-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kesävinkit verenluovutukseen – Karstulassa luovutetaan verta huomenna

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita.

Helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttää runsasta nestetankkausta, ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, ja ötököiden puremiakin on syytä seurata jos mielii tulla luovuttamaan verta.

MAINOS

Mikäli oma vointi on hyvä, verenluovutukseen voi tulla mihin tahansa toimistoon tai Kesä-Suomea kiertävään liikkuvan veripalvelun tilaisuuteen.

Kesällä on mukava ottaa rennosti ja tehdä samalla hyvää – lomalainen on erittäin tervetullut luovuttamaan verta potilaille, jotka tarvitsevat myös kesäkaudella verivalmisteita joka päivä. Lue tästä muutama tärkeä vinkki kesäkaudelle:

Muista juoda riittävästi

Ennen verenluovutusta ja sen jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä tai mehua, erityisesti jos helteet hellivät. Nestevajaus voi kauniilla ilmalla syntyä huomaamatta.

Kesällä luovuttamista suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota omaan vointiinsa myös muuten – jos iho punoittaa kovasti auringossa olon jälkeen tai lomailija on saanut auringonpistoksen, tulee verenluovutuksen kanssa odottaa parempaa oloa pari päivää.

Punkkirokotteen ottaminen ei ole verenluovutuseste. Luovuttamaan voi siis tulla heti rokotteen ottamisen jälkeen, mikäli rokotuksesta ei tule komplikaatioita (kuten kuumetta tai ihoreaktiota).

Jos iholle on päässyt punkki ja pureman ympärille on kehittynyt rengasihottuma, ihottuman paranemisen tai siihen määrätyn lääkekuurin päättymisen jälkeen on odotettava yksi kuukausi ennen kuin voi luovuttaa verta.

Jos muu hyönteisen purema oireilee erityisen voimakkaasti tai on vaatinut erityistä hoitoa (kyypakkaus, antibioottikuuri, kortisonitabletit jne.) tulee odottaa, kunnes oireet ovat rauhoittuneet ja antibioottikuurin päättymisestä on kulunut kaksi viikkoa.

Antihistamiinien tai paikallisesti annosteltavien allergialääkkeiden (voiteet, tipat, suihkeet ym.) käyttö ei ole este verenluovutukselle.

Tarkista matkustusrajoitukset!

Normaalisti EU-alueella matkailusta ei seuraa karenssia verenluovutukseen.

Heinäkuun alusta marraskuun loppuun kuitenkin Länsi-Niilin virusalueilla Keski- ja Etelä-Euroopassa matkailusta tulee 28 vuorokauden luovutuseste paluupäivästä lukien.

Mukana on suomalaisten suosimia kesälomakohteita kuten Italia, Kreikka, Kroatia, Itävalta, Slovenia ym. Tarkista siis aina ulkomailta palattuasi, voitko luovuttaa.

Muista verenluovutustilaisuudet

Jos mökkeilet ja liikut lomalla kotipaikkakuntasi ulkopuolella, katso netistä missä lähin luovutuspaikka sijaitsee ja tule tutustumaan sinulle uuteen veripalvelutoimistoon tai liikkuvan tilaisuuteen. Verta voi luovuttaa ympäri Suomea!

Perjantaina 27.7. on seuraava verenluovutustilaisuus alueellamme. Se järjestetään Karstulassa seurakuntatalolla osoitteessa Tapulilahdentie 2.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät