-6.6 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Vimpeliin mitalisadetta kotiratasoudusta

Vimpelin yhteiskoulun ja lukion oppilaat saavuttivat yhteensä seitsemän mitalia koululaisille tarkoitetuissa kotiratasoudun SM-kisoissa. 5.–6.-luokkalaisten tyttöjen sarjassa vimpeliläiset ottivat kaksoisvoiton: mestari on Iida Korkea-aho ja hopeamitalisti Minttu Isojoki. Joni Kauppi sai pronssia 5.–6.-luokkalaisten poikien sarjassa.

Johannes Ahto saavutti mestaruuden lukion poikien sarjassa, jossa Perttu Ruuska oli kolmas. Lukion tyttöjen sarjassa Lotta Vehka-aho kellotti kultaa, Ronja Ilomäki pronssia.

MAINOS

Vuoden 2018 kotiratasoudussa kellotettiin kaikkiaan 2 340 tulosta. Kotiratasoutu-kampanjan takana on Suomen Soutu- ja Melontaliitto, jonka tavoitteena on saada lisää harrastajia. Peruskoululaisille ja lukiolaisille sekä ammattioppilaitosten opiskelijoille suunnatun kisan matkana oli 500 metriä.

Vimpeliläinen, moninkertainen sisäsoudun SM-mitalisti ja lukiossa matematiikkaa ja fysiikkaa aikaisemmin opettanut Esko Hyyppä vei koululle viestiä kotiratasoudusta, jossa päästiin kevään puolella vauhtiin. Hänen mukaansa moni kokeili lajia ensimmäistä kertaa.
– Joku kokeili soutua vielä uudestaan ja paransi aikaansa 15–20 sekunnilla. Toisella taas vauhti putosi hyvän alun jälkeen.

Vimpelin yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset eivät osallistuneet tämän kevään kisaan. Vimpelistä ei myöskään lähdetty finaalitapahtumaan. Esko Hyyppä sanoi, että jos olisi lähetetty kahden tytön ja kahden pojan muodostamat viestijoukkueet, olisi Vimpeliin tullut kaksi kultamitalia. Yhteiskoulun rehtori Maija Peltola lupasi, että luokkatasoittain koottavien viestijoukkueiden tilannetta tutkaillaan ensi vuonna ja tehdään yhteistyötä vapaa-aikatoimen kanssa.

Syksyllä uutta vauhtia

Kotiratasoudussa soudetaan omalla laitteella. Laitteen näytöstä näkyy, kuinka paljon matkaa on jäljellä ja samoin se, mitä vauhtia edetään. Soutaja saa valita laitteesta itselleen sopivan vastuksen. Koululaisille ja opiskelijoille järjestetyssä valtakunnallisessa kilpailussa vimpeliläisten kummiseurana toimi Lappajärven Veikot. Kummiseuran kotiratasoutuvastaava keräsi tulokset ja kirjasi ne liiton järjestelmään. Vimpeliläisten soutusuoritukset tehtiin liikuntahallin kuntosalin soutulaitteella.

Vimpeliläisten valvojana kilpailussa toimi Esko Hyyppä.
– Ensi syksyä varten on toiveissa, että aloitetaan harjoittelut kotiratasoutua varten, hän totesi mitalinjakotilaisuudessa.

Yhteiskoulun rehtori Maija Peltola kannusti lapsia ja nuoria kokeilemaan lajia.
– Olette valmiita soutamaan vaikka kuinka lujaa Eskon opeilla. Soutu tukee monen lajin harjoittelua. Soutu on myös vastapainoa kirjoittamiselle.

Voimalla vauhtia

Viides- ja kuudesluokkalaisten tyttöjen sarjassa Iida Korkea-aho päihitti Minttu Isojoen 5,2 sekunnilla. Mitalikaksikko muisteli 500 metrin souturupeamansa melko kovana urakkana.
– Vaikeinta oli pitää samaa tahtia, valotti Minttu.
– Lopussa meinasi happi loppua, muisteli puolestaan mestari-Iida, joka kävi kokeilemassa sisäsoutua myös vapaa-ajallaan.

Iida paljasti myös, että hän tykkää soutaa kesäisin järvelläkin.

Joni Kauppi totesi soutaneensa niin lujaa kuin pääsi. Samaa vakuutti myös Lotta Vehka-aho.
Perttu Ruuska kertoi käyttäneensä suorituksessaan voimaa.
– En ollut aikaisemmin soutanut.

Vimpeliläisten tulospoimintoja:
P 5.–6.: 4) Roope Malinen, 5) Tino Hannila, 9) Veeti Nahkala, 12) Anselmi Ylitalo; T5.–6.: 4) Sanni Kangasniemi, 10) Wilma Mäkelä, 13) Tuulianna Mikola; T7: 7) Justiina Anttila, 8) Peppi Itäniemi; P9: 12) Roope Ilomäki; T9: 15) Noora Hakola; Lukio P: 5) Mikko Vihriälä, 6) Tino Parkkinen, 8) Santeri Rehula, 10) Tiitus Mäkelä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät