kuin arjessakin.

Sillä on tärkeä rooli läpi koko ihmisen elämän aina lapsuudesta vanhuuteen saakka. Musiikista tuleekin usein tärkeä erityisesti näin vanhetessa, hän sanoi.

– Se auttaa muistelemaan, tarjoaa mahdollisuuden yhteenkuuluvuuteen ja herättää monia tunteita, hän kertoi musiikin vaikutuksesta ja sanoi heidän itsekin havainneen sen hoivakodissa. Kun asukkaiden kanssa laulellaan, heidän mieliinsä nousee muistoja menneiltä ajoilta ja herättää tunteita.

Hoivakodissa käytetään musiikkia asukkaiden päivittäisen ja hetkittäisen elämän aktivoimiseksi. Saukon mukaan asukkaat reagoivat musiikkiin, heidän silmänsä alkavat loistamaan ja he laulavat mukana. Ne, jotka eivät voi kommunikoida puheella, hyräilevät musiikin mukana. Saukko itse ja hoivakodin henkilökunta ovat soittotaitoisia, ja hoivakotiin on hankittu sähköpiano musiikkihetkiä varten.

Elämäni laulut -kiertue on raisiolaisen, Tuttu Juttu -tv-sarjasta ja Kuurankukka-laulusta tunnetun taiteilijan kunnianosoitus ikäihmisille.

– Minä olen tullut tänne kiittämään sinua elämäntyöstäsi. Se on ollut tärkeää työtä. Se on sitä työtä, että meillä on Suomessa hyvä elää. Se on teidän ikäluokkanne ansiota. Sillä mielellä minä olen tänään liikkeellä, että saan kiittää sinua, Hallikainen kertoi yleisölleen.

Hallikainen esitti niin toiveita, ikivihreitä kuin hengellisiäkin kappaleita. Yhden lauluistaan hän omisti äideille. – Täällä on tänään kunniakansalaisia. Täällä on meidän maamme äidit paikalla, ja on kunnia laulaa teille.

Hauskoilla jutuillaan ja tarinoillaan elämänsä varrelta hän viihdytti yleisöään kappaleiden lomassa. Hän kertoi myös näkemyksestään ihmisen ja musiikin yhteydestä. – Kun laulu kohtaa kuulijansa, osuu ja puhuttelee, on samasta asiasta kyse kuin ihmiset löytäisivät toisensa.

Konsertissa kuultiin myös Hallikaisen levyttämä versio Finlandia-hymnistä, jossa on alkuperäinen vuonna 1919 tehty sanoitus.

Vasta nyt on saatu lupa käyttää tätä jo ennen V.A. Koskenniemen tunnettua versiota kirjoitettua sanoitusta Jean Sibeliuksen sävelmässä. Hallikainen toivoikin tämän sanoituksen tulevan myös suomalaisille tutuksi.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät