-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Soinin kunta edelläkävijänä – mikrosiru helpottaa lemmikin tunnistamista

Miljoona Mikrosirua-projektissa Ranchin lemmikkihoitolassa Soinissa tunnistusmerkittiin mikrosirulla kolmisenkymmentä kissaa ja koiraa viime lauantaina. Rekisteröidyn mikrosirun avulla esim. löytöeläimenä talteen otettu lemmikki löytää omistajansa ja pääsee takaisin kotiin.

Ensimmäisenä maassamme Soinin kunta huomasi tässä mahdollisuuden ennaltaehkäisevään löytöeläintyöhön, ja tarjosi maksuttoman mikrosirun tapahtumassa 40 ensimmäiselle kissalle.

MAINOS
Helena Honkola toi 13-vuotiaan Pönttö -kissan Kristiina Liukosen sirutettavaksi. Riisinjyvän kokoisen sirun asentaminen onnistui nopeasti ja helposti.

Yhteistyössä Eläinklinikka Tervet antoi sirutetuille lemmikeille alennuskupongin tulevia rokotuksia, kastraatiota tai sterilointia varten.

Kissojen siruttaminen on vielä varsin harvinaista, koirilta tunnistesiru löytyy jo useammin.

Maamme talteenotetuista kissoista reilusti yli 90 prosenttia jää palautumatta kotiinsa. Löytöeläimet aiheuttavat kunnille kustannuksia vuosittain keskimäärin 7400 euroa/kunta.

Jos kaikki lemmikit olisivat asianmukaisesti sirutettu ja sirun tiedot rekisteröity, nämä kulut jäisivät minimiin.

Soinin tapahtumapäivälle yhden sysäyksen antoi Soinin eläinystävät ry:n Paula Kuhmonen.

– Olen seurannut mielenkiinnolla tätä sirutusprojektia ja mietimme, että täällä Ranchin lemmikkihoitolassa tämä olisi hyvä järjestää. Manja Raitaselle tämä asia kävi mainiosti, kertoi Paula Kuhmonen.

Trimmaustilassa siruttaja Kristiina Liukonen hoiti taitavasti sirutukset yli 20 kissaan ja muutamaan koiraan.

– Miljoona mikrosirua -kampanja alkoi vuoden 2017 elokuussa. Nyt on sirutettu yli 5000 kissaa, koiraa, kania ja minipossuakin. Vain muutama on jäänyt siruttamatta eläimen käytöksen takia. Tällöin suositellaan eläinlääkärillä käyntiä ja nukuttamista sirutuksen ajaksi. Meitä vapaaehtoisia siruttajia on muutama Suomessa ja käymme koulutuksen tehtävään.

Miljoona Mikrosirua -projekti ei pelkästään siruta, vaan hoitaa myös sirun rekisteröinnin. Kissojen kohdalla lähettämällä rekisteröintipaperin Suomen Kissaliitoon, jossa tallennus tapahtuu Kissaliiton toimesta heidän kotikissarekisteriinsä.

Koirien ja kanien kohdalla tallennus tapahtuu siruttajan toimesta maksulliseen rekisteriin. Omistajan huoleksi jää ainoastaan rekisteritietojen ajan tasalla pitäminen, omistajan tietojen tai omistajuuden muuttuessa.

Suomessa on käytössä neljä rekisteriä, joista kuka vaan voi tarkastaa 24/7 onko eläimen siru rekisteröity.

Rekisterien omistajatietoihin pääsevät käsiksi vain rekisterien haltijat, jotka päättävät keille ja millä ehdoin omistajatieto luovutetaan. Tavallisen kansalaisen saatavilla ei omistajatiedot koskaan ole.

Uuteen eläinsuojelulakiin on kaavailtu lemmikkien tunnistemerkintäpakkoa, alkaen ensin koirista, ja jatkossa laajentuen myös kissoihin.

Ranchin eläinhoitola toimii myös Soinin kunnan alueen löytöeläinten säilyttämispaikkana. Manja Raitanen Ranchin eläinhoitolasta ja Paula Kuhmonen Soinin eläinystävistä kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä eläinhoitolaan eläimen kadotessa.

– Meillä saattaa olla jo ennestään tietoa eläimen katoamisesta. Täällä on myös eläimen loukutushäkkejä ja kuljetuskoppa lainalle. Loukutuksessahan käytetään häkkiä, joka ei mitenkään vahingoita eläintä. Löytöeläinpaikassa lemmikkiä säilytetään 15 vuorokautta. Mikäli omistajaa ei löydy siihen mennessä, lemmikki voidaan sijoittaa uuteen kotiin, naiset kertovat.

Ranchin eläinhoitolan tiloissa toimii myös Tmi Mona Nappari. Hän hoitaa eläinten turkkien hoitoa, kynsien leikkuuta, käytöskoulutusta ja trimmausta. Eläinten ruokatuotteet kuuluvat myös Monan tarjontaan.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät