-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Tanssiyhtye Ajattomat tien päällä jo neljännesvuosisadan

Tanssiyhtye Ajattomat on soittanut tuttuja tanssiralleja kaikelle kansalle jo 25 vuoden ajan. Kymmeniä, ellei satoja hääpareja on tanssitettu yhteiselle taipaleelle ja maata on kierrelty ristiin rastiin tanssilavoilla ja -ravintoloissa soittamassa.

– Enää ei jaksa lähteä kovin pitkille matkoille, taitaa 200 kilometrin matka olla pisin mihin enää lähdemme, sanovat Ajattomien Hannu Yli-Hynnilä, Sami Koivulampi, Juha-Petri Jokiaho ja Kari Viemerö. – Teemmehän me tätä muun työn ohella, harrastuksena.

Ajattomien taival alkoi Vehkamäen Joukon, Yli-Hynnilän ja Koivulammen toimesta 90 -luvun alussa. Aluksi trio soitteli lähinnä kotikunnassa Lehtimäellä kaikenlaisia pirskeitä. Jouko lauloi ja soitti sähkökitaraa, Hannu oli rummuissa ja Sami hoiti harmonikalla myös bassosoundit.

MAINOS

Toiminta oli tuolloin pienimuotoista, mutta sitäkin mukavampaa. 1997 Jouko kuitenkin ilmoitti, että ei enää jatka Ajattomissa ja tuolloin oli Samin ja Hannun mietittävä, vieläkö hommaa jatketaan? Ja jatkettiinhan sitä, kun kolmanneksi porukkaan saatiin oman pitäjän mies Juha-Petri Jokiaho.

Juha-Petrin tullessa mukaan vaihtoi Sami hanurinsa bassokitaraan ja Juha-Petri otti vastuun harmonikasta ja koskettimista. Hannu jatkoi rummuissa ja otti kontolleen myös solistin hommat.

Bändiin pestattiin myös naissolisti. Oman kylän tyttö Sanna-Maija Majaus, silloinen Salo. Keikkabussikin hankittiin ja rakenneltiin. Homma jatkui, kunnes solisti vuosituhannen vaihteessa ilmoitti uusien haasteiden odottavan.

Ajattomat muuttui taas trioksi ja Hannu jäi yksin hoitamaan solistin pestiä.

Keikkailu jatkui välillä Espoo-Kuusamo ja meno oli välillä aika hurjaakin ja vaati veronsa, kun päivätöiden lisäksi miehet viettivät yönsä tanssilavoilla ja tien päällä.

Vuonna 2001 tapahtui käänne, kun riviin astui laulava kitaristi Kari Viemerö, Lehtimäeltä hänkin. Keikkojen tekemistä jatkettiin ripeään tahtiin, päivätöiden vuoksi pääsääntöisesti viikonloppuisin.

Hulluimpina vuosina Ajattomat soitti jopa 70 keikkaa vuodessa, vähimmillään niitä on ollut noin 15. Hääkeikkoja yhtye on tehnyt paljon, jossain vaiheessa avioon soitettiin jopa kymmenen paria kesässä.

Huumoria on tarvittu

Kun kolme, neljä miestä reissaa vuosikymmeniä yhdessä viikoittain, on huumoria kysytty monet kerrat – ja sitä on myös löytynyt. – Huumori on ollut meillä kantava voima ja vuosien saatossa meille on kehittynyt ihan oma huumorin lajimme, miehet vakuuttavat.

Moni sellainen juttu, joka tapahtuessaan ei ole naurattanut, naurattaa makeasti jälkeenpäin ja onpa monet asiat sellaisia, joita muistellaan varmasti vielä kiikkustuolissakin.

Yhtenä Juhannusyönä Ajattomien kuulu keikkabussi pysäköi keikalta kotiinpäin ajellessa levähdyspaikalle. Sytytettiin nuotio ja paistettiin makkaraa. Siinä oli keikkamiesten Juhannus. – Yöuinteja olemme harrastaneet paljonkin, miehet tunnustavat.

Ensimmäinen konsertti

Vaikka soittoa ja laulua on takana paljon, niin yhtään konserttia Ajattomat eivät ole soittaneet.
Lauantaina 28.4. kello 18 tämä puute korjaantuu, kun Ajattomien 25 -vuotisjuhlakonsertti kuullaan Lehtimäen Nuorisoseuralla.

Konsertti toteutuu Karin kannustuksesta. Kari ehdotti asiaa jo viisi vuotta sitten, mutta silloin muut eivät asiaan lämmenneet. Nyt kun Lehtimäellä on säännöllisesti järjestetty kevätkonsertteja ja Lehtimäen Kulttuuriyhdistys lähti konsertin tuottajaksi, oli hommaan helpompi ryhtyä.

Konsertissa kuullaan hieno kattaus tuttua tanssimusiikkia. Vierailevina solisteina kuullaan oman kylän osaajia Tanja Vuorelaa ja Heikki Keisasta. Myös yhtyeen alkuperäinen solisti Sanna-Maija saapuu Lempäälästä ja tarttuu taas mikrofoniin, tutun bändin eteen.

Konsertti on väliajallinen ja kympin sisäänpääsymaksu sisältää väliajalla kahvit ja isot korvapuustit! Konsertin juontaa Lasse Mansikka-aho.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät