Kultaseppä Annukka Raatikainen tekee työtä koko sydämellään

Mainos[adrotate banner="3"]

Jalometallimuotoilija, kultaseppä Annukka Raatikainen rakastaa työtään. Hän saattaa uppoutua korujen maailmaan unohtaen kaiken ympäriltään. Jokaiseen työhön hän menee syvälle halutessaan luoda jotain, jolla on merkitystä.

Annukka on paljasjalkainen alajärveläinen, kotoisin Hoiskosta. Koulussa hän oli kympin piirtäjä ja lisäksi häntä kiinnostivat muut luovat alat.

MAINOS
Annukka tekee myös omia mallistoja. Uutena on nyt kesäkuun alussa lanseerattava Sydänjuuret.

Kun lukio alkoi olla loppusuoralla, oli aika päättää jatko-opinnoista. – Tiesin että jollekin taidealalle haluaisin, mutta en tiennyt mihin, Annukka muistelee.

Eräänä iltana Annukka katseli televisiota äitinsä kanssa ja näki Pauligin kahvimainoksen. Siinä oli kultaseppä, nainen. – Äiti kysyi, olisiko tuo sinun juttusi?

Annukan ensireaktio oli että eihän hän tiedä koko alasta mitään? Ajatus jäi ja niinpä Annukka suuntasi Kuopion ammattikorkeakoulun. Opinnoissa ammattikorkeakoulutasolla pääsuuntautumisala on muotoilu ja tarkempi suuntaus jalometalli. Tästä syystä ammattinimike on virallisesti jalometallimuotoilija.

Annukka valmistui 2007 ja elämäntilanteet toivat hänet takaisin Alajärvelle. Vuonna 2009 hän perusti oman pajansa, Annukka Lahti Desing -nimellä päästen toteuttamaan ideoitaan ja tekemään juuri sitä työtä, jota haluaa. 2011 hän osti Kello ja Kulta Hipun, joka mahdollisti kanavan toteuttaa ammattiosaamista asiakaspinnassa.

Myymälän pyörittämisen rinnalla Annukka tekee kultasepän töitä. Tilauksia tulee henkilöasiakkailta sekä yrityksiltä ja yhteisöiltä, silloin kun halutaan jotain ainutkertaista ja erilaista. Tutumpana näistä varmasti ovat sormukset sitä suurta päivää varten.

Aina toisinaan puolisolle tilattaan uniikki kaulakoru tai joku asiakas tulee kertomaan korusta, josta on aina haaveillut mutta ei edes tiedä, olisiko toteutus mahdollinen. Kultaseppä osaa kertoa toteutustavoista ja pystyy antamaan myös hinta-arvion.

Usein asiakkaat ajattelevat että yksilöllinen kultasepän valmistama koru on mahdottoman kallis.

– Esimerkiksi tiskiltä ostettuun timantilliseen vihkisormukseen käytetään keskimäärin 800-1000 euroa. Sillä hinnalla saa myös yksilöllisesti valmistetun vihkisormuksen. Paljon tehdään myös hopeakoruja, joiden keskihinta on 150 euroa.

– Yksilöllisesti asiakkaalle suunnitellun korun hintaan vaikuttaa suunnitteluaika, materiaalit ja se kuinka erikoista tuotetta toivotaan. Tärkeintä korunvalmistuksessa on kuitenkin luomisprosessi. Se kuinka muutetaan asiakkaan haave käsin kosketeltavaksi koruksi, Annukka kertoo ja jatkaa, että asiakas voi myös kertoa budjettinsa ja Annukka kertoo, mitä sillä rahalla saa.

Se, mitä uniikin sormuksen tilaaja tarvitsee enemmän, on aikaa. – Kaikki tilaustyöt tulee tilata minimissään kaksi kuukautta etukäteen, mutta esimerkiksi sormuksessa ideaali on puoli vuotta. Sormus tarvitsee lisäksi ainakin kaksi sovitusta.

Korjaustöitä kultaseppä tekee paljon, yleisimpinä sormusten koon muuttaminen ja ketjujen korjaus. Etenkin kultaketjut kannattaakin korjauttaa. Kannattaa myös muistaa, että timanttisormuksen krappanat tulee tarkastuttaa vähintään kolmen vuoden välein. Timantteihin säihkettä saa kiillotuksella.

Annukka tekee myös omia mallistoja. Tutuimpana on Pikkulotta ja uutena nyt kesäkuun alussa lanseerattava Sydänjuuret.

Kaipuu juurille

Annukka Raatikainen on nyt tullut elämänvaiheeseen, jossa hänen on ajateltava tulevaisuutta.

– Minulla on halu siirtyä takaisin ja palata juurilleni tekemään sitä työtä, joka on ydinosaamistani jalometallimuotoilijana. Siksi olen etsimässä Kulta Hippuun yhteistyökumppania, joka alkaisi yrittäjäksi myymälään, Annukka sanoo.

Annukka unelmoi jatkokoulutuksesta, esimerkiksi mestarikultasepän tutkinto kiinnostaa, ja toisaalta myös osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin houkuttaa.

– Meillä Suomessa on alalle pitkät perinteet ja kova taso, joka on noteerattu kansainvälisissä kilpailuissa, Annukka kertoo ja toteaa, että se mitä hän haluaa työkseen tehdä, ei vastaa tätä hetkeä.
Annukka toivoo, että löytäisi jonkun kiinnostuneen. Jos se olet sinä, niin Annukkaan voi ottaa yhteyttä poikkeamalla paikalle, mailitse tai vaikka Facebookissa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliFanni tekee taidetta seinille ja iholle
Seuraava artikkeliVeto voitti Joensuussa, Ankkurit hävisi Kankaanpäässä