-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Lasipakkausjätteen kierrätys kasvussa

Pantittoman lasipakkausjätteen kierrätys on lisääntynyt kovaa vauhtia. Vuonna 2016 lasipakkausten kierrätysaste oli 63 prosenttia. Vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan jo yli 90 prosenttia. Lasipakkauksia on kerätty Rinki-ekopisteillä vuodesta 2016 alkaen.

Rinki keräsi Rautjärven, Utajärven, Parikkalan, Pelkosenniemen ja Ruokolahden Rinki-ekopisteillä lasia yli 6 kiloa asukasta kohden vuonna 2017. Isompien kaupunkien lasipakkauskeräys on järjestetty osin myös kiinteistökohtaisesti, joten Ringin tarjoamalla valtakunnallisella ekopisteverkostolla on suuri merkitys varsinkin pienemmille paikkakunnille.

MAINOS

Vuonna 2014 pulloista ja purkeista kierrätettiin 45 %. Nyt pantittomien lasipakkausten kierrätysaste on nousemassa lähelle sataa prosenttia. Lukema on samaa tasoa kuin pantillisten juomapakkausten kierrätysaste, joka on Suomessa ollut korkea jo vuosien ajan.

Lasipakkauksia voi palauttaa yli 1 850 Rinki-ekopisteeseen, jotka on sijoitettu koko maan alueelle. Pakkauslasia kerätään myös yhä useammin kiinteistölle sijoitetuilla jäteastioilla.

Uuteen käyttöön

Rinki-ekopisteistä lasipakkausjäte kuljetetaan 38 välivarastoon. Välivarastoista lasijäte toimitetaan Tolkkisten satamaan Porvooseen, mistä se kuljetetaan edelleen laivalla Englannissa ja Hollannissa sijaitseviin lasinkäsittelylaitoksiin. Laitoksissa lasipakkausjäte prosessoidaan ja toimitetaan raaka-aineeksi lasipakkaustehtaille, joissa materiaalista valmistetaan uusia lasipulloja ja -purkkeja.

Suomessa lasipakkauksia ei enää valmisteta. Posliinikappaleet sekä niin sanotut lämpölasit – kuten uunin vuoat ja lasiset kattilan kannet sekä muut Rinki ekopisteisiin tuodut sinne kuulumattomat jätteet – lajitellaan erilleen, koska ne eivät sovellu uusien lasipakkausten raaka-aineiksi. Yli 90 prosenttia pantittomista lasipakkauksista kierrätetään, ja pääosin niistä tehdään uusia lasipulloja ja -purkkeja.

Lasi on siitä kiitollinen pakkausmateriaali, että se voidaan sulattaa aina uudestaan ja käyttää uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu kärsii.

Vuodesta 2016 alkaen pantitonta lasipakkausjätettä on koskenut kierrätysvaatimus, jonka mukaan kierrätysasteen oli oltava vähintään 27 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että joka neljäs lasipakkaus tuli kierrättää. Vuodesta 2020 alkaen vaatimus nousee 40 prosenttiin. Kierrätysvaatimukset on esitetty asetuksessa pakkauksista ja pakkausjätteistä.

Suomessa kierrätystavoitteiden saavuttamisesta vastaavat tuottajayhteisöt. Pakkauslasin tuottajayhteisö Suomen Keräyslasiyhdistys ry. edistää lasin kierrätystä ja muuta hyötykäyttöä sekä vähentää lasijätteen syntymistä. Pakkaustuottajat ja niiden palveluyhtiö Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ovat vastanneet lasipakkausjätteen kierrätyksestä vuodesta 2015 alkaen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät