Puolustusvoimien juhlamerkeissä esitellään maa-, meri- ja ilmavoimat

Mainos[adrotate banner="3"]

Posti julkaisee Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden kunniaksi postimerkkivihkon, jonka kuudessa postimerkissä esitellään maa-, meri- ja ilmavoimien historiaa ja nykypäivää.

Postimerkkivihko julkaistaan Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. Postin verkkokaupassa vihkon ennakkomyynti alkoi jo kansallisena veteraanipäivänä 27.4.

MAINOS

– Postimerkkivihko on hieno osa juhlavuotemme näkyvyyttä. Vihkoon valikoituneet merkit kertovat siitä, miten puolustusvoimien kolme puolustushaaraa, maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat ovat kehittyneet sadan vuoden aikana.

Puolustusvoimien kykyä ei ole kuitenkaan koskaan mitattu pelkästään kalustolla ja aseistuksella, vaan taistelijoidemme osaamisella, sanoo puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara.

Posti on julkaissut postimerkit Suomen Puolustusvoimien 50- ja 75-vuotisjuhlien kunniaksi myös vuosina 1968 ja 1993.

Kuvaparit kertovat puolustushaarojen kehityksestä

Postimerkkivihkon suunnitteluun osallistui työryhmä, jossa oli mukana Postin edustajat, puolustusvoimien kuva-arkiston ja puolustushaarojen edustajat, sekä erityisasiantuntijana kommodori (evp) Kai Varsio, joka tuntee hyvin sekä sotahistoriaa että filateliaa. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastasi Timo Berry.

– Sotakalustoon liittyvät postimerkit, esimerkiksi sotalaivat, ovat maailmalla suosittuja keräilykohteita aihefilatelistien keskuudessa. On hienoa, että nyt aiheesta on saatavissa myös suomalaisia postimerkkejä, Kai Varsio sanoo.

Postimerkkivihkoon valittiin kolme kuvaparia, jotka osoittavat selkeästi maa-, meri- ja ilmavoimien laitteiden ja varustuksen kehityksen puolustusvoimien alkuvuosista nykypäivään.

– Merkkeihin oli tarjolla satoja valokuvia. Suunnitteluprojektin edetessä varmistui, että postimerkeissä toimivat parhaiten dokumentaariset valokuvat, kertoo Timo Berry.

Ilmavoimien historiamerkkiin on kuvattu Suomen ilmavoimille vuonna 1918 lahjoitettu Thulin D-tyypin tiedustelukone, lahjoittaja oli ruotsalainen kreivi Eric von Rosen. Nykypäivän ilmavoimien huipputeknologiaa edustaa Boeing F/A-18C Hornet -torjuntahävittäjä.

Maavoimien historiamerkissä esitellään sotamiehen lähitaistelukoulutusta pistimellä varustetulla aseella 1920-luvulla. Nykypäivän merkkiin on kuvattu jääkäri uusimmassa taisteluvarustuksessa.

Merivoimien historiaa kuvaavat 1920-luvulla ensimmäisinä Suomessa rakennetut sotalaivat, sukellusvene ja panssarilaiva. Nykyisestä merivoimien kalustosta esitellään suomalaisvalmisteinen huippunykyaikainen ohjusvene Hanko.

Postimerkkivihkon kanteen valitussa kuvassa on suomalainen varusmies muistuttamassa maanpuolustuksen inhimillisestä ulottuvuudesta ja yleisestä asevelvollisuudesta. Vihkon kuvituksessa on käytetty lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimien symboleja.

Edellinen artikkeliAnkkureille piste kotiavauksesta
Seuraava artikkeliVimpeliläisen yrityksen tuote mullistaa voimaharjoittelun ja kuntoutuksen