-0.1 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Elonkorjuujuhla Soinissa huomenna

Soinin tuottajayhdistys järjestää Elonkorjuumarkkinat Soinin liikekeskuksen pihassa huomenna lauantaina kello 11-14. Tapahtuma on Soini150-tapahtuma.

MTK:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Terho Korpela valottaa tapahtumaa.

MAINOS

– Ruoantuottajina haluamme hieman juhlistaa kulunutta satokautta ja tarjoamme lihakeittoa Laasalan kyläseuran soppatykistä. Ruoka on taatusti kotimaista, lihat on lahjoittanut Atria.

– Muut tarvikkeet on hankittu lähialueelta. Lisäksi ohjelmassa on huutolaismarkkinat. ”Huutolaiset” huutokaupataan pariksi tunniksi hommiin ja näin saadut varat käytetään hyvään kohteeseen.

– Kohde selviää tarkemmin tapahtumassa. Tapahtumassa on yrittäjiä esittelemässä ja myymässä lähiruokaa ja paikallisesti valmistettuja tuotteita, kertoo Korpela.

150 vuotta sitten Soinin kunta perustettiin ja samoihin aikoihin maatamme ja myös Soinia kohtasi pahat katovuodet. Soinissa kuoli yli 300 ihmistä nälkään ja tauteihin. Se oli yli kymmenen prosenttia sen aikaisesta väkimäärästä.

Kaikki soinilaiset turvautuivat pettu- ja jäkäläleipään, mikä kertomuksen mukaan oli niin kauhean makuista, että sitä söi vain äärimmäisessä hädässä.

Syynä nälänhätään oli monta perättäistä katovuotta. Vaikeuksia lisäsi valtion vaikeudet hankkia viljaa ulkomailta, kun oman maan sato jäi monena vuonna lähes olemattomaksi.

Lisäksi huonot kulkuyhteydet myös maan sisällä olivat suuri ongelma.

Soinissakin oltiin aikalailla oman onnensa nojassa. (Tiedot perustuvat Vaito Pesolan kirjoitukseen Järviseutu-lehdessä 1957, lähde Lasse Autio).

– Kulunut satokausi on ollut harvinaisen kuiva ja tunnelmat maanviljelijöiden parissa ovat olleet välillä epätoivoiset. Suomen viljasato jää tänä vuonna poikkeuksellisen alhaiseksi ja suuressa osassa maata myös nurmisadot ovat olleet pieniä.

– Nälänhätää ei onneksi tänä päivänä Suomesssa kuitenkaan koeta. Kuitenkin mieleen tulee väkisin, että omavaraisuus on tärkeä asia. Mistä ruoka hankitaan, jos siitä on puutetta muuallakin päin maailmaa?

– Soinissakin kevät oli huippulämmin ja myös kuiva. Kukonkylässä satoi toukokuun 2. päivä ja seuraavan kerran tuli 5 mm kuukausi siitä. Ensimmäinen säilörehusato jäi alle puoleen normaalimäärästä ja se tehtiin hyvin aikaisin.

– Juhannuksen tienoilla ja heinäkuun puolella saatiin onneksi sateita normaali kuukauden sademäärä eli 89 mm, mikä pelasti tilanteen. Toinen rehusato olikin vähintään normaali. Sekin tehtiin aikaisin, monin paikoin heinäkuun puolella. Näin aikaa myös kolmannelle sadon kasvatuksen jäi ja se viimeistään näyttäisi pelastavan tilanteen.

– Epävirallisen tuntuman mukaan Soinissa saatiin loppujen lopuksi lähes normaali sato niin viljasta kuin säilörehustakin. Joillekin tuli jopa liikaakin rehua.

– Jos rehunpuutetta kuitenkin on Soinissa tai lähipitäjissä, voi ottaa yhteyttä MTK-Soinin pj Terho Korpelaan (0405693655). Välitämme rehuntarvitsijan tiedon eteenpäin.

Muita Soinin tuottajayhdistyksen toimintaa on oma ilmainen kuntosalivuoro jäsenilleen. Se on maanantaisin kello 19 liikekeskuksen kuntosalilla.

Tuottajien kirkkopyhää vietetään 28.10.kello 10. Jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntatalolla on lounas ja juhla-ohjelmaa. Sinne kaikki ovat tervetulleita.

Perinteiset pikkujoulut vietetään ennen joulua, siitä tarkempaa ilmoittelua voi seurata Facebooksivuilta @MTKSoini.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät