1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Monta ideaa vapaaehtois- ja viriketoimintaan

Vimpelissä toimivan, tehostettua palveluasumista tarjoavaan Venla ja Väinö -kotiin on suunnitteilla virike- ja vapaaehtoistoimintaa. Toiminnan tavoitteena on tarjota asukkaille lisää mielekästä toimintaa ja myös mahdollistaa asukkaiden osallisuus vapaehtoisten järjestämän toiminnan avulla. Toimintaa on tarkoitus toteuttaa säännöllisesti. Hanke liittyy vimpeliläisen Maija Riihimäen opinnäytetyöhön. Riihimäki opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Jotta hanke saataisiin nytkähtämään kohti säännöllistä vapaaehtoistoimintaa, Riihimäki järjesti Avopalvelukeskus Toimelassa suunnittelutilaisuuden. Kutsua oli noudattanut parisenkymmentä vapaaehtoistoiminnasta kiinnostunutta. He pääsivät tilaisuuden aikana pohtimaan ryhmissä muiden muassa sitä, millaista toimintaa vapaaehtoiset voisivat järjestää Venlan ja Väinön asukkaille tai sitä, kuinka vapaaehtoistoiminta ja asukkaiden viriketoiminta jatkuisi vielä vuosien päästäkin.

MAINOS

Työyhteisö tukee

Tilaisuuden aluksi Maija Riihimäki kertoi omasta ja opinnäytetyönsä taustoista. Hän työskenteli 20 vuotta Järviseudun sairaalassa psykiatrisena sairaanhoitajana. Tällä hetkellä hän työskentelee Venla-kodissa sairaanhoitajana ja tekee puolikasta työaikaa opiskelun takia. Riihimäen on tarkoitus valmistua ensi keväänä.

Riihimäen toiveissa olisi saada Väinö ja Venla -kodissa tehtävälle vapaaehtois- ja viriketoiminnalle vuosikello. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminta jakautuisi tasaisesti vuoden ympäri ja että toimintaa olisi vähintään kerran kuukaudessa.

Venla ja Väinö -kodin kollegat ovat suhtautuneet Riihimäen ideaan positiivisesti ja odottavalla mielellä.
– Hoitohenkilökunnan aika menee perushoitotyön tekemiseen. Osa työkavereista on älyttömän innostuneita suunnitelmista. Tähän asti Väinöstä ja Venlasta on soitettu yhteyshenkilöille, jotka ovat keränneet porukkaa ja tulleet tekemään viriketoimintaa asukkaiden kanssa.

Vimpelin seurakunnasta on luvattu tulla käymään Venla ja Väinö -kodissa kahdesti kuussa. Helluntaiseurakunta on lähdössä mukaan toimintaan, samoin eräilyn harrastajat. Kaverikoira-aktiivit käyvät asumispalveluyksikössä kahdesti kuussa. Kutsuttuina vieraina ovat käyneet muiden muassa pesäpallon suomenmestarit näyttämässä Poikaa eli mestarijoukkueen kiertopalkintoa. Vanhustenviikolla Venlassa ja Väinössä järjestettiin tanssit Tonkka-orkesterin säestämänä.
– Asukkaat tykkäävät ihan mahdottomasti vierailuista. Se tilanne ja hetki näkyvät kasvoilta, että tykätään, tietää Riihimäki.

Toimelassa järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana myös Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen muistineuvoja Päivi Jussila, jonka vastuualueena on vapaaehtoistoiminta ja sen kehittäminen. Hänen mukaansa kaikenlaiselle tiedolle ja taidolle on tarvetta: into ja halu auttaa riittävät.
– On tärkeää, että vapaaehtoiset toivotetaan tervetulleiksi. Yhteinen toiminta on asukkaiden hyväksi. Haluan olla tukena, innostamassa ja kannustamassa tätä hanketta, hän vakuutti.

Jussila halusi antaa yhden ohjeen muistisairaan kohtaamiseen: kohtele häntä ihmisenä, älä sairaana.

Vapaaehtois- ja viriketoiminnasta kiinnostuneet vimpeliläiset saivat kannustusta muistineuvoja Päivi Jussilalta.

Hyviä ideoita

Maija Riihimäki laittoi Toimelassa pidettyyn tilaisuuteen osallistuneiden älynystyrät töihin. Pienryhmien tehtävänä oli miettiä muiden muassa sitä, millaista toimintaa vapaaehtoiset voisivat järjestää asukkaille. Mietinnässä oli myös esimerkiksi se, mitä välineitä vapaaehtoisten järjestämässä viriketoiminnassa voisi käyttää. Esille tulleita ideoita hyödynnetään sekä Riihimäen opinnäytetyötä että tulevaa toimintaa varten.

Pienryhmien ideoista löytyy varmasti monta toteuttamisen arvoista asiaa. Vapaaehtoiset voisivat yhden ryhmän mukaan osallistua juhlapäivän valmisteluun vaikkapa koristelemalla joulukuusen yhdessä asukkaiden kanssa. Vapaaehtoisten järjestämässä viriketoiminnassa voisi käyttää hyväksi esimerkiksi muistelukortteja ja -kuvia, leivonta- tai askarteluvälineitä, värityskirjoja, hernepusseja ja tarratikkatauluja. Tiedottamista pidetään puolestaan vapaaehtoistoiminnan jatkumisen turvaamisessa erityisen tärkeässä asemassa. Myös tehtävän ja tekijän kohtaamista pidettiin tärkeänä: pitäisi miettiä, millaiseen tehtävään vapaaehtoinen sopii parhaiten.

Pienryhmät saivat pohdittavakseen muutamia kysymyksiä. Tuloksena oli monta toteuttamisen arvoista asiaa. Pentti Pekkola, Terttu Lakaniemi, Anneli Ahtola ja Päivi Jussila ideoimassa, millaista toimintaa Venla ja Väinö -kodin asukkaille voisi järjestää.

Vapaaehtoisten seuraava kokoontuminen järjestetään Toimelassa tiistaina 6.11. kello 13.30.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät