-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Helteisen hyvä markkinatunnelma Lappajärvellä

Jo 49. kerran järjestettävät Lappajärven markkinat käynnistyivät perjantaiaamupäivän helteessä. Perjantaina ja lauantaina Lappajärven keskustassa pidettäville markkinoille on myyty noin 140 markkinapaikkaa. Mukana on paikallisia yhdistyksiä, yrityksiä läheltä ja vähän kauempaakin sekä poliittisia puolueita.

Markkinoilla tavataan tuttuja, tehdään ostoksia ja haistellaan markkinatunnelmaa. Ihmiset ovat hyvällä tuulella, vaikka joku saattaa valittaakin tukalasta helteestä. Lapsiperheiden pienimmät osaavat opastaa vanhemmat erilaisen tekemisen äärelle: pomppulinnaan tai junaan.

MAINOS

Markkinoilta löytyy kokemista ja nähtävää myös perheen pienimmille.

Lättykahvit vakiona

Lappajärvenkin markkinoilla käy paikkakuntalaisten lisäksi kesäasukkaita ja naapurikunnista tai kauempaakin saapuvia markkinavieraita. Perjantaina markkinatunnelmaa kävivät aistimassa muiden muassa alajärveläiset Hellevi ja Mikko Mannila. He suuntasivat naapurikunnan markkinoille, koska niitä ei järjestetä samaan aikaan kotikaupungin markkinoiden kanssa. Mikko Mannila naurahti, että markkinoilla ostaminen tahtoo mennä heräteostosten puolelle.
– Lakritsa ei ole meidän juttu, mutta lättykahvit pitää juoda. Markkinoilla saattaa tavata tuttuja, joita näkee muuten harvoin. Tai saattaa nähdä vanhoja koulu- tai työkavereita, joita muuten ei näe, tuumasi Hellevi Mannila.
Mannilat suunnittelevat käyvänsä lauantaina Soinin markkinoille, jos ei sada julmasti vettä. Soini on pariskunnan suuntana muutenkin, sillä kansantanssiryhmä Väkitukkoon kuuluvat Mannilat tanssivat lauantaina Soinin kruunuhäissä.

Hellevi ja Mikko Mannila katsastivat Lappajärven markkina-annin perjantaina.

Uutta ja vanhaa

Markkinoita on ollut järjestämässä Lappajärven Yrittäjät ry:n uusi hallitus, on saanut apua edellisen hallituksen konkareilta eli kokeneilta markkinoiden järjestäjiltä. Yrittäjien sihteeri Kaisu Huhtala kertoo, että valmistelut aloitettiin pikkuhiljaa vuodenvaihteen jälkeen.
– Tänä vuonna mennään aika pitkälti entisellä sapluunalla, mutta uuttakin on. Lauantaina järjestetään Lappajärven kylienväliset köydenvetokilpailut, joiden tuomarina on Petra Olli. Seitsemän kylää on lähtenyt innolla mukaan nelihenkisin joukkuein. Kisa käydään kunnanviraston ja entisen IKH:n välisellä nurmialueella kello 13 alkaen

Köydenvetokilpailut poikivat myös jotakin aivan uutta. Ensi vuonna, järjestyksessään 50. kesämarkkinoilla järjestetään köydenvedon ensimmäiset suomenmestaruuskilpailut. Järjestelyissä on mukana Suomen Voimalajiliitto. Köydenveto sai kansallisen kilpaurheilulajistatuksen toukokuussa.

Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi huomioi markkinoiden kokoavan ihmiset yhteen ja kertovan kunnan elinvoimasta ja vetovoimasta. Lappajärven markkinat kuuluvat alueen suurimpiin kesätapahtumiin
– On tärkeää, että markkinavieraat näkevät täällä olevan elämää ja ihmisiä. Kunnan kehityksen voi huomata ulkopuolisten silmin eli jos on entinen lappajärveläinen tai kesäasukas.

Lehtiniemi kertoo, että kunta on mukana markkinoilla suuremmalla panoksella kuin koskaan aikaisemmin.

Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemen mukaan markkinat viestivät elinvoimasta ja vetovoimasta.

Uudestaan markkinoille

Lappajärven markkinoilla oli mukana monta sellaista markkinamyyjää tai muuta tahoa, joilla on jo pitempiaikainen kokemus tapahtumasta. Esimerkiksi Lappajärven seurakunnan lähetystyöllä on ollut vapaehtoisten pyörittämä markkinapaikka jo useamman vuoden ajan. Eeva Lampi kertoo, että arpajaisista ja myyjäisistä saatava tuotto menee Japanissa toimivien Kansanlähetyksen lähettien Arni ja Eeva Hukarin työn tukemiseen. Arpajaisvoitot on saatu lahjoituksina.

Lappajärven seurakunnan lähetystyö on ollut mukana kesämarkkinoilla monta kertaa, samoin vapaaehtoisena toimiva Eeva Lampi.

Enosta, Joensuun kupeesta Lappajärvelle saapui Matkaleipomo Tuula Pulkkinen. Hän tuli Lappajärvelle paistamaan ja myymään peruna-, ohra- ja riisipiirakoita. Myös hänellä on jo tutuksi tullut myyntipaikka. Tuula Pulkkinen kertoo käyvänsä markkinoilla ja messuilla aina Kittilästä Helsinkiin ja Turkuun saakka. Hän osallistuu eri tapahtumiin noin kahtenasatana päivänä vuodessa. Lappajärvelle hän sai mukaansa myös puolisonsa Ossin.

– Maistatan tuotteita, että ihmiset huomaavat niiden olevan laadukkaita. Täälläpäin Suomea ihmiset ovat erilaisia kuin me karjalaiset. Täällä ihmiset kuuntelevat ja punnitsevat puheensa, kun myö karjalaiset taas höpötetään.

Tuula Pulkkisen ohra-, peruna- ja riisipiirakat löysivät tiensä monen markkinavieraan kotiin viemisiksi.

Itäkylässä meneillään olevasta teemaviikosta huolimatta myös Itäkylän Maa- ja kotitalousseura oli mukana markkinoilla. Puulatoarvonnan lisäksi esitellään kylää ja sen yrityksiä – ja näytetään muillekin, että Itäkylä on kasvava ja kehittyvä kylä. Itäkylän Mieskuoro esiintyi perjantaina markkinoilla. Kyläaktiiveilla on mielessä jo lauantai. Ari Kujala nimittäin viestittää, että Itäkylä haluaa olla ykkönen köydenvetokisassa.
– Lauantaina kello 15 järjestetään Itäkylän urheilukeskuksessa perinteinen ukkomiehet vastaan sinkut -jalkapallo-ottelu. Markkina-arvonnan pääpalkinto eli puulato arvotaan ottelun yhteydessä.

Seitsenvuotias, jalkapalloa harrastava Julius Lammi voitti arpajaisista argentiinalaisen Angel Di Marian pelipaidan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät