-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Maataloustukien haku on jo avattu!

Maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala kertoo, että maataloustukien tukihaku on jo nyt auki ja jatkuu 15.6. saakka. Vaikka aikaa on tänä keväänä runsaasti, niin Kuoppalan mukaan hakemaan kannattaa ryhtyä nyt, eikä 15. päivä.

Näin vältytään viimeisten päivien ruuhkalta ja jos muutoksia kevään kuluessa tulee, niin ne on helppo käydä korjaamassa hakemukseen.

MAINOS

Ennen tukihakua on tehtävä lohkojen jaot ja uusien lohkojen perustaminen. Kun maaseutuhallinto on tarkistanut lohkojen tiedot ja antanut niille tunnukset, voi siirtyä tukihaun tekemiseen Vipu-palvelussa. Tukihakemus kannattaa esitäyttää edellisen vuoden tiedoilla.

– Hakemusta täyttäessä on hyvä muistaa ympäristökorvauksen lohkokohtaiset toimenpiteet. Lohkokohtaisten toimenpiteiden hyödyntämisellä on mahdollisuus lisätä hehtaarikohtaista tuen määrää.

Ympäristökorvauksen peltomaan laatutesti

Peltomaan laatutesti on ympäristökorvauksen ehtona. Peltomaan laatutesti on palautettava viimeistään 30.4., eli aikaa palauttaa se on enää vähän siihen nähden, että aikaa alun perin oli kolme vuotta.

Testejä puuttuu vielä Alajärveltä noin sata, Soinista 20 ja Vimpelistä 30. Laatutesti on helpoin palauttaa Vipu-palvelun kautta. Apua saa maaseututoimesta 27.4. saakka, sillä alueen kuntien virastot ovat suljettuna 30.4.

– Tarkastakaa myös päättyvät vuokrasopimukset ja uusikaa sopimukset viimeistään nyt, Kuoppala muistuttaa. – Tukioikeudet eivät siirry pelkällä vuokrasopimuksella, vaan lisäksi pitää muistaa täyttää tukioikeussiirtolomakkeet 103A ja 103B sekä palauttaa ne maaseututoimelle. Ajoissa palautettujen lomakkeiden siirtopäätökset ehditään tehdä ennen hakuajan päättymistä, jolloin tilan hallinnassa oleva tukioikeusmäärä on verrattavissa peltopinta-alaan.

Tukioikeuksien siirron unohtuessa menetykset ovat 170 euroa hehtaarilta.

– Tänä keväänä päähakua koskevia muutoksia ei ole paljoa, ainoastaan puutarha ja saneerauskasvien viljelyyn sekä viherryttämisen. Viherryttämisessä kahden kasvin vaatimuksessa muutokset koskevat yli 120 hehtaarin tiloja. Vipupalvelusta voi seurata pysyvien nurmien vaikutusta viherryttämiseen.

Ely-keskukselta on haettavissa vielä Luonnonmukaisen tuotannon ympäristösopimuksia vielä huhtikuun aikana.

Tukiehdoista muistettavaa

– Tarkistakaa, että teillä on voimassa oleva viljavuustutkimus ja että lohkokortit ovat ajan tasalla. Viljelysuunnitelma pitää olla tehtynä ennen kylvöille menoa, viimeistään 15.5. Entistä enemmän kannatta miettiä mitä kylvää ja minne sadon saa markkinoitua. Tilojen välistä yhteistyötä tehtäessä on hyvä olla sopimukset valmiina jo tässä vaiheessa. Sopimukset helpottavat yhteistyötä myös jatkossa.

Sadonkorjuuvelvoitetta ei ole, mutta pellolla pitää pystyä tuottamaan seuraavana vuonna markkinakelpoinen sato. Kerratkaa täydentävät ehdot ja toimikaa niiden mukaan. Täydentävissä ehdoissa on ympäristökorvauksen lisäksi pientareiden ja suojakaistojen vaatimuksia.

Aihepiirin ympärillä järjestetään koulutus perjantaina 27.4. kello 12 Alajärven kaupungin valtuustosalissa. Mukana on myös ELY-keskus, jonka edustajilta kuullaan käytännön esimerkkejä ja tietoja seurauksista.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät