Vammaisneuvoston unelmana esteetön Järvi-Pohjanmaa!

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan vammaisneuvosto pyrkii kohti unelmaa, esteetöntä Järvi-Pohjanmaata. – Esteettömyys on muutakin kuin rakennetun ympäristön esteettömyyttä, sanoo neuvoston puheenjohtaja Sisko Halonen.

– Se on visuaalista esteettömyyttä ja auditiivista ympäristöä, sosiaalista ja psyykkistä esteettömyyttä, joka merkitsee että ihminen voi toimia ilman pelkoa ja syrjintää omalla kykyalueellaan, sekä viestinnän esteettömyyttä.

MAINOS

Järvi-Pohjanmaan vammaisneuvosto on perustettu 2009. Mukana siinä on nyt Alajärvi ja Vimpeli, Lappajärvi tulee mukaan ensi vuoden alusta. Nykyinen vammaisneuvosto on valittu kaudelle 2017-2021. Jäsenet on valittu alueen järjestöiltä saatujen ehdotusten mukaan.

Edustettuina on Järviseudun Parkinsonkerho, Alajärvi-Vimpelin Kehitysvammaisten Tuki ry, Järviseudun Invalidit, Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Järvipohjanmaan Seniorit ry sekä Alajärven ja Lehtimäen Eläkeyhdistykset. Kaikilla edustajilla on sidoksia vammaisiin henkilöihin tai kokemusta vammaisten kanssa toimimisesta.

– Eläkejärjestöt ovat neuvostossa hyvin edustettuna, koska meiltä puuttuu paljon järjestöjä, Halonen harmittelee ja toivoo, että yhteydet myös muihin vammaisjärjestöihin saataisiin luotua. Ehdotuksia jäseniksi on kysytty kaikilta tiedossa olevilta järjestöiltä. – Erityisesti Seinäjoen seudun yhdistyksiin kuuluviin henkilöihin haluaisimme saada yhteyttä.

Vammaisneuvosto on myös koostanut toiminnastaan esitteen, josta saa tietoa neuvoston tehtävistä ja tavoitteista. Järjestöiltä toivotaan yhteydenottoja ja pulma-asioiden esilletuomista.

Neuvoston tehtävä on edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa alueella. Vammaisten oma asiantuntemus halutaan saada esille jo asioiden valmisteluvaiheessa. Neuvostolla onkin ollut edustaja mm. kehitysvammaisten asuntolan suunnittelutoimikunnassa.

Neuvosto myös seuraa päätöksentekoa ja tämän hetken erityisesti seurattava asia on vammaispalveluihin liittyvien kuljetuspalveluiden toteutuminen.

Vammaisneuvoston kokouksessa viime viikolla jäsenistä paikalla olleet Seppo Leppäaho, Asko Järvenpää, Aimo Rantala ja Anja Rentola vahvistavat, että kuljetuspalvelut ovat olleet tämän vuoden kuuma perunakeskusteluissa myös vammaisneuvostossa.

Asia on herättänyt paljon huolta ja kysymyksiä, mistä syystä vammaisneuvosto on päättänyt noin puolen vuoden kuluttua tehdä seurantatutkimuksen siitä, miten palvelu on käytännössä toteutunut.

Vammaisneuvosto on myös järjestämässä ensimmäistä koulutustilaisuuttaan, joka pidetään lauantaina 6.10 kello 12 ja se on avoin aivan kaikille, joita aihe kiinnostaa.

Kyseessä on Vammaisoikeuden ajokortti -koulutus, jonka saapuu pitämään OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Jukka Kumpuvuori Turusta.

Koulutus kestää parisen tuntia ja sisältää niin oikeusjärjestelmän perusteita, paikallisiin tilanteisiin ja osallistujien kysymyksiin perehtymistä, YK:n vammaissopimuksen ja yhdenvertaisuuslakiin tutustumista sekä tietoa kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhteensovittamisesta.

Koulutus järjestetään yhdessä Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kanssa kaupungintalolla.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliElämyksellinen raamattutyöskentely Alajärvellä
Seuraava artikkeliJuhani Kuutilta uusi kirja – Totuuden juuret