Lapsi tarvitsee asianmukaisen turvaistuimen – laiminlyöntiä pidetään vakavana rikkomuksena

Mainos[adrotate banner="3"]

Alle 135 senttiäpitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen – näin määrittelee myös laki.

Tästä lipsuminen on suomalaisten mielestä varsin raskauttava teko: Liikenneturvan kyselyssä kaksi kolmesta (66 %) vastaajasta piti lapsen turvatonta matkustamista vakavana liikennerikkomuksena.

MAINOS

– On aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että lapsi matkustaa turvallisesti myös lyhyemmillä matkoilla. Auton omat turvavälineet, kuten turvavyöt, on suunniteltu aikuisen mitoille ja ruumiinrakenteelle. Kasvavat ja kehittyvät lapset tarvitsevat lisäsuojaa mahdollisen onnettomuuden sattuessa, korostaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Jotta turvaistuin suojaisi lasta onnettomuushetkellä, tulee laitteen olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty autoon. Myös lapsen tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty istuimeen. Matkustuspaikallakin on väliä.

– Takapenkkiä kannattaa suosia. Etenkin, jos auton etupenkki on varustettu turvatyynyin, on takapenkki alle 140 senttiä pitkille lapselle ehdottomasti paras paikka. Pienet lapset myös matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan – mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti, Elovaara selvittää.

Huomenna juhlitaan isiä – näytä hyvää esimerkkiä liikenteessä

Huomenna sunnuntaina 11. marraskuuta vietetään jälleen isänpäivää. Liikenneturva kysyi syksyllä 2017 alaikäisten lasten vanhemmilta siitä, millaisena esimerkkinä uskoo oman toimintansa liikenteessä näyttäytyvän lapsille. Pääosin oma toiminta nähtiin mallikkaana, mutta parannettavaakin oli.

Valtaosa vastaajista uskoi olevansa pääosin hyvä esimerkki jalankulkijana tietä ylittäessä, turvalaitteiden käytössä, toisten huomioon ottamisessa sekä pyöräilijänä sääntöjen noudattamisessa. Kriittisimmin vanhemmat suhtautuivat omaan kielenkäyttöönsä: vain alle puolet uskoi antavansa hyvän mallin kommentoidessa toisten liikkujien toimintaa.

– Meidän isien, kuten toki kaikkien vanhempien, on hyvä muistaa esimerkin valtava voima. Aikuisten käytös liikenteessä vaikuttaa siihen, millaisiksi liikkujiksi lapset kasvavat. Aikuisten olisi toimittava hyvinä esimerkkeinä kaikissa tilanteissa tai ainakin pyrittävä siihen. Tee siitä tapa viimeistään näin isänpäivän kunniaksi, Elovaara kannustaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliSuperpesiskausi 2019 käyntiin helmikuussa – Halli-SM-otteluohjelmat julkaistu!
Seuraava artikkeliTulevaisuudentutkija, futuristi Elina Hiltunen tulee luennoimaan Itäkylään