-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Rekon arvostus kasvaa

Lähiruoka on kestävä ja maistuva valinta jokaiseen ruokapöytään. Sen osoittaa Reko-toiminnan arvostuksen jatkuva kasvu.

Renkaita on tällä hetkellä Suomessa 170 ja niissä on noin 300000 jäsentä. Tuottajia renkaissa on mukana noin 4000 ja kauppaa käydään arviolta 30 miljoonalla eurolla vuodessa.

MAINOS
Reko Järvilakeuden tilausten määrä vaihtelee voimakkaasti sesongin ja tarjonnan mukaan.

Reko -lähiruokarenkaiden perustaja Thomas Snellman sai valtakunnallisen Vuoden maaseutukasvo -palkinnon Lokaali-tapahtumassa ja Pohjoismaisen ympäristöpalkinnon voittivat vastikään Pietarsaaren ja Vaasan Rekot.

Thomas Snellmanin visioima Reko on muuttanut jo monen perheen elämää. Maaseudun tuottajille se merkitsee uutta markkinointimahdollisuutta niin vakio- kuin erikoistuotteille, ja kuluttajalle Reko on turvallinen ja kestävä valinta.

Reko-renkaasta on mahdollista ostaa myös sellaisia tuotteita, joita ei kaupan hyllyllä ole tarjolla. Sen vuoksi Reko ei ole vähittäiskaupan kilpailija, vaan monipuolistaa paikallista lähiruokatarjontaa.

Thomas Snellman tutustui ideaan Ranskassa, josta palattuaan hän perusti ensimmäiset ringit Pietarsaareen ja Vaasaan vuonna 2013. Nimi Reko tulee sanoista rejäl konsumtion – reilua kuluttamista – ja ideana on tarjota kuluttajille mahdollisuus ostaa terveellistä ja turvallista lähiruokaa suoraan tuottajilta.

Kaupankäynnin mahdollistavat Facebookissa toimivat Reko-ryhmät, joihin tuottajat ilmoittavat tuotteet hintoineen kuluttajien tilattavaksi. Tilattujen tuotteiden jakelu on säännöllisin väliajoin ryhmässä ilmoitetussa paikassa.

Reko-ringin jäsenmäärä kasvaa tasaisesti myös Kauhava-Evijärvi-Lappajärvi -alueella.

Reko-ryhmissä ei voi harjoittaa jälleenmyyntiä, vaan jokainen myy itse tuottamaansa tai valmistamaansa tuotetta. Joulun alla järjestetään myös erikoisjakeluita, joissa voi olla ruuan ja leivonnaisten lisäksi tarjolla käsitöitä ja muuta itsetehtyä lahjatavaraa.

Kuka leipoisi meille?

Reko Järvilakeus perustettiin marraskuussa 2015. Ensimmäiseen jakeluun tuli mukaan 13 tuottajaa ja tilauksia tehtiin 104. Jäseniä ryhmässä oli silloin 357.

Tällä hetkellä jäseniä on reilut 2400 ja tilauksien keskiarvo on ollut tänä vuonna 120 tilausta per jakelu. Tuottajia on ollut tänä vuonna jakeluissa mukana keskimäärin 6,6. Vähimmillään on ollut vain kaksi tuottajaa ja enimmillään 11.

Tilausten määrä vaihtelee sesongin ja tarjonnan mukaan. Vakiotarjontana on muun muassa kananmunia, perunoita, juustoa ja hunajaa sekä vihannes- ja marjatuotteita. Myös kalaa, kyytön tai lampaan lihaa on ollut tarjolla.

– Huutava pula on tällä hetkellä erityisesti leipureista, kertovat ringin ylläpitäjät Annika Kujanen, Sari Ranta ja Päivi Kultalahti. He kannustavat lähi- ja kotileipureita ottamaan yhteyttä vaikka facebook-viestinä.

Jakelut järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa vuorotellen reitillä Kauhava-Ylihärmä-Alahärmä tai Kortesjärvi-Evijärvi-Lappajärvi. Liity Reko Järvilakeus -ryhmään Facebookissa ja tee tilaus!

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät