Soinin Kukonkylälle kohosi huippunavetta!

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin Kukonkylälle saapuvaa kohtaa hieno näky, kun laiduntavien lehmien taustalla kohoaa korkeuksiin uutuuttaan hohtava, hulppean kokoinen uusi navetta.

Virtalan tilan uuteen navettaan Soinin Kukonkylällä karja muuttaa lähimmän kuukauden aikana.

Uskoa maidontuotannon tulevaisuuteen löytyy Saara ja Anssi Virtalan kuusihenkisestä perheestä.

MAINOS

– Vanhassa navetassa meillä on 44 lypsylehmää ja hiehoja saman verran, isäntä Anssi Virtala laskeskelee.

Vanha navetta oli rakennettu vuonna 1990 edellisen isännän Sauli Virtalan toimesta ja vuonna 2007 toteutettiin siihen laajennus uuden isännän johdolla. Anssi on ollut tilan isäntänä vuodesta 2005.

Anssi ja Saara ovat Virtalan tilan isäntäpari jo neljännessä polvessa. Heidän 8- ja 7 -vuotiaansa sekä 4 -vuotiaat kaksoset ovat jo tilan viidettä sukupolvea.

Kokonaan uutta navettaa Virtalat alkoivat pohtia nelisen vuotta sitten, jolloin hahmoteltiin ensimmäiset piirustukset. Nyt navetta on viittä vaille valmis – lehmät siirtyvät sinne lähimmän kuukauden sisällä.

Uudessa eläinten ehdoilla ja niiden hyvinvointia ajatellen rakennetussa pihattonavetassa on parsipaikkoja lypsylehmille 165. Navetan paikat tulevat olemaan täynnä tulevana kesänä, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Navetasta löytyy kaksi DeLaval uutuus -lypsyrobottia VMS V300. Lisäksi siellä on HerdNavigator -karjanhallintaohjelmisto, höyryhuuhtelu, 15000 litran siilosäiliö älyjäähdytysellä.

Ruokintapöydät ovat sisällä ja luonnollinen ilmanvaihto toimii painovoimalla. Kaikki on automatisoitu mahdollisimman pitkälle. Navetan ulkomitat ovat huikeat 61 x 39 metriä.

Navetan ulkomitat ovat huikeat 61 x 39 metriä ja sieltä löytyy tilaa 165 lypsylehmälle.

Uuteen navettaan Virtalassa tulee pelkästään lypsylehmiä, sillä vanha navetta saneerataan kokonaisuudessaan pihatoksi, johon mahtuu satakunta hiehoa. Nuori karja tulee siis olemaan vanhan navetan puolella.

Virtalan tila työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi yhden kokoaikaisen työntekijän ja kiireapua. Kesällä rehu tehdään yhdessä muutaman muun maatilan muodostaman porukan kesken.

Vaikka asiaa tuntematon arvelisi, että näin iso navetta vaatii entistä enemmän työtä, arvioivat yrittäjät tarvittavan työpanoksen pienemmäksi, kuin nykyinen karja epäkäytännöllisemmissä tiloissa vaatii.

Rehuntekoa tulevalle karjamäärälle riittää, sillä Anssi Virtala kertoo, että peltoa tulee olla hehtaari lehmää kohden. Virtalan tilalla ollaan sikäli onnekkaita, että tarvittava peltomäärä löytyy läheltä, kauimmat pellot ovat vain 7-8 kilometrin päässä.

Tämä selittyy sillä, että alueella on aikaisemmin ollut paljon maatiloja, jotka ovat sittemmin lopettaneet ja Virtalan tilalle on näin saatu hankittua viljeltävää peltoa.

Navettarakentamisen ja vanhan navetan saneeraamisen lisäksi Virtalassa on jouduttu tekemään myös monia muita asiaan liittyviä investointeja.

Yhteiskustannukset ovat olleet noin 1,6 miljoonaa euroa, josta uuden navetan osuus 1,3 miljoonaa.

Kumppaneina rakennusprojektissa ovat olleet DeLaval, Hankkija, NHK-keskus, Semex, K-rauta Ähtäri, Osuuspankki Alajärvi, Finnlacto, Sirviön metalli, SISU-rakennus ja Sähköasennus Esa Jaakkola.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliAlueelliset kehitysnäkymät näyttävät edelleen positiivista virettä
Seuraava artikkeliAnkkureille neljä uutta Superpesis-pelaajaa