-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Hokkala – kaunis ja idyllinen pikkukylä

Moni matkaaja on nähnyt Hokkala -kyltin valtatie 16 varrella mutta harvemmat ovat kylässä poikenneet.

Lamminjärvi on Hokkalan helmi. Toinen puoli rannoista on hiekkapohjaista kangasmaastoa, toinen puoli kaunista suomaisemaa.

Kylä sijaitsee Kyyjärven kunnassa Keskisuomen puolella, Etelä-Pohjanmaan rajalla. Kyyjärven keskustaan on matkaa 15 kilometriä, Alajärvelle kolmisenkymmentä.

MAINOS

Viitisenkymmentä vuotta sitten kylällä oli asukkaita 50-60 henkeä. Oli oma koulukin jonkin aikaa, pari ruokakauppaa sijaitsi naapurikylässä Möksyssä.

Elettiin pääasiassa maanviljelyksellä ja karjanhoidolla mutta kylällä oli myös ainakin matkailupalveluja, turkistarhausta ja pajatoimintaa. Nyt jo edesmennyt sukupolvi raivasi pellot, rakensi, hoiti karjaa, marjasti ja metsästi. Siinä hoitui myös perhe, useampikin sukupolvi yhdessä.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyään Hokkalassa asuu 16 vakioasukasta, joista noin puolet jo eläkeläisiä.

Koulu, kaupat ja monet työpaikatkin ovat Kyyjärven keskustassa. Kesäisin kylän raitti vähän vilkastuu kun kesäasukkaita ja mökkiläisiä palaa juurilleen.

Kylän helmi on pieni, puhdasvetinen Lamminjärvi, jonka rannoille on viimeisten vuosikymmenten aikana noussut kymmenkunta kesämökkiä. Sen rannalla sijaitsee myös Hokkalan kyläyhdistyksen ylläpitämä alue, jonne on Lamminjärven kohtauspaikka -nimisen projektin turvin kunnostettu uimaranta ja rakennettu grillikota.

Moni on nähnyt Hokkala -kyltin valtatie 16 varrella.

Siellä järjestetään kyläyhdistyksen aktiivijäsenten toimesta jokakesäiset kuulantyöntökilpailut palkintoineen, makkaroineen sekä muurinpohjalettuineen. Kesäiseen, rentoon yhdessäoloon osallistuu aina myös naapurikylien asukkaita.

Vahva kylähenki elää siis edelleen tuossa pienessä kylässä, yhteen hiileen puhalletaan ja nähdään vaivaakin. Kylältä on aikoinaan lähdetty työn perässä moneen kuntaan, kaupunkiin ja ulkomaille saakka.

Mutta lähtijän mieli palaa aina juurilleen. Onhan ihminen onnellisempi kun hän tiedostaa juurensa ja saa viipyä puhtaan luonnon keskellä vailla turhia kiireitä.

Eläköön maaseudun rauha!

Leila Peura

Kyläyhdistys toteuttaa hankkeita ja tapahtumia edistäen siten kyläläisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät