Öljysäiliöiden täyttöputkien vanhat sakaraliittimet on nyt vaihdettava

Mainos[adrotate banner="3"]

Monelle öljyllä taloaan lämmittävälle voi tulla yllätyksenä, että heinäkuun alusta alkaen on enää lämmitysöljyä turha tilata, ellei öljysäiliöiden täyttöputkien vanhoja sakaraliittymiä ole vaihdettu kannellisiin nokkavipuliittimiin.

Kauppias Juha Yli-Kesäniemi Lehtimäen Nesteeltä muistuttaa, että lämmitysöljyn kuljettajat on ohjeistettu niin, ettei sakaraliittimillä varustettuihin kohteisiin enää toimiteta öljyä 30.6. jälkeen.

MAINOS

– Vuosien ajan asiakkaita on kehotettu turvallisuussyistä vaihtamaan vielä käytössä olevat vanhat sakara- eli kynsiliittimet nykyvaatimukset täyttäviin nokkavipuliittimiin, Yli-Kesäniemi kertoo.

Kaikki sakaraliittimillä varustetut täyttöliittimet ovat käytännössä yli 40 vuotta vanhoja, joten niiden tiiviys ei ole luotettava. Jo pitkään on ollut käytäntönä, että kun vanhoja liittimiä huomataan, säiliöautonkuljettaja jättää asiakkaalle tiedon, että säiliön sakaraliitin tulee turvallisuuden takia vaihtaa nokkavipuliittimeen.

Sakaraliittimen vaihto asianmukaiseksi nokkavipuliittimeksi maksaa arviolta noin 100-150 euroa riippuen asennuskohteesta. Täyttöliittimen vaihto on kätevä yhdistää öljylämmityslaitteiston normaaliin huolto- ja tarkastuskäyntiin.

– Kustannus, joka aiheutuu turvalliseen liittimeen vaihtamisesta ei ole päätähuimaava, jos sitä vertaa epätoivottuun onnettomuustilanteeseen. Ympäristön pilaantumisesta vastaa aina sen aiheuttaja.
Puhdistuskustannukset voivat tapauksesta riippuen muodostua huomattaviksi ja nousta kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin euroihin.

Lainsäädäntö edellyttää asianmukaisessa kunnossa olevat laitteet

Öljylämmityslaitteistoja, eli säiliöitä, putkistoja ja varusteita, koskevassa lainsäädännössä edellytetään, että kiinteistöjen omistajat ja haltijat huolehtivat laitteistojensa asianmukaisesta kunnosta.

Kuljetusyrityksiltä ja kuljettajilta edellytetään, ettei öljyä toimiteta, jos kiinteistössä on täyttöliitin, jonka tiiviydestä ei ole selkeää varmuutta. Menettelyllä pyritään ehkäisemään henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkojen syntymistä.

Välinpitämättömyydestä aiheutuva ympäristön ja omaisuuden pilaantuminen sekä henkilöturvallisuuden vaarantuminen voi johtaa myös rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkureilla nihkeää sisäpeliä
Seuraava artikkeliLavettaret aloitti kauden räväkästi