Perhekeskusmalli uudistaa lasten, nuorten ja perheiden palveluita

Mainos[adrotate banner="3"]

Monissa kunnissa valmistellaan tällä hetkellä matalan kynnyksen palveluita, joka kantaa nimeä perhekeskusmalli. Siinä perusajatuksena on lasten, nuorten ja lapsiperheiden saada yhteiskunnalta tarvitsemansa palvelut sujuvasti.

Painopiste siirtyy varhaiseen tukeen ja hoitoon sekä vähennetään ongelmien kasautumista. Palveluita ollaan kokoamassa yhteen paikaan niin fyysisesti kuin virtuaalisesti.

MAINOS

Palvelut, joista tässä yhteydessä puhutaan ovat: terveydenhuolto, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö, kasvatus- ja perheneuvola, lastenneuvolat sekä varhaiskasvatus, kouluun liittyvät sekä koulun terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin ja psykologin palvelut, nuorisotyö, kirjasto sekä kulttuuripalvelut. Lasten ja nuorten harrastustoiminta, lasten ja nuorten vanhempien tukeminen terveys-, alkoholi, väkivalta tai rahaongelmien ratkaisemiseksi, erotilanteet sekä lastensuojelu.

Nykyisellään palvelut ovat hajallaan ja tietoa on vaikea saada. Myöskään viranomaiset eivät tee keskenään tarpeeksi yhteistyötä. Tai sopivaa palvelua on vaikea saada oikea aikaisesti.

Lähtökohtana perhekeskusmallille on, että lapsen hyvinvoinnilla ja vanhempien voimavaroilla on keskinäinen yhteys. Perhekeskukset tulevat toimimaan yhteistyössä järjestöjen, seurakuntien, yksityisen sektorin sekä perheiden kanssa. Kunta on kuitenkin lape työssä suurin toimija. Perhekeskuksen tulisivat toimimaan perheille ja lapsille avoimena kohtaamispaikkana.

– Kyyjärvellä on toteutettu huhti-toukokuun vaihteessa asukaskysely lasten, nuorten ja perheiden palveluista. Sen tavoitteena on saada käytännön työkaluja Kyyjärven perhekeskusmallin työstämiseen kohti oikea-aikaisia ja tarpeenmukaisia palveluita, kertoo Kyyjärven kunnan sivistysosaston päällikkö Maija-Liisa Immonen.

Kyyjärvellä varhaiskasvatuksen johtaja Heli Aurasen mukaan yhteistyöllä saadaan eri toimijoiden verkosto, jossa työskennellään samojen periaatteiden mukaisesti ja perheen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

– Työn ja toimintojen kehittäminen tulee olemaan jatkuva prosessi. Lisäksi omat haasteensa pienellä paikkakunnalla tuo omien töiden ohella lapetyön suunnittelu ja organisointi, kertoo Heli Auranen.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma eli LAPE jaetaan kolmeen palvelukokonaisuuteen: matalan kynnyksen, erityistason sekä vaativan tason palveluihin. Hanketta johtavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjelman toimeenpanon tuesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hallituksen kärkihankkeen tavoitteena on sovittaa yhteen maakuntien sote-palvelut, kuntien järjestämät palvelut sekä eri järjestöjen ja seurakuntien toiminnat.

Tanja Kyrönlahti

MAINOS
Edellinen artikkeliJokaisesta voi tulla oman elämänsä ravintoexpertti
Seuraava artikkeliRauma niukasti parempi tasaväkisessä ottelussa