6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Soinissa koettiin monipuolinen tapahtumaviikonloppu

Poliitikot Reijo Hongisto, Peter Östman, Janne Sankelo olivat kunnanjohtaja Juha Viitasaaren haastateltavana. Markkinaisäntä Pekka Päivärinta taustalla.

Soinissa tapahtumia riitti viikonloppuna monessa kohteessa. Perjantaina pelattiin SOPSin nuorten katusählyturnausta, mikä jatkui aikuisten peleillä lauantaina.

Lauantaina Soinin yrittäjät ry:n perinteiset kesämarkkinat houkuttelivat väen liikkeelle heti aamutuimaan. Sateen uhka oli ilmassa koko aamupäivän, mutta sade odotutti iltapäivään saakka.

MAINOS
Huovutustaiteilija Asta Immosen lasten satuihin liittyviä huovutustöitä on esillä vielä kuluvan viikon perjantaihin saakka Soinin kirjastossa.

Markkinaisäntä Pekka Päivärinnan mukaan markkinoilla oli mukavasti noin 30 myyjää ja uusiakin myyjiä oli paikalla.

Monet seurat ja yhdistykset esittäytyivät markkinapäivänä. Kirjastossa esittäytyi soinilaissyntyinen huovutustaiteilija Asta Immonen os. Ollikainen.

Markkinoiden virallisen avauksen suorittanut kunnanjohtaja Juha Viitasaari haastatteli myös maakunnan poliitikkoja.

Ystävänapu ry:n vapaaehtoistyöntekijät myivät Reijo Kotasen soppatykillä keittämää lihakeittoa Ystäväntuvan edessä. Keitto teki hyvin kauppansa.

Paikalla olivat Reijo Hongisto (sin.), Peter Östman (KD) ja Janne Sankelo (kok.).

Paneelihaastatteluissa tuotiin esille maaseudun elinvoimaisuuden haasteita, maatalous- ja energia-asioita.

Markkinapäivänä Ahti Huvilan liikkeessä oli suosittu aseiden ja tarvikkeiden esittelypäivä. JS-Pinnan avajaisissa vieraili satoja markkinavieraita. Vesa Vuorenmaan järjestämällä Rompetorilla tehtiin kauppaa päivän mittaan.

Js-Pinnan perheyrityksen avajaisissa nähtiin yrityksen edustajien lisäksi myös kehonrakennuksen harrastajia.
Sops:n katusählyturnauksen voitti joukkue Ferrain. Mukana oli kuusi joukkuetta. Ensimmäisen kerran mukana oli myös naisjoukkue Las Chicas Alajärveltä.


Kruunuhäät kruunasivat illan

Kruunuhääesitysten juontaja Kalevi Järvenpää kertoi tapahtuman taustoista jo päivän markkinoilla.

– Kruunuhäitä on tanssittu pitkin Pohjanmaata jo 1800-luvun loppupuolella. Tapahtuman nimi juontuu morsiamen päässä olevasta kruunusta. Soinissakin ensimmäiset kruunuhäät on pidetty jo 1800-luvulla. Jossain vaiheessa perinne hiipui.

– Soinin nuorisseuran talossa Rientolassa vietettiin Ahti ja Airi Ollikaisen häitä perinteisellä kaavalla vuonna 1949. Tapio Ollikainen on kerännyt talteen tietoa Soinin kruunuhäistä pitkältä ajalta.

– 80-luvulla Tapio ohjasi kruunuhääesityksiä ja tuohon aikaan kruunuhäitten suosio oli suurimmillaan. Viime vuonna Soinissa järjestettiin kruunuhäät reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen ja nyt uudestaan Wanahan ajan kruunuhäiden nimellä.

Lauantai-illan kruunuhäät alkoi kulkueella Honkolan tilalta kohti liikekeskuksen aluetta.

Kylän kersat esittivät kruunuhäissä Soinilainen -tanssin.

Rankka sadekuuro säikäytti vähän hevosia, mutta kaikki sujui kuitenkin hyvin. Sade hellitti nopeasti ja noin 60 henkilön kulkue usean hevosen kera ihastutti reitin varrella ollutta satapäistä yleisöjoukkoa.

Torialueella esitettiin pieni tanssiesitys ja toivotettiin väki tervetulleeksi häihin. ”Tuu häihi ja tuo akkas kans”, kuului soinilainen sananlasku.

Yhteistalolla pienten sadekuurojen jälkeen nautittiin tanssiesityksistä pitkin iltaa. Hääväki esiteltiin yleisölle ja lopuksi vietettiin päänpeittäjäisiä.

Liikekeskuksen torialueella oli paljon väkeä katsomassa kulkuetta.

Yhteistalon sisällä Jussi Roponen takasi tahdit tanssiyleisölle ja ulkona Helmenkalastajat solistinaan Jarkko Järvenpää tanssitti esitysten välillä ja niiden jälkeenkin.

Kruunuhääjärjestelyistä vastasi Soinin Tapahtumat osuuskunta ja Soinin yhteistaloa omistavat seurat Soinin Sisu ja Soinin nuorisoseura.

Rami Puro

Hevoskulkueet olivat näyttäviä tien päällä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät