-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Kohiwood Lontoon pörssin inspiroivien yritysten joukkoon

Lontoon pörssin listaaman tuhannen inspiroivan pienen ja keskisuuren yrityksen uskotaan luovan keksintöjä, työpaikkoja ja talouskasvua.

Listattujen suomalaisyritysten joukossa ovat teknologiayritys Amitec, teollisuus- ja talotekniikan konserni LSK, parveketuotteisiin ja lasiterasseihin erikoistunut Lumon, Juustoportti, Sievin jalkine ja ISKU-konserni. Soinilainen liimalevytehdas Kohiwood on listalla mukana 20 suomalaisyrityksen joukossa.

MAINOS

Listan 20 suomalaisyritystä työllistävät yli 3 300 työntekijää ja niiden keskimääräinen liikevaihto oli 45 miljoonaa euroa. Niillä on 64 patenttia ja 25 rekisteröityä tavaramerkkiä. Pohjoismaista Ruotsista valittiin 30 yritystä ja Tanskasta Suomen tavoin 20 yritystä listalle.

Suomalaisyritysten kolmelta vuodelta yhdistetty keskimääräinen vuotuinen kasvuprosentti oli 15. Tämä oli alhaisempi kuin kaikkien listan yritysten 24 prosentin keskimääräinen kasvu. Sata huippuyritystä pääsi 102 prosentin kasvuun.

-Pk-yritykset ovat selkäranka Euroopan taloudessa, joka on vakaa ja kasvava. Jäsenvaltioiden rakenteellisten uudistusten ansiosta, mutta myös dynaamisten ja innovatiivisten, nopean kasvun pk-yritysten ansiosta työllisyys on saavuttanut uuden ennätystason, kun lähes 240 miljoonaa ihmistä on työssä, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen lausunnossa sanotaan.

Eniten edustettuna on teollisuus- ja tekniikkayrityksiä ja sen jälkeen tulevat elintarvike- ja teknologiayritykset.

Raportin laatijoiden mukaan poikkeuksellisesta kekseliäisyydestä todistaa se, että yrityksillä on yhteensä lähes 10 000 patenttia ja rekisteröityä tavaramerkkiä, mikä on viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna.

Listan on koonnut talousdataan erikoistunut Bureau van Dijk yhdistämällä yhtiöiden taloudellisen suorituskyvyn mittareita. Yhtiön täytyy olla yksityinen ja rekisteröity EU-maissa ja sen liikevaihdon pitää olla 20–300 miljoonaa euroa.

Kohiwoodin toimitusjohtaja Hannu Suni on positiivisesti yllättynyt valinnasta.

-Emme itse ole vaikuttaneet valintaan millään tavalla. Yrityksiä on seurattu kolmen vuoden ajan arvostetulta taholta. Kun puolueeton taho arvioi tällaisia seikkoja ja koemme onnistuvamme, se antaa potkua yrityksen tulevaisuudelle.

Kohiwoodin tuotanto on vakiintunut viime vuosina nykyiselle tasolle.

-Yrityksessä on tällä hetkellä noin 65 työntekijää palkkalistoilla, mutta lisäksi kymmenkunta saa töitä meiltä aliurakoinnin kautta. Sivutuotteiden jalostus on jopa kolmasosa tuotannostamme.

– Puru, pelletti ja hake näyttelevät yhä suurempaa roolia. Pellettiä menee kotimaisten energiavoimaloiden lisäksi myös vientiin, kertoo toimitusjohtaja Hannu Suni.

Suomalaiset inspiroivat yritykset:

Amitec, Andelslaget Närpes Grönsaker – Närpiön vihannes, Ansion Sementtivalimo, Darekon, Isku, Jan-Erik Sigg, Juustoportti, Kohiwood, LSK, Lumon, Meltex, Nordic Trout, Normet, Pesmel, Qvantel, Reaktor, Sievin Jalkine, Silvasti, Veisto ja Vizeum.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät