-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Pirkka Street Basket sai hymyn huulille ja hien pintaan

Vimpelissä sijaitsevan K-Market Vedon parkkialueella oli ilmassa erilaisen urheilujuhlan tuntua, kun 20 joukkuetta ja niissä yhteensä 200 pelaajaa viettivät vuoden hauskimmaksi mainostettua koulupäivää eli osallistuivat alakoululaisille tarkoitettuun Pirkka Street Basket -katukoristurnaukseen. Turnauksessa pelasi joukkueita Evijärven Kirkonkylän koululta, Vimpelin Aapiskujan koululta ja Vimpelin yhteiskoululta. Tapahtuman juonsi Mikko Jutila, joka kertoo olevansa kuudetta syksyä turnauksen juontotehtävissä. Vimpelin tunnelmaa hän kehui hyväksi.

Mikko Jutila juonsi tapahtuman, joka jatkuu jo keskiviikkona Äänekoskella.

MAINOS

Pirkka Street Basket -kiertue on osa Suomen Koripalloliiton, K-ryhmän päivittäistavaratoimialan yhteistyössä toteuttamaa Pikkusudet-hanketta. Tapahtuma järjestetään yhdessä paikallisten seurojen ja K-kauppiaiden kanssa. K-Market Vedon kauppias Ulla Laakso ei epäillyt hetkeäkään, kun Vimpelin Veto otti häneen yhteyttä tapahtuman järjestämistä silmällä pitäen. Yhteistyö seuran koripallojaoston ja kauppiaan kesken oli sujuvaa.
– Kilpailemme tapahtuman saamisesta isojen kaupunkien kanssa. On tosi mahtavaa, että tapahtuma saatiin Vimpeliin. Tarkoitus olisi saada tapahtuma tänne myös ensi vuonna.

Laakso kertoo kysyneensä vinkkejä Kotkassa toimivalta kauppiasystävältään, kuinka asiat hoituvat.
– On ollut ihanaa seurata, miten joukkueet ovat valmistautuneet turnaukseen ja kuinka opettajat ovat mukana. Pirkka Street Basket on hieno sapluuna ja juontajat ammattitaitoisia.

K-Market Vedon kauppias Ulla Laakso seurasi otteluita hyvillä mielin ja turnauksen ilmapiiristä ilahtuneena.

Pirkka Street Basketissa ottelut pelataan yhteen koriin ja joukkueesta on kerrallaan kentällä kolme pelaajaa. Korista saa aina yhden pisteen ja hyökkäysaika on rajoittamaton. Yksi ottelu kestää kymmenen minuuttia. Ja koska turnauksen tärkein juttu on pitää hauskaa, ei pistetilanteita lasketa eikä joukkueita laiteta paremmuusjärjestykseen. Tosin joukkueet itse olivat ainakin pienen kyselyn perusteella hyvin selvillä omien otteluidensa päätösnumeroista ja henkilökohtaisesta pistemääristään. Pelaamisen ohella kannustus oli tärkeässä asemassa. Omaa joukkuetta tsempattiin riimein, esimerkiksi Aapiskujan 4A:n tapaan: Jyriseekö? Ei haittaa, Ukkosenjohdattimet voittaa!

Joukkueilla oli mielenkiintoisia nimiä: Valtrapojat, Nopeat haukat, Äijjät, Kolme bee (muuta sä et tuu näkee) ja KORIllat. Ukkosenjohdattimien rinnakkaisluokka eli Aapiskujan 4B totteli nimeä Salamat.

Vimpelin yhteiskoulun My Little Pony -joukkuetta edustanut 6A:n Annu Pajala sai erikoispalkinnon tehtyään turnauksen ensimmäisen korin. Palkinnoksi irtosi juomapullo ja pipo. Vedon C-tytöissä korista pelaava Annu paljasti, että hänen katukorisjoukkueensa muut jäsenet pelaavat myös korista.

Annu Pajala teki turnauksen nopeimman eli ensimmäisen korin.

Koriskipinää kouluun

Evijärven viidennen luokan pojat ottivat ilon irti koristurnauksesta. Aikaisempaa koriskokemusta oli ainakin Jaakko Anttikoskella, joka oli kentällä elementissään. Jussi Vinkanharjullakin oli hymy herkässä. Turnauksen mukavinta antia oli luonnollisesti pelaaminen.

Evijärven viidesluokkalaisten poikien joukkue otti ilon irti otteluvoitosta.

Evijärven Kirkonkylän koulun rehtori Tero Havinen kertoo, että koulun oppilaat pelaavat koripalloa välitunneilla. Kun tieto turnauksesta saavutti Havisen, hän kysyi oppilailta kiinnostusta asiaan. Viesti oli, että ilman muuta osallistutaan. Havisen mukaan on hienoa, ettei pärjäämistä korosteta. Reilua peliäkin on nähty.
– Meidän viidennen luokan pojat antoivat Aapiskujan ekaluokkalaisten voittaa ottelun. Omanikäisiä vastaan taisteltiin kovempaa. Tämä on ollut hyvähenkinen päivä, joita pitäisi olla enemmänkin: yhdessä tekemistä, yhdessä kokemista ja täältä saa uusia tuttujakin.

Aapiskujan koulun 4A:ta opettava Tarja Sova oli Havisen kanssa samoilla linjoilla.
– Tapahtuma oli hauska ja kasvatti yhteishenkeä huimasti. Se, mitä ei pystytä tekemään luokassa tyttö-poika-parina, unohtui. Kaikki olivat yhtä ja samaa joukkuetta.

Turnauksen puolivälissä käytiin koriinheittokisa, jossa oli mukana kolme joukkuetta: K-Market Veto, Vimpelin Vedon miesten Superpesis-joukkue ja Vedon naisten Korisliiga-joukkue. Superpesis-miehillä oli mukana kaksi kisaajaa, muilla kolme.

Paremmuus ratkaistiin lopulta Vedon kesken ja final round eli viimeinen kierros toi lopullisen ratkaisun. Korisnaisista onnistui Taru Timo, kun taas Miina Lapila ja Oona Ylinen heittivät ohi. Janne Mäkelän kaksi onnistunutta heittoa ratkaisivat kisan pesismiehille.
– Aamutreeneissä olen joskus heittänyt, kertoi Janne Mäkelä.
Hänen niksinsä onnistuneisiin heittoihin olivat ytimekkäät: joustaa polvista ja ranne mukaan.

Janne Mäkelä oli haka koriinheittokisassa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät