-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Alajärvellä on nyt käytössä oma Riksapyörä!

Alajärvellä on nyt käytössä oma Riksapyörä, jolla halukkaat voivat kuljetella ulkoilemassa liikuntarajoitteisia läheistään ja ystäviään. Pyörään voi tutustua huomenna lauantaina Jami Kurejoen Sadonkorjuu -markkinoilla.

Asian taustalla on Pyörällä kaiken ikää -kansanliike, joka on käynnistynyt vuonna 2012 Tanskassa ja käynnistyi Suomessa 2015. Toiminnan tarkoituksena on vähentää ikääntyneiden ja liikuntarajoitteisten ihmisten yksinäisyyttä ja saada heidät osallistumaan oman yhteisönsä toimintoihin Riksapyörän kyydillä.

MAINOS

Alajärven Latu on lähtenyt paikallisesti puuhaamaan paikkakunnalle riksapyörää. Latu teki asiasta avustushakemuksen Töysän Säästöpankkisäätiölle, jonka kanta aiheeseen oli myönteinen.

Myös Alajärven Oma Säästöpankki lähti hankintaan mukaan ja niinpä nyt Alajärvellä on uutuuttaan hohtava, sähköavusteinen Riksapyörä!

Riksapyörää voi varata käyttöönsä kuka tahansa, joka haluaa kyytiä sillä liikuntaesteistä läheistään. Hupiajeluihin pyörää ei ole tarkoitettu ja käyttäjät perehdytetään aina ajoon ennen satulaan hyppäämistä.

Erilainen ajettava

Petteri Karvinen Alajärven Ladusta kertoo, että Riksapyörällä ajo ei ole samanlaista kuin tavallisella polkupyörällä. Vähän pitää harjoitella ennen kuin ottaa kyytiä mukaan.

– Riksapyörää ei esimerkiksi voi ajaa lainkaan yhdellä kädellä, ajaessa ei voi nousta seisomaan ja taakse ei voi katsoa oikeastaan ollenkaan, Karvinen luettelee. Toisaalta pyörä kääntyy pienessäkin tilassa ja kyyti on matkalaiselle mukavan pehmeää.

– Kaikki pyörää käyttävät tullaan perehdyttämään ja käymään läpi, mitkä ovat Riksapyörällä ajaessa vaaran paikkoja.

Riksapyörää lainata haluavien kannattaa olla hetimmiten yhteydessä Petteriin, jotta ehtii päästä testaamaan peliä vielä sulan maan aikana. Kysyntää Riksapyörällä kyllä tuntuu olevan.

Pyörän pääkäyttäjäryhmiä tulevat olemaan eri laitokset ja hoivakodit sekä kotihoito. Pyörässä onkin myös vara-akut, joten siinä riittää akkuja vaikka koko päiväksi.

Pyörää voi kuitenkin lainata kuka tahansa yksityinenkin oman omaisensa tai ystävänsä ulkoiluttamiseen. Pyörän tukikohtana on Kultakämmen, josta se haetaan ja johon palautetaan.

Jos joku on innokas toimimaan Pyöräluotsina ja ajeluttamaan liikuntarajoitteisia Riksapyörällä, niin soitto Petterille ja asia järjestyy. Erityisesti toivotaan sellaisia Pyöräluotseja, jotka voivat tarttua tehtäviin myös päiväaikaan.

Pyöräriksaan voi tutustua huomenna lauantaina 1.9. Sadonkorjuumarkkinoilla ja tiistaina 18.9. Oma Säästöpankki pystyttää pihaansa teltan, jossa riksaan voi tutustua ja saada kyydit pankin toimihenkilöiden toimesta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät