Karvapeitteiset lemmikit kärsivät kuumuudesta – näin helpotat lemmikin oloa helteillä

Mainos[adrotate banner="3"]

Hellerajat rikkoutuvat jälleen ympäri Suomea. HESY muistuttaa, että kuumat ilmat voivat aiheuttaa karvapeitteisille eläimille tukalaa oloa ja jopa hengenvaaran. Lemmikin vointia tarkkailemalla ja muutamilla varotoimilla hellepäiviin liittyvät riskit ovat vältettävissä.

Helteillä lemmikillä pitää olla jatkuvasti tarjolla raikasta vettä ja pääsy varjoon. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla.

MAINOS

Jos ulkona on kuuma ja kostea ilma, eläimen elimistö voi kuivua nopeasti ja eläin on parempi pitää sisätiloissa. Helteillä koiran ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa aamun ja illan viileämpiin hetkiin ja pitää lenkit maltillisina. Vesipulloa on syytä pitää mukana lenkeilläkin.

– Koiran oloa voi huojentaa myös trimmatulla kesäturkilla. Vastaavasti säännöllinen turkin harjaaminen poistaa kissalta ylimääräiset ja kuolleet karvat ja saattaa helpottaa vointia. Lemmikin karvoja ei saa kuitenkaan sheivata eli poistaa kokonaan, sillä turkki suojaa eläintä auringon poltteelta, opastaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Jääkaapissa viilennetyt makuualustat tarjoavat eläimelle jäähdyttelypisteitä niin sisällä kuin ulkona, jossa etenkin kuumentunut asfaltti voi ärsyttää koiran herkkiä tassuja. Vastaavan asian ajavat myös lemmikkieläintarvikeliikkeistä ostettavat viilentävät matot ja muut tuotteet. Karvaiset lemmikit eivät kykene hikoilemaan ja säätelemään elimistönsä lämpöä ja voivat saada hengenvaarallisen lämpöhalvauksen. Siksi niiden vointia on tarkkailtava hellepäivinä.

– Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat lyhytkuonoiset rodut sekä vanhat, ylipainoiset ja sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät lemmikit. Lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa raskas läähätys, uupumus, oksentelu ja nopea sydämen syke. Lämmön uuvuttama lemmikki tarvitsee ensiavuksi viilennystä: sen turkki kastellaan viileällä vedellä, minkä jälkeen se pitää toimittaa eläinlääkäriin tarkastettavaksi ja hoidettavaksi. Hoitamattomana lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan, Luukkainen varoittaa.

Pysäköityyn autoon lemmikkiä ei saa kuumina kesäpäivinä jättää yksin hetkeksikään, sillä auton sisälämpötila voi kohota nopeasti hengenvaarallisiin lukemiin. Eläintä ei saa jättää edes varjoon parkkeerattuun tai käynnissä olevaan ilmastoituun autoon.

Ruotsin Kennelliitto (Svenska Kennelklubben) teki vuonna 2014 oman tutkimuksen aurinkoon pysäköidyn auton sisälämpötilan kohoamisesta. Näin kuumaksi lämpötila helteillä auton sisällä kohoaa mittausten keskiarvon mukaan:

klo 8.30 ulkolämpötila 22 °C, aurinkoista = autossa 23 °C
klo 9.30 ulkolämpötila 22 °C, aurinkoista = autossa 38 °C
klo 10.30 ulkolämpötila 25 °C, aurinkoista = autossa 47 °C
klo 11.30 ulkolämpötila 26 °C, aurinkoista = autossa 50 °C
klo 12.30 ulkolämpötila 27 °C, aurinkoista = autossa 52 °C
klo 13.30 ulkolämpötila 27 °C, aurinkoista = autossa 52°C
klo 14.30 ulkolämpötila 28 °C, aurinkoista = autossa 50 °C

Esimerkiksi 22 asteen lämpötilassa aurinkoon tunniksi jätetyn auton sisälämpötila kohoaa kello 9.30 mennessä jo 38 asteeseen. Koiran ja kissan ruumiinlämpö on normaalisti 38–39 astetta, ja ruumiinlämmön nouseminen 41 asteeseen ja sen yli on niille hengenvaarallista ja voi aiheuttaa lämpöhalvauksen.

MAINOS
Edellinen artikkeliSuninsalmi soi ja Rannankylä raikaa taas lauantaina!
Seuraava artikkeliTyöttömyys hellittää edelleen