0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

20 -vuotiaan Arkkitehtitoimisto Tuomelan kädenjälki näkyy Alajärvellä

Arkkitehtitoimisto Tuomela on iältään hyvin saman ikäinen kuin Torstai-lehti. Jyrki Tuomela perusti sen loppuvuonna 1998 Ruovedellä, mutta jo vuotta myöhemmin toiminta siirtyi Alajärvelle.

Ruovedelle yritys syntyi alunperin siksi, että nuori arkkitehti oli tätä ennen ollut työssä sikäläisellä Ollikaisen Hirsirakenteella. Työskentely pienessä firmassa oli hyvin opettavaista aikaa, mutta jossain määrin yrittäjyys oli Jyrkillä ollut aina mielessä, onhan hän metsäkoneyrittäjän poika ja nähnyt yrittäjyyttä läheltä.

MAINOS

Kun Honkarakenne tarjosi Tuomelalle säännöllisiä tilauksia, oli aika kokeilla siipiä yrittäjänä.
Arkkitehtitoimisto Tuomelan toiminta kattaa arkkitehti- ja pääsuunnittelun, joista pääsuunnittelun osuus on korostunut viime vuosina, kuin rakentamisen laatua haetaan yhä enemmän.

Viime aikoina julkisten rakennusten osuus Tuomelan suunnittelutyöstä on kasvanut, kun alkuvuosina oli enemmän yksityisten tilauksia ja perustajaurakoita, kuten pieniä rivitalokohteita.

Julkisen rakentamisen kohteita on ollut Tuomelan suunniteltavana paljon ja monet aivan lähiseuduillakin, miehen kädenjälki näkyy Alajärven kaupunkikuvassa.

Toimisto on suunnitellut vuosien varrella esimerkiksi muutamia Lidl -myymälöitä, Alajärvi niistä yhtenä, Ruukki Construction Oy:n profiilielementtitehtaan, Saltex Oy:n keinonurmitehtaan, päiväkoti Mäntymäen ja Paavolan ala-asteen laajennuksen.

Vaskiluotoon hiljattain valmistunut ABB Oy:n Vaskisauna on kohde, johon Jyrki Tuomela on arkkitehtina hyvin tyytyväinen. Myös rakennuspaikka oli poikkeuksellisen hieno.

Jyrki Tuomelalla on vahva osaaminen massiivipuurakennusten suunnittelusta.

Kiinnostus puuhun syntyi lukioajan jälkeen, metsäkoneiden parissa, korpimetsissä touhutessa.

Myöhemmin hän pääsi myös mm. piirtäjäksi kesätyöhön Finwoodille, jossa massiivipuutietous avautui kunnolla.

Kiinnostus ei ole hävinnyt ja Tuomela on suunnitellut lukemattomien hirsikohteiden lisäksi jo kolme julkista CLT -kohdettakin, joka on materiaalina oman perehtymisensä vaativaa.

Kiinnostavin rakennettu julkinen puurakennus, jonka Tuomela on suunnitellut, on tähän mennessä ollut hirsirakenteinen Päiväkoti Mäntymäki. Mieluisa projekti oli myös useiden Alppitalojen kokonaisuus Levin keskustaan.

Jos kaikista suunnitelluista kohteista olisi nostettava esille vain yksi, niin hetken miettimisen jälkeen Tuomela toteaa sen olevan hiljattain Vaskiluotoon valmistunut ABB Oy:n rakennuttama Vaskisauna.

Vaskisaunan pinta-ala on noin 350 neliötä ja se on suunnattu yrityksen omaan käyttöön heidän vierailijoilleen ja koulutustilaisuuksiin. Vaskisauna oli kiinnostava ja erilainen kohde, joita ei usein tule arkkitehdille vastaan.

Pohjoisin Tuomelan suunnittelema kohde on ollut Jäämeren rannalle, itäisin Ukrainaan, eteläisin Saksaan ja läntisin Islantiin. Suurin yksittäinen kohde on ollut Ruukki Construction Oy:n profiilielementtitehdas Luoma-aholla, jonka kustannusarvio oli 20 miljoonaa euroa.

Eniten näkyvillä ollut rakennus oli Vaasan asuntomessujen Honkarakenne Oyj:n omakotitalo, joka sai huomiota Hongan julkaisun myötä Venäjällä asti ja sitä myötä toimisto sai uusia asiakaskontakteja.

Nyt rakenteilla olevia suunnittelukohteita yrityksellä ovat Alajärven monitoimihalli, kehitysvammaisten asumisyksikkö sekä Työyhteenliittymä RTJT rivitalokohde. Suunnitteluvaiheessa taas on Alajärven Sähkö Oy:n toimitilarakennus ja Alajärven paloasema. Tulevia projekteja ovat näillä näkymin liikunta- ja teollisuusrakennukset sekä tuotekehitysprojektit.

Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat olleet Honkarakenne Oyj, Finnlamelli Oy, Ruukki Construction Oy, paikalliset rakennusliikkeet, Alajärven kaupunki ja Alajärven Seurakunta.

Yksi vanha hyvä tapa, jonka loppumista Jyrki Tuomela harmittelee, on se että harjakaisia ei enää pidetä missään. Harjakaiset olivat ennen tärkeä rajapyykki ja niissä kuultiin mukavia muistoja ja koettiin ikimuistoisia hetkiä.

Esimerkkinä Jyrki muistelee Villa Sarparannan harjakaisia Ruovedeltä. Siellä paljon maailmaa kiertäneet sahamiehet, kuuluisat Korppoon veljekset esittivät yhdessä juomalauluja – toinen lauloi ja toinen soitti haitaria. Tämä jäi lähtemättömästi nuoren arkkitehdin mieleen.

Harmillista, että vastaavaa eivät tämän päivän rakentajat enää yhdessä pääse kokemaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät