-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Lehtimäen ja Alarinteen toimintakeskuksissa tehdään yhdessä

Monet muistavat 80 -luvun kehitysvammaisten toimintakeskukset, joiden kaikki asiakkaat tuntuivat olevan taitavia käsi- ja puutöiden tekijöitä.

Työtoimintaa arvostettiin korkealle ja toimintakeskusten myymälöistä oli mahdollista käydä ostamassa tuotteita edulliseen hintaan.

MAINOS

Lehtimäellä ja Alajärvellä Alarinteen Toimintakeskuksissa, eli tokeissa, on siirrytty 80 -luvulta tähän päivään.

Toimintakeskusten palveluvastaava Hannu Yli-Hynnilä kertoo, että Lehtimäen toimintakeskuksessa toiminnan uudistaminen aloitettiin jo noin kymmenen vuotta sitten.

– Toiminnassamme käytetään nykyisin mm. yhteisöhoidon menetelmiä, musiikkia, näytelmiä sekä muita elämyksellisiä toimintoja, eli kaikista ei tehdä väkisin käsityöläisiä. Käsitöitä toki jatketaan niitä tehdä haluaville pienimuotoisempana toimintana, mutta tilalle on lisätty kehittävämpiä toimintoja, Yli-Hynnilä kertoo.

– Molemmissa toimintakeskuksissa painotetaan lisäksi fyysisen kunnon kohottamista ja ylläpitämistä. Kiinnitämme huomiota myös kognitiivisten taitojen oppimiseen, ylläpitämiseen ja harjoitteluun. Päiviin sisältyy muistin harjoitusta, lukemista, erilaisia esiintymisiä ja sitä kautta elämänlaadun parantamista.

Yhteisöhoidon soveltaminen kehitysvammahuoltoon käsittää säännölliset yhteiset palaverit, joissa asiakkaat ovat mukana kehittämässä yhteisöä.

Lehtimäellä tätä on ollut jo kymmenisen vuotta ja siksi se sujuu jo hyvin osana arkea, Alarinteellä asiassa on vielä enemmän oppimista. Yhteistä on kuitenkin se, että kaikki haluavat olla asiassa mukana!

Asiakkaat muun muassa äänestävät itse palaveriin puheenjohtajan. Tavoitteena on rohkaista ilmaisemaan omia mielipiteitä, kehittää vuorovaikutustaitoja sekä selvittää mahdollisia ongelmatilanteita.

– Näillä toiminnoilla voimme huomioida myös asiakkaan valinnanvapautta ja itsemääräämisoikeutta, Yli-Hynnilä painottaa.

Alajärvelle aukeaa kahvila ja kirppari!

Alarinteen toimintakeskuksessa uudistaminen aloitettiin pari vuotta sitten.
Nyt puuntyöstökoneet on siirretty muualle ja vapautuneeseen tyhjään tilaan on suunniteltu kehittävämpää toimintaa.

Puuntyöstötilasta on valmistumassa ”kirppari” sekä kahvio, joka tulee olemaan auki joka arkipäivä. Kahvila-kirppari saataneen auki vielä ennen joulua ja toivottavasti mahdollisimman moni ottaakin sen pysähtymispaikakseen, sillä kahvilassa tulee taatusti olemaan palvelualtis henkilökunta!

Myös Alajärvellä on lisätty luovia toimintamuotoja ja yhteisöhoitoa. Kerran viikossa n. 6–7 asiakasta käy Lehtimäen ”tokessa” näytelmäharjoituksissa.

Tänään perjantaina 5.10. kello 12 Lehtimäen toimintakeskuksessa on avointen ovien päivä ja illalla toimintakeskuksien näytelmä-musikaali ”Laulaja” esitetään kaikelle kansalle kello 18 entisen kunnantalon auditoriossa.

Myös musiikki on koettu tärkeäksi elementiksi. Bänditreenit on pyritty pitämään Alarinteen toimintakeskuksessa kerran viikossa aina kun mahdollista, ja esiintymisiä on Rohkiat-bändillä aina tilanteen mukaan. Bändissä on jäseniä molemmista toimintakeskuksista.

Näkyvyyttä ja yhteistä toimintaa toimintakeskuksien välillä on lisätty; retket, konsertit, vierailut ym. Toimintakeskusten käytössä on oma bussi, joka on mahdollistanut tätä kehitystä.

Lehtimäen toimintakeskuksessa asiakkaita on kymmenen, joista yksi Soinista. Alajärvellä asiakkaita on 25, joista yleensä noin 18 on samanaikaisesti paikalla.

Asiakkaiden iät vaihtelevat 18-70 vuoden välillä. Miehiä on enemmän kuin naisia. Kaikille halukkaille on ollut mahdollista järjestää paikka toimintakeskuksesta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät