1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Kesäkukat siemenistä kukkiviksi kasveiksi

Kun kevät ja kesä etenee, moni suuntaa puutarhoille kesäkukkaostoksille. Saatavilla on niin valmiita amppeleita kuin yksittäinkin myytäviä kukkia, joita voi istuttaa haluamiinsa asetelmiin niin ruukkuihin kuin kukkapenkkeihinkin.

Kuitenkin jo talvella ilmestyvät markettien käytäville siemenet, joista saa itsekin aikaan kesäkukkia pienellä vaivalla.

MAINOS

Yksi helppo itse kasvatettava kukka on samettikukka. Arja Aurolahti onkin kasvattanut niitä jo kymmenisen vuotta. Hän nauraakin, että kun samettikukan kasvatus onnistui, tauti siitä sen kuin paheni. Nyt hän kylvääkin niitä runsaasti joka kevät.

Hän valinnut samettikukan kylvettäväksi, koska se on mökillä helppo kasvattaa. Toki jonkin verran itse kasvattamisesta on vaivaa, kun kasveja joutuu koulimaan ja peittämään, hän toteaa, joten ei se ihan vaivatonta ole. Nytkin hänellä kuitenkin kasvaa 12 ruukullista kukkia mökillä kesäkeittiön seinustalla. Lämmin kevät onkin mahdollistanut taimien viemisen jo ulos.

Samettikukkaa saa keltaisena ja oranssina sekä niiden sekoituksena. Arja pitääkin siitä, että mökillä ne sopivat hyvin siellä vallitsevaan karuun luontoon.

Samettikukan voi istuttaa ruukkuihin tai suoraan maahan jo parin sentin mittaisena taimena. Erityisen hyödyllistä on istuttaa se kasvimaan laidalle, jossa se toimii tuholaisten karkotuskasvina.

Samettikukka kukkii ja kestää koko kesän. Arja kertookin, että viime vuonna vielä syyskuussakin ne kukkivat, ja vasta pakkanen tuhoaa ne. – Kun muistaa kastella ja välttää kylmää, Arja sanoo. Kun kukkaan tulee nuppuja, sitä on alettava lannoittamaan. – Voimaa pitää antaa! Vaikka se on kasvuolosuhteiltaan melko vaatimaton, Arja kuitenkin kehottaa seuraamaan sääolosuhteita.

Arja kylvää siemenet huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin ne ehtivät hyvinkin kasvaa kesäksi riittävästi. Hän kylvää taimet harvaan, jolloin koulimisen kanssa pääsee helpommalla. Tänä lämpimänä keväänä taimet itivät nopeasti.

Samettikukka kasvaa noin 15-20 senttiseksi, ja lisäksi on olemassa myös korkeampi lajike. Se sopii vallan hyvin kesäkukaksi yksinäänkin, mutta sen seurana viihtyvät esimerkiksi krassit, joita voi kylvää samaan ruukkuun. Laita samettikukka lämpöiselle ja aurinkoiselle kasvupaikalle.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät