-14.7 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Vimpeliläisen yrityksen tuote mullistaa voimaharjoittelun ja kuntoutuksen

Vimpeliläinen Fibrux Oy valmistaa lihasaktivaatiomittaria, joka vie voimaharjoittelun ja fysioterapian uuteen aikaan. Mullistavan innovaation ansiosta harjoitukset saa kohdistettua varmasti oikeaan lihakseen optimaalisella tekniikalla ja teholla – ilman johtoja ja tulosten ammattitulkitsijaa.

– Perinteisissä lihasaktivaatiomittareissa ovat piuhat ja suuri mittauslaite, joka on kytketty tietokoneeseen. Lisäksi tarvitaan ammatti-ihminen tulkitsemaan tuloksia, Fibrux Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Herrala kertoo.

Fibrux Oy:n MPower on kevytrakenteinen ja helppokäyttöinen: siihen kuuluvat langattomat anturit ja älylaitteeseen asennettava sovellus. Se mittaa lihaksen sähköä ja tuo älylaitteen näytölle reaaliaikaisesti lukuisia eri asioita lihaksen reagoinnista liikkeisiin ja käytettävään vastukseen.

MAINOS
Pieneen anturiin mahtuu paljon älytekniikkaa.

Herkkyys signaalin vaihteluun on kuusinkertainen perinteisiin mittareihin verrattuna.

– MPower näyttää, mitä lihaksessa todella tapahtuu harjoittelun aikana. Sen avulla löytyy juuri oikea kohta, mitä kannattaa treenata.

Esimerkkitapauksessa mittari osoitti pesäpalloilijan treenin vaikutuksen kohdistuvan alavatsaan, kun tarkoitus oli treenata ylävatsaa. Mittarin avulla pesäpalloilija sai kohdistettua tehon oikeisiin lihaksiin.

– Painon koko, tekniikka ja liikkeen nopeus voidaan säätää kohdilleen riippuen siitä, mitä lihaksen ominaisuuksia halutaan kehittää.

Seuraamalla näytöltä nopeiden ja hitaiden lihassolujen aktiivisuutta kuntoilija voi muuttaa harjoituksiaan sen mukaan, haluaako parantaa esimerkiksi lihasten kestävyyttä vai nopeutta.

Laitteen avulla löytyy juuri itselle sopiva tapa tehdä liikkeitä.

– Esimerkiksi olkapääliikkeeseen on olemassa useita eri tekniikoita ja oikea tapa riippuu yksilöstä.

Mittari näyttää myös puolierot, jolloin harjoittelussa voi keskittyä kehittämään heikomman puolen lihaksia. Myös lihaksen jumittuminen ja ylikunto selviävät, samoin lihaksen väsyminen, jolloin treenaus on turhaa.

– Yksinkertaisimmillaan laite näyttää, toimiiko lihas. Leikkauksen jälkeen sitä ei itse välttämättä hahmota, Herrala toteaa.

Rajattomat mahdollisuudet

Mika Herrala on koulutukseltaan hieroja ja biofyysikko. Hän lähti kehittämään ideaa uudenlaisesta lihasaktivaatiomittarista tutkija, professori Pasi Tavin kanssa, joka oli työkaverina Oulun yliopistossa.

– Vuonna 2011 aloimme kehittää sitä sivuhommina, ja vuonna 2013 onnistuimme rekrytoimaan entisiä Nokian työntekijöitä töihin. Puolitoista vuotta sitten ensimmäiset mittarit lähtivät markkinoille.
Ensimmäinen kohderyhmä olivat urheiluseurat ja seuraava fysioterapeutit.

– Käyttäjinä on jo yli sata fysioterapeuttia, joilta tulleen palautteen mukaan laite on toimiva ja hyödyllinen. Markkinoita yritetään avata myös Ruotsiin ja Norjaan. Ja maailmanvalloitukseen on haussa iso kumppani, Herrala toteaa.

Fibrux Oy:llä on mm. Porissa ja Helsingissä ihmisiä edistämässä markkinointia ja myyntiä sekä ideoimassa tuotteen jatkokehitystä ja sovellusmahdollisuuksia. Tuotteen käytännön valmistuksesta huolehtii Oulussa toimiva Innokas Medical Oy.

– Mittarilla on rajattomasti sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi työterveysalalla, kuntoilussa ja sairauksien seulonnassa. Professori Pasi Tavi on heittänyt ajatuksen, että sitä voitaisiin käyttää vaikkapa alkavan Parkinsonin tai MS-taudin löytämisessä, Herrala pohtii.

Räätälöityä softaa on tehty jo mm. työterveyslaitokselle ja fysioterapeutteja kouluttaville ammattikorkeakouluille.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät