-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Sopivasti D -vitamiinia 150 -vuotiaan Alajärven asukkaille!

Alajärven neuvolat ja kouluterveydenhuolto sekä Alajärven apteekki ovat mukana kaupungin huomenna alkavalla 150 -vuotisjuhlaviikolla kampanjallaan Sopivasti D -vitamiinia!

Kampanja pyrkii tavoittamaan kaikki paikkakuntalaiset ja etenkin kaikki lapsiperheet, onhan D -vitamiini kasvavan lapsen luustolle, hampaille ja kalsiumin imeytymiselle ensiarvoisen tärkeä juttu.

MAINOS

Kouluterveydenhuollon terveydenhoitaja Marleena Kuoppa-aho, lastenneuvolan terveydenhoitaja Ulla Takala ja proviisori Tuija Polso muistuttavat, että D -vitamiinilisä ei ole vain talven juttu, vaan meillä etenkin lapset tarvitsevat sitä ympäri vuoden.

– Tärkeää on noudattaa virallisten suositusten mukaista annostusta. Yleinen ongelma on se, että lapsiperheissä D -vitamiinia käytetään vain kausittain. Toisaalta ongelmana voi olla myös se, että d -vitamiinia annostellaan omatoimisesti reippaasti yli suositusten, terveydenhoitajat kertovat.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sen puute voi aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa, eli luun pehmenemistä. D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta, kesäkuukausina eniten. Sitä saadaan myös ruoasta, kuten kalasta, vitaminoiduista maitotuotteista sekä margariineista ja kasvirasvalevitteistä. D -vitamiinilisän käyttöä suositellaan lapsille, nuorille, yli 60 -vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville.

D-vitamiinia on mahdollista saada myös liikaa, jos käyttää suuria annoksia ravintolisiä. D-vitamiinin terveysvaikutuksista tulee jatkuvasti uusia tutkimuksia eikä suurien päiväannosten riskeistä ole vielä riittävästi tietoa.

Sopivasti D -vitamiinia -kampanjaviikon kunniaksi päiväkodeissa, kouluilla ja neuvoloiden toimipisteissä jaetaan ilmaisia D -vitamiininäytteitä sekä järjestetään arvonta D -vitamiinitietovisaan vastanneiden kesken. Myös Alajärven apteekissa D-vitamiini on esillä isommin kampanjaviikolla.

Apteekki osallistuu D-vitamiiniviikkoon D-vitamiinimaistatuksella sekä muistuttelemalla asiakkaita D-vitamiinin käytöstä. Kampanjaviikolla apteekista löytyy myös vitamiinitarjouksia!

Suosituksiin on tullut yksi iso muutos

D-vitamiinin saantisuosituksiin D-vitamiinilisän kautta on juuri tullut iso muutos koskien imeväisikäisiä lapsia.

Täysimetetylle lapselle, ja lapselle joka saa vähemmän kuin 500 millilitraa korviketta tai vieroitusvalmistetta, suositellaan edelleen kymmenen mikrogramman D -vitamiinilisää ympäri vuoden.

Sen sijaan lapselle, joka saa päivittäin 600-800 millilitraa korviketta, suositellaan nyt kuutta ja lapselle, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 millilitraa korviketta, vain kahden mikrogramman D -vitamiinilisää.

2-18-vuotiaiden lasten suositusannos on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

19-60-vuotiaille kymmenen mikrogramman vitamiinilisää talvikaudella suositellaan silloin, jos ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä tai kalaa 2-3 kertaa viikossa.

D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan Suomessa kaikille yli 60-vuotiaille ympärivuotisesti 20 mikrogrammaa päivässä. Jos D-vitamiininsaanti ruokavaliosta on hyvin runsasta, kymmenen mikrogramman annos valmisteesta voi olla riittävä.

Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan kymmenen mikrogramman annosta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät