0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Alajärven 4H -yhdistyksen marja-asemalla tahmea startti

Alajärven 4H -yhdistyksen marja-asema starttasi toimintaansa viime viikolla.

Puolukkaa otetaan vastaan päivän hintaan maanantaisin ja torstaisin kello 14-16 niin kauan, kunnes marjojen ostaja ilmoittaa, ettei enempää.

MAINOS

Marja asema on tänä syksynä Lehtimäen Valkealammella, hyvien puolukkamaastojen ympäröimänä. Vs. 4H -toiminnanjohtaja Alina Rauhala kertoo, että edellisen kerran marja-asemaa pidettiin kaksi vuotta sitten ja silloinkin Lehtimäellä.

Näin siksi, että Lehtimäellä poimijoita on tuntunut olevan enemmän kuin Alajärven keskustan tuntumassa. Kaksi vuotta sitten puolukkaa marja-asemalla ostettiin hulppeat 9000 kiloa!

Vuosi 2016 olikin kokonaisuudessaan hyvä marjavuosi. 4H -marja-asemilta välitettiin kaikkiaan lähes 500000 kiloa puolukkaa ja poimijapalkkioita maksettiin lähes saman verran. Tänä vuonna puolukkaa ostetaan yhteistyössä sotkamolaisen Polarican ja suomussalmelaisen Kiantama Oy:n kanssa.

Parin vuoden takaisiin lukuihin marjan ostossa ei todennäköisesti ainakaan Alajärven 4H -yhdistys päässe, sillä marja-aseman startti on ollut tahmea. – Maanantaina ei käynyt ketään ja tänään olemme ostaneet vasta 80 kiloa puolukkaa, Rauhala ja 4H -yhdistyksellä työskentelevä Sanna Siirilä-Carim kertovat.

Viime viikolla puolukasta maksettiin 1,20 euroa kilolta. Marjojen saa ja tulee olla vielä vaaleita, vaaleanpunaisia tai punaisia, mutta ei tummanpunaisia.

Näin siksi, että marjoista tehdään hyytelöä. Marja ostetaan perkaamattomana, seassa saa olla noin viisi prosenttia määrästä neulasia ja lehtiä.

– Muistakaa myös tuoda marjat elintarvikekäyttöön sopivassa, puhtaassa ämpärissä, Rauhala muistuttaa.

Niiltä poimijoilta, joita marja-asemalla on toistaiseksi käynyt, ovat Rauhala ja Siirilä-Carim kuulleet että ainakaan tämän alueen metsissä ei nyt mitään runsasta puolukkasatoa ole noudettavaksi.

Tämä tulee varmasti vaikuttamaan ostettuihin marjamääriin ja aika näyttää, miten nopeasti marjojen ostaja ilmoittaa että osto loppuu.

Marja-aseman aukiolosta löytää parhaiten tietoa yhdistyksen sivuilta ja marjan hinta määräytyy aina ostajan ilmoittaman ostohinnan mukaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät