0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Esteetön luontopolku suunnitteilla Kaihiharjun alueelle

Soinin kunta toivoi 150-vuotisjuhlien alla, että virallisten muistamisten sijaan kutsuvieraat tukisivat esteettömän luontopolun rakentamista Soiniin.

Esteettömän luontopolun tarkoituksena on mahdollistaa kaiken kuntoisille pääsy luontokohteisiin. Esteetöntä luontopolkua pitkin luonnosta pääsevät nauttimaan aktiivipatikoijien lisäksi niin liikuntarajoitteiset, vanhukset kuin vaunujen kanssa liikkuvat lapsiperheet.

MAINOS

Kaihiharjulle suunniteltu esteetön luontoreitti on osa Arpaisten patikkareittiä ja Euroopan E6-kaukovaellusreittiä.

Soinin 150-vuotisjuhlien kutsuvieraista lahjoituksen ovat tehneet jo monet yritykset ja yksityiset tahot. Lahjoituksia on yhteenlaskettuna tällä hetkellä 1500 euroa.

Lahjoitusmahdollisuus on avoinna vielä kaikille hanketta tukeville. Lahjoituksia esteettömän luontopolun rakentamiseksi otetaan vastaan loppuvuoden ajan. Tilinumero löytyy kunnan kotisivuilta.

– Itse lahjoitan heti pohjakassaan 50 euroa, toteaa kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Soinin kunnantalolla järjestettiin 4.elokuuta tilaisuus, jossa esteettömästä luontorakentamisesta luennoi terveydenhuollon lehtori Hannu Salo. Hän toimii Lakeuden Elämysliikunta ry:n puheenjohtajana ja projektipäällikkönä.

– Elämykset ovta fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia kokemuksia. Kaikki elämykset lisäävät liikuntaa. Esteettömiä elämyksiä kaipaavat henkilöt, joilla on jokin tilapäinen tai pysyvä toimintarajoite. Jos esteettömyys ei toteudu reitillä, niin palautetta tulee välittömästi, totesi Hannu Salo.

– Reitti pitää testata, jotta saadaan tietoa ja kokemuksia korjauksia ja kehittämistä varten. Reitin pohjan, leveyden ja kaltevuuden on oltava asianmukaiset.

– Vessojen on oltava ehdottomasti esteettömiä. Vessojen ovien leveys kannattaa tehdä mieluummin leveämmäksi kuin mitä minimisuositukset kertovat. Viitoitus ja opastus ovat tärkeitä reitillä. Hätätilanteita varten koordinaatit tulee olla selkeästi nähtävillä, opasti Salo.

ExtremePark -hankkeen vetäjä Kari Laasalan mukaan hankkeella kehitetään alueen vetovoimaa maakunnallisesti ja kansallisesti merkittävänä matkailukohteena.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät