-6.6 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Juuso Mäkelä tähtää nousuun maajoukkuetasolle maastohiihdossa

Juuso Mäkelä on kesän harjoitellut ja leireillyt Suomessa, mutta heti lokakuun alussa hän suuntasi Itävallan Ramsauhin. Kuva: Antti Ojansivu.

Alajärveläinen, Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava Kajaanin ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi opiskeleva Juuso Mäkelä tähtää nyt tosissaan nousuun maajoukkuetasolle.

– Olen nyt 24 -vuotias ja lähivuosien aikana sen pitää tapahtua. Työtä on tehty ammattimaisesti jo usean vuoden ajan

MAINOS

– Jos kehitys viime vuodesta on nyt samaa, kuin se oli vuosi sitten, niin ollaan lähellä, Juuso arvioi.

Mäkelää valmentaa hänen enonsa Hannu Karstunen Haapavedeltä ja toisena valmentajana on Juho Halonen Vuokatista. Alajärven Lääkintävoimistelun Tarmo Puoliväli on pitkään ollut Juuson luottohieroja ja huolehtinut Juuson lihashuollosta.

Viime kausi harjoitteluineen ja kisoineen sujui Juusolta suunnitelmien mukaan, mutta sitä ennen oli myös vaikeita kausia.

Lopputalvesta 2014 urheilija sairastui mykoplasmaan ja kaikki kevään kisat jäivät hiihtämättä. Kesällä 2015 jalka murtui juoksulenkillä ja syksyllä pyöräonnettomuudessa hajosi sitten enemmänkin paikkoja.

Viime talvi oli ehjä ja kokonainen. Juuso starttasi paitsi kotimaan laduilla, myös Scandinavian Cupissa naapurimaissa ja pääsi hiihtämään Maailman Cupia Lahdessa.

Kauden aikana tunteja kertyi 800. Harjoittelua ja hiihtoa suksilla 4767 kilometriä ja rullasuksilla 2500 kilometriä. Tähän päälle tulevat jalkalenkit ja voimaharjoittelut.

Tavoitteet kirkkaana

Juuso on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen Ounasvaaran Hiihtoseuran kanssa. – Tavoitteenani on nousta maajoukkuetasolle, päästä taistelemaan SM -mitaleista sekä edustamaan Suomea Maailman Cupin kisoissa.

Viime vuosien kohokohtia ovat olleet nuorten SM -kulta perinteiseltä kympiltä sekä viime talven Lahden maailman cupissa hiihtäminen. Juuso keskittyy hiihdossa perinteisen kymppiin ja sitä pidempiin matkoihin. Tasatyöntö ja pitkät matkat ovat hänen vahvuuksiaan.

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii entistä enemmän työtä. – Panostaminen hiihtoon ja menestyminen ei ole mahdollista ilman pitkäaikaisten ja luotettavien yhteistyökumppanien tukea. Tarvitsen jatkossakin vanhojen tukijoideni arvokasta apua, sekä uusia yhteistyökumppaneita.

Itävaltaan harjoittelemaan

Kesän Juuso Mäkelä on harjoitellut ja leireillyt Suomessa, mutta heti lokakuun alussa hän suuntasi Itävallan Ramsauhin.

Edellinen ulkomaan harjoitusreissu Juusolla oli touko-kesäkuun vaihteessa Ari Luusuan kanssa, kuin miehet olivat kymmenen päivän harjoitusreissulla Norjan Sognefjelletissä. Silloin haettiin harjoittelukauden pohjaksi paljon kilometrejä lumelta.

– Suomessa pystyy nykyisin harjoittelemaan lajia ympäri vuoden, mutta näin syksyllä kannattaa lähteä vielä parempiin olosuhteisiin ja kovempien nousujen äärelle, Juuso toteaa.

Tälle kaudelle – kausi on aikaväli toukokuun alusta huhtikuun loppuun – tavoitteena on 870 tunnin harjoitusmäärä, josta ennen Ramsauta koossa on jo 420 tuntia.

Alkavan talven pääkilpailuiksi on listattu pääsy Rukan Maailman Cupiin marraskuun lopulla. Paikkaa Rukalle tavoitellaan Rovaniemen Suomen Cupissa.

Juuso kisaa kauden aikana myös Scandinavia Cupia, joissa menestyminen on tärkeää Maailman Cupin kisoihin pääsemiseksi. SM -hiihdot ovat luonnollisesti näytön paikka. Tärkeä tavoite on tulla valituksi opiskelijoiden olympialaisiin, Universiadeihin Venäjälle Siperiaan!

Kyseessä on valtava urheiluspektaakkeli maaliskuussa, jossa mukana on 3000 urheilijaa.

– Panostan paljon heti kauden alkuun, joten tervetuloa seuraamaan ja jännittämään miten kisoissa käy.

– TV2 näyttää Suomen Cupin kisat suorina lähetyksinä, mutta mikäli mahdollista myös paikan päälle kisoihin kannattaa lähteä kannustamaan ja nauttimaan kisatunnelmasta.

– Mukavaa, että myös kotiseudullani on paljon hiihdosta kiinnostuneita ihmisiä, kisapäivityksiäni voi seurata mm. instagramissa ja facebookissa, kertoo Juuso.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät