Pakkaukset kiertoon myös mökkireissulla

Mainos[adrotate banner="3"]

Mökkeilijän ei tarvitse lomailla pakkausjätteiden lajittelusta kesälläkään.

Kesäpaikkaa lähimmälle Rinki-ekopisteelle voi tuoda mökillä kertyvät tyhjät kartonki-, lasi- ja metallipakkaukset. Suurimmilla Rinki-ekopisteillä kerätään myös muovipakkauksia.

MAINOS

Oikein lajiteltu pakkausjäte kiertää

Pakkausten lajittelu on helppoa, liikkuipa missä tahansa Suomessa, sillä samat ohjeet pätevät kaikilla paikkakunnilla. Kuluttajien pakkausjätteille tarkoitettu Rinki-ekopisteverkosto kattaa koko Suomen. Yli 1 850 Rinki-ekopisteessä kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia, ja niistä yli 520 pisteessä on myös muovipakkausten keräys.

Pakkausjätteiden lajitteluohjeet on julkaistu osoitteessa Rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ne voi tarkistaa myös keräyssäiliöihin kiinnitetyistä tarroista. Rinki-ekopisteille voi tuoda tyhjiä, puhtaita ja kuivia kuluttajapakkauksia. Keräykseen kelpaavat esimerkiksi mökillä kertyneet tyhjät hillopurkit, makkarapaketit, säilyketölkit ja kartonkiset keksipakkaukset.

Lähimmän Rinki-ekopisteen sijainnin voi katsoa helposti karttahausta osoitteessa rinkiin.fi/rinki-ekopisteet. Hakua voi myös rajata materiaalin mukaan.

Rinki-ekopisteistä kerätyt materiaalit toimitetaan kierrätyslaitoksiin, missä materiaaleja jalostetaan jatkohyödyntämistä varten. Esimerkiksi metallista voidaan valmistaa pyöränrunkoja, muovipakkauksista muovikasseja, lasipakkauksista taas uusia lasipakkauksia ja kartongista monenlaisia hylsyjä.

Säästä tilaa ja litistä pakkaukset

Pakkaukset on hyvä litistää mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi pahvilaatikot vievät paljon tilaa keräyssäiliössä, jos niitä ei litistetä. Silloin säiliöt myös täyttyvät hyvin nopeasti.

Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat säiliössä, sitä enemmän niitä sinne mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin, mikä tehostaa keräystä ja pienentää kuljetuspäästöjä.

Minne muut jätteet?

Väärä materiaali haittaa pakkausten kierrätysprosessia ja voi pahimmillaan estää kierrättämisen kokonaan. Siksi esimerkiksi lasipakkauskeräykseen ei saa laittaa muuta lasia, kuten maljakoita, juomalaseja tai ikkunalasia. Muovipakkausten keräykseen taas eivät kuulu muoviset esineet, kuten lelut, astiat tai puutarhanhoitovälineet.

Vaaralliset aineet tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset (esim. öljykanisterit, vajaat maalipurkit) eivät kuulu pakkausjätteen keräykseen. Sähkölaitteille, lampuille ja paristoille on omat vastaanottopaikkansa, samoin rakennus- ja puutarhajätteille sekä auton renkaille.

Sähkölaitteita otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. Monet kaupat ottavat paristoja vastaan ja autonrenkaat voi viedä rengasliikkeisiin. Huonekalut olisi vietävä kunnan ohjeistamaan paikkaan, yleensä lajitteluasemalle. Kaikkien jätteiden vastaanottopaikat voi tarkistaa osoitteesta www.kierratys.info.

Kysy lisää, anna palautetta!

Rinki vastaa pakkausten lajittelua ja keräystä koskeviin kuluttajien kysymyksiin maksuttomassa asiakaspalvelunumerossa 0800 133 888 (ark. klo 7–21, la klo 9–18) sekä sähköpostitse osoitteessa asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Palautetta voi antaa kätevästi myös verkossa osoitteessa rinkiin.fi/ekopistepalaute.

Palaute pisteiden toiminnasta on tärkeää Ringille, jotta ekopisteiden ympäristö pysyy siistinä. Epäsiisteys aiheuttaa harmia muille ekopisteillä kävijöille ja sotkujen siivoaminen on myös kallista.
Rinki tiedottaa ekopisteistä ja antaa lajitteluvinkkejä Facebookissa (facebook.com/Rinkikierratys) ja Twitterissä (@Rinkikierratys).

MAINOS
Edellinen artikkeliMuseot kartalla -palvelu avittaa kulttuurimatkan suunnittelua
Seuraava artikkeliKopla jyräsi Ankkurit toisella jaksolla