-6.1 C
Alajärvi
keskiviikko 07.12.2022
spot_img

Lapuanjoen yläosan kalat kuolivat korkeaan vedenlämpöön ja hapenpuutteeseen

Lapuanjoen yläosalla Lakaluoman alueella on viime viikkoina havaittu useita kuolleita kaloja. Paikalliset asukkaat havaitsivat jo pari viikkoa sitten useampana päivänä kuolleita kirjolohia, harjuksia sekä ahvenia Lapuanjoen pääuomassa mm. Karan sillan läheisyydessä.

Kuolleita kalayksilöitä oli ollut arviolta ainakin muutamia satoja. Kalakuoleman syynä oli poikkeuksellisen lämmin jokivesi ja vähäinen happipitoisuus.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kävi tiistaina 24.7. paikan päällä tekemässä lisähavainnointia ja ottamassa Karan sillalta vesinäytteitä tarkempaa tutkimusta varten. Uusia kalakuolemia ei tässä yhteydessä enää todettu, ja uomassa nähtiin muutamien aiemmin kuolleiden kalojen lisäksi useita elinvoimaisia särkikalaparvia sekä ahvenia ja haukia.

Virtaama Lapuanjoella on tällä hetkellä muiden alueen jokivesistöjen tapaan todella pieni, ja veden lämpötila on yli 25 astetta. Tällaiset lämpötilat rajoittavat etenkin lohikalojen selviämistä vesistöissä.

Veden happipitoisuudeksi määritettiin laboratoriossa 6,3 mg/l. Vähäinen happipitoisuus yhdessä poikkeuksellisen korkean vedenlämmön kanssa lisää huomattavasti kalojen kokemaa stressiä ja altistaa herkästi eri taudeille.

Olosuhteet ovat tällä hetkellä monin paikoin otolliset happikadolle ja pienetkin ravinnepäästöt vesistöihin kuluttavat helposti vedessä jäljellä olevan hapen olemattomiin.

Pohjalaisvesistöissä havaituista kalakuolemista voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

sinua saattaisi kiinnostaa

- Ilmoitus -
- Ilmoitus -

Viimeisimmät