-16.6 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa – liikunnan merkitys korostui Eläkeliiton juhlassa Alajärvellä

Eläkeliiton Alajärven yhdistys vietti lauantaina 40 -vuotisjuhliaan salintäyteisen yleisön läsnäollessa.

Yhdistyksessä on liki tuhat jäsentä ja tervehdyssanoissaan puheenjohtaja Anja Rantala kertoi, että uusia jäseniä on tänä vuonna tullut 50. Hän muistutti myös siitä miten ainutkertainen voimavara eläkeläiset ovat ja Eläkeliitto tekee suuriarvoista työtä eläkeikäisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin eteen.

MAINOS

– Esimerkiksi uudella palloiluhallilla kävimme talvella kävelemässä kahdesti viikossa. Kolmessa kuukaudessa kirjattiin näin yli tuhat liikuntasuoritusta!

Juhlapuheen piti alajärveläislähtöinen emeritusprofessori Hannu Rintamäki.

Piirin tervehdyksen juhlaan toi Eläkeliiton varapuheenjohtaja Merja Uusitalo kiittäen Alajärven yhdistystä aktiiviseksi. – Teistä paistaa yhteisöllisyys, toisen kunnioittaminen, ilo ja nauru. Vastaatte uusiin haasteisiin ja teette hyvää yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan kanssa.

Uusitalo kiitteli myös Alajärvellä tehtävää vapaaehtoistyötä, jonka vaikutukset ovat merkittäviä niin yksilön tasolla kuin yhteiskunnallisestikin.
Yhdistyksen historiikkia esitteli juhlan juontanut diakoni Kimmo Niskala kuvavälähdyksin menneiltä vuosikymmeniltä.

Pysy liikkeessä!

Juhlapuheen piti alajärveläislähtöinen emeritusprofessori Hannu Rintamäki, joka kertoi omalla työurallaan pitkään tutkineensa ihmisen fyysisen toimintakyvyn ylläpitoa.

Juhani Yli-Sikkilä ja Tarja Åkerman ihastuttivat laulullaan.

– Fyysinen toimintakyky muodostuu voimasta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja liikkeen hallinnasta, Rintamäki kertoi ja muistutti, että myös kehon koostumus, kuten paino, rasvan määrä ja sen sijoittuminen, vaikuttavat asiaan.

– Ihminen on parhaimmillaan 20-30 vuoden iässä ja sen jälkeen toimintakyky alkaa hiipua. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin eikä ole joissain tapauksissa liioiteltua sanoa, että seitsenkymppisellä on 50 -vuotiaan kunto.

Rintamäen resepti olikin yksinkertainen. Pysymällä liikkeessä voi vaikuttaa toimintakykynsä säilymiseen positiivisesti.

Toimintakykyä voi ylläpitää pysymällä aktiivisena vaikkapa hyötyliikunnan kautta, tai millä tahansa sellaisella liikunnalla jossa sekä ylä- että alaraajat ovat liikkeessä. – Liikunnan aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä, Rintamäki kannusti muistuttaen, että mikä tahansa liikunta on hyödyllistä.

Rintamäki otti kantaa väittämään, että istuminen tappaa. Hän allekirjoitti ajatuksen jos istutaan pitkään, mutta hengenlähtö ei tule heti jos takapuolensa penkkiin laittaa.

– Kotona tuntikausien löhöäminen on kuitenkin vaarallista, puolen tunnin välein pitäisi lähteä liikkeelle.

Juhlayleisö pääsi välillä tekemään pientä ”taukojumppaa”, joka toi hymyn huulille!

Rintamäki muistutti, miten tärkeää on säilyttää vuorokausirytmi vaikka ei enää ole työelämässä. – On parasta olla aktiivinen päivällä ja nukkua yöllä. Tämä on yksinkertainen, mutta tärkeä asia.

– Elimistömme tarvitsee selkeän vuorokausirytmin ja sitä voi tehostaa käymällä ulkona heti aamulla!

Runsaasti muistamisia

Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu kiittäen, miten arvokasta työtä yhdistys tekee ja miten kolmannen sektorin tekemän työn merkitys yhä tulevaisuudessa kasvaa.

Alavolin Rosmariinit ja Kardemummat esittivät hauskan tanssinäytöksen.

Juhlan lopussa jaettiin liiton ja piirin myöntämiä ansiomerkkejä. Kultaiset ansiomerkit saivat Terttu Mäntyniemi ja Anja Rantala.

Hopeisin ansiomerkein muistettiin Raimo Seppälää, Markku Sillanpäätä, Aarne Viitasaarea, Maija-Liisa Annalaa, Irma Kangastietä, Jorma Kauppista, Matti Latvalaa, Liisa Matintupaa, Keijo Pesua, Aimo Rantalaa ja Saara Salmenautiota.

Alajärven seurakunnan tervehdyksen loppuun lausui diakoni Kimmo Niskala. Musiikkia juhlassa esitti Alajärven musiikkiopistolta Milja Latvala yhdessä opettajansa Saija Ojutkankaan kanssa sekä Tarja Åkerman ja Juhani Yli-Sikkilä Virve Männikön säestyksellä.

Liikuntanäytös nähtiin Alavolin Rosmariineilta ja Kardemummilta ja lausuntaa kuultiin Reijo Vähälän esittämänä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät