Alajärven 4H-yhdistyksen sadututtaja vieraili Menkijärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven 4H- yhdistys on aloittanut tänä syksynä hankkeen jossa nuoria ohjataan pitämään 4H-kerhoissa ja eri tapahtumissa 4H-pisteellä sadutusta.

Tänä syksynä alkanut sadutus alkoi Lehtimäeltä, jossa lapset saivat keksiä itse ihan uutta satua. Satua jatkettiin Alajärven keskustan kerhossa ja nyt Johanna Seijari veti sadutusta yhdessä kerho-ohjaaja Aino Rentolan kanssa Menkijärven kerholaisille.

MAINOS
Johanna Seijari kertoi sadutuksesta Menkijärven kerholaisille.

Menkijärven kerhotilaan oli saapunut tusinan verran lapsia kuuntelemaan mitä aiemmat osallistujat olivat keksineet ja pääsivät sitten jatkamaan itse tarinaa.

Kerhonohjaajat ja kiertävät saduttajat innostavat lapsia keksimään itse mitä sadussa voisi seuraavaksi tapahtua. Menkijärven lapset jaksoivat keskittyä sadutukseen ihailtavan hyvin ja pienen alkukankeuden jälkeen alkoi tarinaan tulla jatkoa ihan omasta päästä.

Hyvässä sadussa on tietenkin prinsessa ja prinssi sekä sammakko ja noita. Tähän tarinaan tuli mukaan myös pesäpalloa ja muistipelin pelaamista!

Lisäksi hankkeessa tehdään lorukortteja, joista koostetaan lorupusseja omalle kerholle, sen lisäksi satupusseja voidaan lahjoittaa esimerkiksi päiväkoteihin ja eskareihin. Lorupussit teemoitetaan paikallisesti Alajärven lapsille sopiviksi ja ne valmistetaan erilaisista kankaista.

Saduttamalla pyritään edistämään erityisesti lasten ja nuorten sanataidetta. Sadutukset toteutetaan toimintavuoden 2018-2019 aikana.

Alina Rauhala Alajärven 4H-yhdistyksestä kertoo, että toisella tapaamiskerralla kerholaiset taiteilevat sadutuksen tuotoksen paperille oman näkemyksensä mukaan tai tekevät vaikka pienen näytelmän.

Kolmannella kerralla kerholaiset askartelevat lorupusseja. Lopuksi tuotoksia esitellään Alajärven kaupunginkirjastolla yhteisnäyttelyssä ensi vuoden puolella. Hanke päätetään Nukketeatteri Pikkuaasin kahteen teatteriesitykseen.

Sadutuksella pyritään edistämään sanataidetta. Sadutuksen keinoin rohkaistaan sanoittamaan elämää ja opitaan ilmaisemaan itseään paremmin sanojen avulla. Kerhoissa tapahtunut sadutus tuottaa yhteisöllisyyden tunteen yhdessä tehdystä, omasta sadusta.

Kerholaiset ja muut asukkaat pääsevät ihailemaan sadutuksen tuloksia näyttelyssä, tapahtumissa, vierailuilla ja nukketeatterissa. Nukketeatteri tarjoaa sadutukseen elämyksellisyyden, josta pääsevät nauttimaan myös muut kuin kerholaiset lähellä omaa kotiaan.

Sadutuksen avulla lapset kohdataan aidosti, ilman arviointia. Sadutus mahdollistaa niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin osallisuuden ja ehkäisee siten myös syrjäytymistä.

Kai Hannulabacka

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin kunnanvaltuusto aloitti syyskauden
Seuraava artikkeliPienten pesisliikkarit käynnistyvät