Alina kirjoitti kirjan

Mainos[adrotate banner="3"]

Alina Keski-Mäenpää, 10, asuu vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa Soinissa Etelä-Pohjanmaalla. Hän kirjoitti yhdessä äitinsä Kati Keski-Mäenpään kanssa ala-asteikäisille suunnatun seikkailukirjan Varastettu vaivaisakka. Etsiväkaksikko Taimi ja Luka (Suomen Lähetysseura 2018).

Tarina alkaa, kun kirkon pihassa iät ja ajat seissyt maankuulu vaivaisakka katoaa. Se on mitä ilmeisimmin varastettu – ja todella huonoon aikaan, vain viikko ennen presidentin vierailua. Ystävykset Taimi ja Luka perustavat salapoliisikerhon ja alkavat selvittää asiaa. Kuka voi olla niin röyhkeä, että vie ison puisen akan? Ja miksi?

MAINOS

Alina Keski-Mäenpää on viettänyt elämänsä ensimmäiset neljä vuotta Etiopiassa. Hän pitää kirjoittamisen lisäksi saksofonin soittamisesta, lukemisesta ja tutkimisesta.

Alinan äiti Kati Keski-Mäenpää on luokanopettaja ja kasvatustieteiden tohtori. Kati on julkaissut aiemmin kirjat Puhuvat kädet – Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat kuurojen työssä Etiopiassa sekä Yllätyksiä opetusvälinevarastossa.

Alina ja Kati Keski-Mäenpää kertoivat kirjan kirjoitusprosessista ja julkaisusta Alajärven ja Soinin kirjastoissa viime viikolla.

– Idea lähti ensin toisesta kirjasta ensin liikkeelle. Sitten kun Soinin 150-vuotisjuhla oli ovella, ajateltiin, että siihen voisi liittää jotain paikallista. Silti tarinan henkilöt ja paikat eivät juurikaan liity Soiniin. Vaivaisakkaa ei olla Soinista koskaan varastettu, toisin kuin vaivaisukkoja Etelä-Pohjanmaalla, kertoi Kati Keski-Mäenpää yhdessä tyttärensä Alinan kanssa.

– Koska haluttiin tehdä dekkari, kävimme lainaamassa kirjastosta ison kasan erilaisia dekkareita, joita luimme yhdessä. Halusimme, että tässä ei ole kovinkaan paljon kuvailua, vaan enemmän toiminnallisuutta.

Alinan isä Markku oli suunnittelemassa tarinan loppuratkaisua. Kun lukuja kirjoitettiin, se tapahtui joko yhdessä tai vuorotellen. Siinä olikin hieman haastetta, että toisen teksti saatiin sopimaan toisen tarinaan. Kustantaja Suomen Lähetysseura antoi myös vinkkejä muutoksiin, kertoivat Kati ja Alina.

– Alina on ollut aina kova lukemaan ja kirjoittamaan. Jo aivan nuoresta lähtien hän on kirjoittanut tarinoita sukulaisille ja käsinukkenäytelmiä päiväkodeille. Jos Lähetysseura kustantaa toista kirjaa, se voidaan tehdä vielä yhdessä, mutta siitä eteenpäin Alina saa itse hoitaa kirjan kirjoittamisen, naurahtaa Alinan Kati-äiti.

Lehtimäen kirjastossa Keski-Mäenpäät kertovat kirjan teosta maanantaina 17.9. klo 17.30. Tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet, myös lapset ja nuoret.

Varastettu vaivaisakka -kirja on myynnissä Suomen Lähetysseuran Basaarissa, http://basaari.mission.fi sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliVeikkausvoittovaroja Alajärvelle ja Kuortaneelle
Seuraava artikkeliTerveystalo rantautui Vimpeliin