0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Nelimarkka-museolla tehtiin grafiikkaa

Nelimarkka-museolla tehtiin grafiikkaa australialaisen taiteilija Neil Malonen opastuksella. Neil Malone on vierailemassa museon taiteilja-residenssissä marraskuun puoliväliin asti. Nelimarkka-residenssi on avoin suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille pientä asumiskorvausta ja mahdollista työpajatoimintaa vastaan.

Vuonna 1950 syntynyt Neil Malone on kotoisin Melbournesta. Malone työskenteli yli 30 vuotta taideaineiden opettajana Victorian College of Artsissa, Melbournen yliopistossa. Näyttelyitä hän on järjestänyt Australian lisäksi mm. Koreassa, Kiinassa ja Japanissa, sekä monissa Euroopan maissa.

MAINOS
Marja-Leena Paananen kokeili grafiikan tekemistä.

Virossa ollessaan hän oli tutustunut suomalaisiin taiteilijoihin, jotka olivat vinkanneet mahdollisuudesta työskennellä Nelimarkka-residenssissä. Erityisen ihastunut Neil on ollut Suomen syksyyn joka on tyystin toisenlainen kuin hänen kotiseudullaan Australiassa.

Neil kertoi myös että hänen yksi tärkeimmistä inspiraation lähteistä on luonto ja erityisesti maaperä. Neil Malonen oma taiteellinen ilmaisu ja hänen itse kehittämänsä metodi haastavat perinteisiä taidegrafiikan menetelmiä.

Mielenkiintoista taidetta sattuman kautta

Työpajassa pohdittiin viivan luonnetta, sen luonnollisuutta ja keinotekoisuutta ja tutustuttiin Neilin kehittämään menetelmään oman taiteen tekemisen kautta. Marja-Leena Paananen oli saanut idean tallentaa Nelimarkka-museon seinää työhönsä. Näin Marja-Leenalle jäi konkreettinen muisto Nelimarkka-museosta ja työpajasta.

Marja-Leena raaputti akryylilevyä varovasti museon ulkoseinään ja viimeisteli työn kaiverruskynällä, jonka jälkeen levy laitettiin tulostimeen ja siihen vielä peili päälle, jolloin akryyliin tulleet pienet viivat saivat kolmiulotteista vaikutelmaa.

Työpajan nimi oli osuvasti ”Sattuma” ja sattumalta Marja-Leenan tekemästä työstä tuli hyvin eläväinen, sillä siinä voisi helposti kuvitella näkevänsä esimerkiksi Puumalanlahden rantakaislikkoa.

Neil Malone näytti myös aiempia töitään, joita hän oli skannannut hyvin tarkalla skannerilla. Suuri resoluutioisella skannerilla tallennettuja töitä voidaan zoomata niin syvälle että kuvista alkaa löytymään ihan uusia ulottuvuuksia.

Viivat alkoivat näyttämään kolmiulotteisilta mikrokosmoksilta! Neil Malone haluaa kokeilla ja löytää uusia tapoja tehdä taidetta ja grafiikkaa. Sattumalla on tärkeä rooli taiteen tekemisessä, on upeaa yllättyä ja yllättää itsensäkin välillä – oho tällainenkö tästä tuli!

Menetelmää voi kokeilla kotonakin

Kaikkiaan työpajaan osallistui tusinan verran grafiikan tekemisestä kiinnostunutta harrastelijataiteilija tai muutoin aiheesta kiinnostunutta. Jokainen sai muistoksi itse tekemänsä grafiikan ja hauskan tuokion upean taiteilijan seurassa.

Jokainen, jolla on kotona akryylilasia tai muuta sopivaa läpinäkyvää materiaalia, johon voi kaivertaa, sekä skanneri, tulostin ja tulostimen lasille sopiva peili voi kokeilla grafiikan tekemistä kotona varsin pienellä vaivalla. Lopputulosta voi vielä muokata mieleisekseen sävyttämällä kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa ennen tulostamista.

Nelimarkan residenssissä järjestetään avoimet ovet 5.11. kello 10-14 ja 6.11. kello 10-14.

Kai Hannulabacka

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät