-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Hopeahovin asuntoja kunnostetaan pikkubudjetilla ja talkootyön voimin Lehtimäellä

Lehtimäen Vanhustenkotiyhdistys ry:n omistamissa Hopeahovin rivitalojen asunnoissa on kesän aikana aloiteltu huoneistojen kunnostamista pintaremontein pikkubudjetilla. Tästä huolimatta uutta ilmettä saaneet asunnot on saatu todella viihtyisään ja toimivaan kuntoon!

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Helinä Mesiäislehto-Soukka kertoo, että avustuksia huoneistojen kunnostamiseen ei ole saatu, joten nyt lähdettiin liikkeelle lainarahalla.

MAINOS

Kiireellisintä korjausta vaatineet asunnot – kaikkiaan neljä yksiötä, joista kaksi yhdistettiin yhdeksi tilavammaksi asunnoksi – onkin nyt saatu korjattua, mutta ainakin 4-5 muuta asuntoa tarvitsisi vielä vastaavaa remonttia.

– Ajatus ei ole ollut laittaa asuntoja joillekin paremmin kuin muille, vaan huonokuntoista on kunnostettu laittamalla esimerkiksi keittiöitä ja suihkuja kuntoon, Mesiäislehto-Soukka sanoo.

Kiinteistöjen katot ovat hyvässä kunnossa, koska niiden kunnostamiseen on saatu avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä. Ulkomaalaustakin talot pikkuhiljaa tarvitsisivat, mutta aivan akuutti hätä ei vielä ole.

1970 -luvulla rakennetuissa kolmessa rivitalossa on kaikkiaan yli 30 asuntoa. – Vanhat lehtimäkeläiset poliitikot kehittivät tuolloin modernin idean, sillä tuolloin ei vielä ollut laajemmin ymmärrystä siitä, että ikäihmiset voisivat lähteä kodeistaan johonkin muuallekin kuin vanhainkotiin.

Hopeahovi rakennettiin nimenomaan normaaleiksi vuokrataloiksi ikäihmisille. – Nykyisin ikääntyneet alkavat jo itsekin miettiä, että kun ikää on yli 80 vuotta, että pärjäävätkö he vielä sivukylällä omakotitalossaan?

Hopeahovin rivitalojen sisäpiha on viihtyisä, mutta moni pieni asia kaipaa kunnostusta. Tätä varten on tulossa talkoot 1.10.

– Yksinäisyys on yksi iso syy muuttaa Hopeahoviin, Mesiäislehto-Soukka sanoo ja toteaa, että yksin olemisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, vaan sitä tarvitsevat kaiken ikäiset. – Mutta silloin jos yksin ollaan 24 tuntia vuorokaudessa, se alkaa olla liikaa.

Hopeahovi on aikanaan rakennettu erinomaiseen paikkaan, lähelle palveluja ja aivan vanhainkodin viereen. Myös kotihoidon toimisto on aivan Hopeahovin asuntojen vieressä.

– Asuntoja on paljon, joten niitä on meillä myös tyhjillään, joten asuntoa palvelujen läheltä haluaville ikääntyneille niitä on tarjolla. Esimerkiksi yksi remontoitu yksiö on vielä vapaana, Mesiäislehto-Soukka vinkkaa.

Asunnot on tarkoitettu ennen muuta ikäihmisille, mutta välillä niihin on ollut pakko ottaa nuorempaakin väkeä koska ikäihmisistä ei ole ollut tarpeeksi tulijoita.

Talkoot tulossa

Nyt kun asuntoja on saatu vähän korjattua, on samalla kiinnittynyt huomio moneen pieneen ja isompaan asiaan ulkoalueilla. Monet niistä vaativat vain vähän työtä ja vaivannäköä, jotkut vaativat sitä enemmän.

Hopeahovin kiinteistön ulkoalueita ei ole ihmeemmin kunnostettu vuosiin, joten nyt alkaa olla korkea aika.

– Hopeahovilla asuu pääasiassa kylistämme lähemmäksi palveluita muuttaneita ikäihmisiä, joiden asumiseen liittyvästä viihtyisyydestä on nyt kyse. Pikkubudjeteilla emme ole saaneet riittävästi viihtyisyyttä aikaan ja nyt yritämme yhdessä!

Vanhustenkotiyhdistyksen hallitus on päättänyt järjestää talkoot Hopeahovin ulkoalueella maanantaina 1.10. kello 10 alkaen. Kiinteistön hoidosta vastaava Kari Viemerö on lupautunut johtamaan talkoota.

– Mukaan voi tulla aivan kuka tahansa, joka kokee asian tärkeäksi, Mesiäislehto-Soukka kannustaa ja mainitsee, että mukaan kannattaa ottaa lapiota ja haravaa. Talkoolaisille on luvassa myös makkara- ja kahvitarjoilua!

Talkoissa on tarkoitus saada kunnosteltua vähän pahimpia paikkoja. Ensi kesälle tavoitteena on myös uusia tamppaustelineet ja sisäpihan keinu sekä muutenkin yrittää saada piha-aluetta viihtyisäksi istahtaa kauniissa kesäillassa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät