0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Australiassa vaikuttava syöpätutkija vieraili juurillaan Vimpelissä

Australian Sydneyssä syöpätutkijana toimiva genetiikan tohtori Maija Kohonen-Corish vieraili hiljattain Vimpelissä serkkujensa sekä enonsa Rauno Toivolan ja toisen enon lesken, Martta Toivolan, luona. Sahin maisemat tulivat hänelle tutuiksi lapsuuden kesinä.

Maija Kohonen-Corish ja Andrew Corish Sydneystä vierailivat Maijan sukulaisten luona Vimpelissä. Taustalla Rauno-enon huvila Lappajärven rannalla.

– Mieleeni ovat jääneet lehmät, kissat, heinätyöt. Tämä oli ainoa maalaispaikka, missä kävin. Näin, miten paljon työtä maalaistaloissa on ja kuinka lapset auttoivat vanhempiaan. Satu-serkun kanssa hypimme heinissä riihessä ja uimme järvessä, ja vähän isompina aloimme käydä kirkonkylässä, Maija muistelee.

MAINOS

Maijan äiti Rauni Kohonen oli kotoisin Sahista, omaa sukua Toivola. Isä Matti Kohonen oli lähtöisin Impilahdelta ja tuli sodasta päästyään Vimpeliin, jonne sukulaisia oli paennut evakkoon.

Rauni ja Matti kohtasivat tansseissa Rantakylän nuorisotalolla. Matista tuli Vimpelin kirkonkylän nuorisotalon isännöitsijä ja Rauni piti siellä kahvilaa. Pariskunta muutti Varkauteen 1950-luvun alussa ja Maija syntyi siellä vuonna 1959.

Maijan edellisestä matkasta Vimpeliin on vierähtänyt yhdeksän vuotta.

– Uusia rakennuksia on tullut paljon sen jälkeen, hän huomioi.

Syöpää aiheuttavien geenien jäljillä

Maija Kohonen-Corish valmistui vuonna 1983 Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan genetiikka. Seuraavana vuonna hän lähti jatko-opiskelemaan Australian valtion stipendillä Canberran yliopistoon (Australian National University), missä väitteli genetiikan tohtoriksi vuonna 1987, ja jäi alan tutkijaksi.

Vuodet 2002 – 2017 hän jatkoi uraansa syöpätutkimuksen parissa Sydneyssä lääketieteellisessä tutkimuslaitoksessa nimeltään Garvan Institute of Medical Research. Viime vuonna hän siirtyi pienempään lääketieteelliseen tutkimuslaitokseen, ja työskentelee sielläkin tutkimusryhmän johtajana ja apulaisprofessorina.

– Tutkimme syövän kehittymistä, että ymmärrettäisiin minkä takia syöpä saa alkunsa eli mitkä tekijät altistavat syövälle ja mikä on perintötekijöiden vaikutus syöpään sairastumiseen. Päämääränä on, että syöpään voitaisiin kehittää lääkkeitä, hän toteaa.

Eniten Maija on tutkinut paksusuolen syöpää.

– Meillä oli kiinnostava projetki paksusuolen syövän periytyvyyden tutkimuksessa. Suomalaiset tutkijat olivat siinä edelläkävijöitä ja minä tunnen heidät, joten seurasimme, mitä Suomessa tehdään.

Joistakin suomalaisista suvuista on voitu jäjittää syövän periytymistä peräti 1500-luvulle asti.

– Suomalaistutkijat saivat selville, mitkä geenivirheet altistavat Lynch syndrooman syöpään. Eräissä suvuissa jopa puolet ihmisistä ovat perineet tämän sairastumisalttiuden.

– Minä olen sittemmin myös itse löytänyt uusia geenejä, jotka muuttuvat virheellisiksi syöpäkasvaimessa ja näin edistävät paksusuolen syövän kehitystä.

Australialainen aviomies löytyi Suomesta

Maija asuu Sydneyssä yhdessä miehensä Andrew Corishin kanssa. Pariskunta tutustui Helsingissä jo 1980-luvun vaihteessa opiskelujen alkutaipaleella. ”Andy” oli silloin yliopisto-opiskelija, joka oli tullut vuodeksi Australiasta Suomeen vapaaehtoistyöhön kansainvälisen kristillisen nuorisovaihdon ICYE:n kautta.

Perheasian lakimiehenä Sydneyssä työskentelevä Andy oli mukana vaimonsa kanssa Vimpelin-vierailulla ja tuntui ymmärtävän paljon suomea.

– Rakastan käydä Suomessa. Tämä on erinomainen paikka, ihmiset ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä, Andy kehui selvällä suomen kielellä.

Maija ja Andy viipyivät Vimpelissä kaksi vuorokautta, ja ohjelmassa oli muun muassa saunominen Maijan kummisedän, Rauno Toivolan järvenrantahuvilalla.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät