0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Ankkureiden yleisurheilu kehittää toimintaansa vahvasti

Alajärven Ankkureiden yleisurheilujaosto on ollut mukana Alueellinen varaslähtö tulevaisuuteen -seurakoulutuksessa. Viime syksynä aloitettu koulutus on nyt saatu päätökseen.

Yhtenä koulutuksen tuotoksena on toimintakäsikirja, joka otetaan Ankkureiden yleisurheilussa heti käyttöön. Koulutuksen muina tavoitteina oli yleisurheiluseuran toimintaympäristön tunnistaminen ja yleisurheiluseuran johtamisen periaatteet mukaan lukien strategia, rekrytointi, viestintä ja tehtävänjako.

MAINOS

Koulutus sisälsi kaksi lähijaksoa Kuortaneella ja oman toiminnan analyysin seurakyselyn muodossa. Tapio Rajala yleisurheilujaostosta kertoo, että koulutus on kuitenkin ollut paljon isompi kokonaisuus kuin pelkät lähijaksot.

Siihen on liittynyt myös kehittämishankkeeseen liittyviä töitä ja koulutus on kestänyt koko talven. Koulutuksen johtajana toimi Suomen Urheiluliiton (SUL) läntisen alueen aluepäällikkö Tapio Rajamäki.

Toimintakäsikirja on ollut jo ennenkin olemassa, mutta nyt se päivitettiin vastaamaan tätä päivää. Se on erinomainen väline niille, jotka ovat seuratoiminnassa mukana.

– Kun se hiljainen tieto on nyt kansissa, on helppo toimia sen mukaan, Rajamäki sanoo. Käsikirjasta on helppo näyttää mitä esimerkiksi seuran valmennuspäällikkö tekee. Siitä myös selviää hyvin mitä seuran yleisurheilutoiminta on.

Hän toteaakin, että aina saa onnitella seuraa joka haluaa entisestään kehittää toimintaansa, vaikka kaikki olisikin jo ennestään hyvin. Rajamäen mukaan seurakoulutukseen osallistuminen on paitsi merkki aktiivisuudesta, myös merkki laadusta. Rajamäki kertookin odottavansa mielenkiinnolla kuinka kovia tuloksia seurassa nyt saadaan aikaan.

Jaoston puheenjohtajana vuoden vaihteessa aloittanut Jani Vuorela kertoo, että seura on ottanut kärkihankkeeksi harjoitustoiminnan kehittämisen 12+ ikäryhmälle. Kesälle haetaan huomattavasti tavoitteellisempaa harjoitusohjelmaa.

Kevään aikana on käyty läpi henkilöitä, jotka voisivat toimia valmentajina ja ohjaajina. Tavoitteena on myös saada harrastajamäärää kasvamaan ja saada vuonna 2020 seuracupiin mukaan täysi joukkue eli 36 urheilijaa 11-17 -vuotiaista nuorista.

Uusien ohjaajien ja valmentajien saamiseksi Alajärvellä järjestetään Yleisurheiluohjaajatutkinto, jossa on mukana kahdeksan Ankkurien ohjaajaa. Nämä ohjaajat ovat 15-20 -vuotiaita itsekin aktiivisia urheilijoita. He tulevat vetämään tänä kesänä seuran yleisurheilukoulua.

Rajala kiittelee Vuorelaa siitä, että hän on saanut mukaan ohjaajia myös Alavolista. Koulutus tulee Etelä-Pohjanmaan Yleisurheilu ry:n kautta.

Tutkinnossa opiskellaan lasten liikkumiseen ja ohjaamiseen liittyviä asioita, kuten kuinka lapsille opetetaan yleisurheiluasioita. – Lapsille liike, liikkuminen ja hikoilu ovat tärkeitä, Rajala sanoo. Lasten pitää saada paljon toistoja ja oppimista, eikä ole hyvä jos joudutaan seisomaan kuularingin ympärillä, kun yksi kerrallaan käy työntämässä.

Rajalan mukaan yleisurheilu onkin perusliikuntaa; juoksemista, hyppimistä ja heittämistä, ja se antaa pohjan monelle muullekin lajille.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät