Soinissa ja Kuortaneella influenssarokotukset alkavat marraskuussa

Mainos[adrotate banner="3"]

Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen, mutta se on tavalliseen flunssaan verrattuna paljon rajumpi tauti.

Sairastettu influenssa voi johtaa ikäviin jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Paras tapa suojautua influenssalta on rokotus.

MAINOS

Kuusiolinna Terveys aloittaa Alavudella, Ähtärissä, Soinissa ja Kuortaneella vuosittaiset influenssarokotukset marraskuussa.

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa, ja onko se turvallinen? Yleisimpiin kysymyksiin influenssarokotuksesta vastaa Pihlajalinnan rokotushoitaja Jaana Railo.

1. Milloin influenssarokote kannattaa viimeistään ottaa?

Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa, jotta rokotteen antama suoja ehtii kehittyä. Kausi alkaa yleensä joulu-tammikuussa. Rokottamisesta ei ole kuitenkaan haittaa influenssaepidemian aikanakaan.

Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ehdi estää sairastumista kyseistä influenssavirusta vastaan. Influenssarokote voi kuitenkin suojata muilta myöhemmin kiertäviltä influenssaviruksilta.

2. Onko influenssarokote turvallinen?

Influenssarokote on turvallinen. Kausi-influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä 70-luvulta lähtien, ja rokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia.

Myös lapsille tarkoitettua nenäsumuterokotetta on käytetty yli kymmenen vuoden ajan. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin.

3. Kannattaako influenssarokote ottaa? Mitä voi pahimmillaan tapahtua, jos jätän sen ottamatta?

Influenssarokotetta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ja heitä työkseen hoitaville sekä riskiryhmien läheisille. Myös perusterveiden kannattaa kuitenkin ottaa rokote, sillä se on paras keino suojautua taudilta.

Rokotettuna ei myöskään tartuta tautia ympäristöön ennen oireiden alkua tai vähäoireisena. Erityisesti riskiryhmillä on vaarana saada vakava jälkitauti, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

4. Miltä influenssarokote oikeastaan suojaa? Entä antaako se täydellisen suojan, vai voiko siitä huolimatta sairastua?

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa.

Kaudella 2018–2019 nelivalenttisessa rokotteessa on mukana kaksi A- ja kaksi B-influenssakantaa. Tavalliselta nuhakuumeelta influenssarokote ei suojaa.
Influenssarokotteen teho vaihtelee epidemiakaudesta toiseen sen mukaan, kuinka hyvin rokotteessa olevat kannat vastaavat kiertäviä viruksia.

Yksittäisen ihmisen kohdalla tehoon vaikuttaa se, kuinka kauan rokotuksen ja tartunnan välillä on ja kuinka voimakas altistus on. Rokotettukin voi saada influenssan, mutta yleensä oireet ovat lievempiä.

5. Kannattaako rokotetta ottaa, jos on sairastanut influenssan?

Yhden kauden aikana liikkuu yleensä useita eri influenssakantoja, joten rokotuksesta voi olla hyötyä, vaikka olisi sairastanut influenssan.

6. Voiko influenssarokotteen antaa vauvoille tai pienille lapsille?

Pistettävän rokotteen voi antaa 6 kuukauden iästä ylöspäin.

Nenäsumuterokotteen voivat ottaa yli 24 kuukauden ikäiset.

7. Aiheuttaako influenssarokote oireita, ja pitäisikö rokotuksen jälkeen levätä?

Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohi meneviä haittavaikutuksia, jollaisia voivat olla pistopaikan paikallisoireet, väsymys, pahoinvointi, päänsärky, lihassärky tai lämpöily.

Lasten nenäsumuterokotteen haittavaikutuksina voi esiintyä nenän tukkoisuutta ja voimakasta nuhaa. Jos vointi on normaali, arkea voi jatkaa tavalliseen tapaan.

8. Voinko tulla rokotukseen, jos olen flunssainen?

Kuumeessa influenssarokotetta ei kannata ottaa, mutta kuumeettoman flunssan aikana rokottamiselle ei ole estettä.

Lapsille ei saa antaa nenäsumuterokotetta vinkuvaoireisen hengitystieinfektion aikana.

Edellinen artikkeliMaakunta- ja sote-uudistustyössä odotetaan lakien hyväksymistä
Seuraava artikkeliKirsi Haapa-aho kaavoituspäälliköksi Alajärvelle